Prvo sustavno istraživanje

Ana Marija Sikirić promovira znanstvenu monografiju ‘Rodna perspektiva proračunskog procesa’

Portal Novilist.hr

Ana Marija Sikirić

Ana Marija SikirićPromocija znanstvene monografije „Rodna perspektiva proračunskog procesa” autorice doc.dr.sc. Ane Marije Sikirić održat će se u četvrtak, 5. prosinca, s početkom u 14 sati u Aneksu Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci (Ivana Filipovića 4, Rijeka).


Proračun središnje i lokalne države se najčešće percipira kao rodno neutralan – no da li to zaista i je tako?


“Proračun ima bitno različit utjecaj na žensko i muško stanovništvo koji proizlazi iz njihovih različitih društveno oblikovanih rodnih uloga, stoga vlada pri donošenju proračuna treba prepoznati i uvažavati različite uloge i obveze muškaraca i žena u svom društvu te na temelju navedenih spoznaja alocirati javni novac i implementirati politike i programe na način da doprinose rodnoj jednakosti”, pojašnjava autorica dr. sc. Ana Marija Sikirić.
Monografija je namijenjena nositeljima lokalne, regionalne i središnje vlasti, službenicima Ministarstva financija i ostalih ministarstava te gradskih, općinskih i županijskih ureda, predstavnicima u gradskim/općinskim vijećima, županijskim skupštinama i Hrvatskom saboru, znanstvenicima, nevladinim udrugama za ženska prava, sindikatu i drugim oblicima udruženja radnika, poreznim obveznicima, zainteresiranoj  javnosti itd.


Riječ je o prvom sustavnom istraživanju na temu rodnog proračuna u Republici Hrvatskoj kao relativno novog smjera u javnim financijama kojim se istražuje rodna ravnopravnost i kroz prizmu proračuna države i lokalnih jedinica.


S obzirom na činjenicu da je implementacija rodnog proračuna kompleksan proces za koji ne postoji jednostavna formula, autorica daje prijedlog koraka implementacije i prijedlog dopune postojećeg proračunskog okvira.