Projekt KBC-a i Sveučilišta

Ambulanta u kampusu: Podizanje kvalitete logopedske usluge

Ingrid Šestan Kučić

Na pregled logopeda naručiti se može samo s uputnicom pedijatra ili obiteljskog liječnika / Snimio Vedran KARUZA

Na pregled logopeda naručiti se može samo s uputnicom pedijatra ili obiteljskog liječnika / Snimio Vedran KARUZA

Radi se o ambulanti za pružanje logopedskih usluga ranog otkrivanja, procjene, dijagnostike, interpretacije i rehabilitacije poremećaja govora, glasa, jezika, gutanja, slušanja, čitanja, pisanja...RIJEKA – Logopedska ambulanta pri Logopedskom centru Sveučilišta u Rijeci u zgradi Sveučilišnih odjela na Kampusu započela je s probnim radom, a službeno otvorenje bit će u petak. Riječ je o izdvojenoj ambulanti Zavoda za audiologiju i fonijatriju KBC-a Rijeka.


Za djecu i odrasle


Navodeći da je nova ambulanta odraz suradnje KBC-a i Sveučilišta, v. d. pročelnice Zavoda dr. Diana Maržić ističe da je cilj novoosnovane ambulante integracija teorijskog znanja i praktičnog rada u struci studentima logopedije, a ujedno je i ambulanta za pružanje logopedskih usluga ranog otkrivanja, procjene, dijagnostike, interpretacije i rehabilitacije poremećaja govora, glasa, jezika, gutanja, slušanja, čitanja i pisanja, kao i općenito svih oblika komunikacije.– U novootvorenoj ambulanti rade logopedi studija logopedije i logopedi Zavoda za audiologiju i fonijatriju. Radno vrijeme planirano je u smjenama. Ambulanta je namijenjena svima kojima je preporučeno logopedsko testiranje, a provodit će se i logopedski tretmani kako s djecom, tako i odraslima. Otvaranje vanjske ambulante Zavoda za audiologiju i fonijatriju jednim dijelom znači rasterećenje rada u Zavodu, no s druge strane to je i snažna povezanost s logopedskim studijem, što je izrazito važno ne samo radi educiranja i stjecanja praktičnih vještina budućih logopeda, već i zbog konstantnog usavršavanja i napretka struke, pogotovo mladih novozaposlenih logopeda koji ovu mogućnost rada shvaćaju kao bliže otvaranje djelatnosti zajednici kojoj gravitiraju susjedne županije i kao konstantno educiranje u struci, pojašnjava dr. Maržić.
Predbilježbe za pregled i tretman obavljaju se telefonski na broj telefona 051/ 658-155 ili putem e-maila [email protected], a voditelj studija Logopedija i Logopedskog centra doc. dr. Zdravko Kolundžić dodaje i da se naručiti može samo s uputnicom pedijatra ili obiteljskog liječnika. Novootvorena ambulanta služit će i za stručnu praksu studenata studija logopedije koja će, prema najavama doc. dr. Kolundžića, započeti od iduće akademske godine. Navodeći pak kako se oko 70 posto sveukupne logopedske usluge obavlja u zdravstvenim ustanovama, budući da se ta djelatnost u KBC-u obavlja u Zavodu za audiologiju i fonijatriju, dr. Maržić najavljuje da je zahvaljujući razumijevanju ravnateljstva KBC-a za povećanom potrebom logopedskih usluga sugrađana u planu povećati postojeći broj zaposlenih logopeda, čime bi se rasteretila lista čekanja te poboljšala kvaliteta usluge.


Svjetski dan glasa


Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu, Zavod za audiologiju i fonijatriju KBC-a Rijeka i Studij Logopedija Sveučilišta u Rijeci u petak će obilježiti i Svjetski dan glasa znanstveno-stručnim simpozijem koji će se održati s početkom u 14 sati u online okruženju putem platforme Zoom.
– Svake se godine 16. travnja obilježava Svjetski dan glasa (Word Voice Day, WVD) s ciljem osvještavanja važnosti pravilnog vokalnog ponašanja u svakodnevnom životu čovjeka. Svjetskim danom glasa podižemo svjesnost društva o prevenciji, liječenju i vokalnoj terapiji poremećaja glasa te se ističe nužnost provedbe interdisciplinarnih znanstveno-istraživačkih aktivnosti s ciljem kontinuiranog prikupljanja novih spoznaja o glasu i vokalnoj patologiji, najavljuje doc. dr. Kolundžić.

 


Prilika i čast


Činjenicu da će nova ambulanta pridonijeti poboljšanju kvalitete logopedske usluge, potvrđuje i ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić koji ističe da je prije dolaska na tu funkciju, kao prorektor u timu prof. dr. Snježane Prijić Samaržija, imao priliku i čast sudjelovati u osnivanju novog studija logopedije s jednog aspekta, a potom nastaviti razvijati projekt u funkciji voditelja zdravstvene ustanove te ga implementirati u sustav zdravstvene zaštite.
– Novi studij logopedije velik je iskorak za sustav znanosti i visokog obrazovanja, te istodobno iskorak za sustav zdravstva. Studij logopedije i pomaci koje on u ovom stručnom području donosi, dugoročni su doprinos razvoju zajednice i put uspješnom zadovoljavanju problema naših sugrađana. Svjesni deficita stručnog kadra i u želji da KBC Rijeka logopedske i srodne usluge učini dostupnijim korisnicima, u nedavnom smo razdoblju uspjeli zaposliti nove stručnjake i kroz angažman nastavnika koji vode sveučilišni studij logopedije povećati kapacitet za pružanje specifičnih logopedskih usluga. Navedena je suradnja KBC-a Rijeka kao nastavne baze za studij logopedije i Sveučilišta u Rijeci tako omogućila otvaranje dislocirane logopedske ambulante u Vrbovskom, čime smo uslugu približili našim pacijentima u Gorskom kotaru. Istodobno, KBC Rijeka je posebno ponosan na novu logopedsku ambulantu koja će kao nastavna i stručna jedinica našeg Zavoda za audiologiju i fonijatriju djelovati u prostorima sveučilišnog Kampusa u Rijeci te se osim nastavne funkcije također uključiti u rad s bolesnicima, ističe prof. dr. Ružić.


Primjer sinergije


Ujedno dodaje da će osim kratkoročnih pozitivnih pomaka, pokretanje novog logopedskog studija i prateći razvoj logopedskog sustava u KBC-u Rijeka osigurati dugoročno i optimalno rješavanje dostupnosti logopedskih usluga, te jamčiti podizanje njihove kvalitete.
– Navedeno je najbolji primjer sinergije Sveučilišta i KBC-a Rijeka usmjeren interesima zajednice. Potaknuti ovim uspjesima, nastavljamo suradnju na brojnim drugim projektima, u rasponu od razvoja drugih novih obrazovnih programa i aktivnosti iz područja cjeloživotnog učenja, do transfera znanja i tehnologije, sve u funkciji napretka naše regije kao interesnog ekosustava znanja koji razvijamo, zaključuje prof. dr. Ružić.