Dan albanske zastave

Albanska manjina u Rijeci slavi obljetnicu neovisnosti Albanije

Barbara Čalušić

Predstavnici albanske zajednice u Rijeci organizirali proslavu obljetnice / Foto M. GRACIN

Predstavnici albanske zajednice u Rijeci organizirali proslavu obljetnice / Foto M. GRACIN

U Primorsko-goranskoj županiji prema zadnjem popisu stanovništva živi oko 1.600 Albanaca 


RIJEKA »Albanska ilegala – početak pada Jugoslavije« knjiga je koja je povodom Dana albanske zastave i 111. obljetnice neovisnosti Republike Albanije predstavljena danas u Rijeci. Knjiga čiji su autori Skender Asani, Sevdail Demiri, Milaim Feta i Besnik Rameti temeljena je na materijalima tajnih službi uzetima iz hrvatskih arhiva te govori o migracijama Albanaca u razdoblju od 1945. do 1999. godine, odnosno od kraja Drugog svjetskog rata do rata na Kosovo, kao i djelovanju u ilegali i borbi za neovisnost. Uz promociju knjige, albanska manjina u Rijeci Dan albanske zastave proslavila je i svečanošću u hotelu Neboder kojem su prisustvovali saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, veleposlanik Sjeverne Makedonije u Hrvatskoj Milaim Fetai, veleposlanik Kosova Marin Berishaj te Bashkim Enesi, počasni konzul Albanije u Rijeci.


Proslavu obljetnice neovisnosti i Dana albanske zastave koji se obilježavaju danas, organizirali su Zajednica Albanaca Primorsko-goranske županije, Vijeće albanske nacionalne manjine PGŽ i Vijeće albanske nacionalne manjine za Grad Rijeku.
– U Primorsko-goranskoj županiji prema zadnjem popisu stanovništva živi oko 1.600 Albanaca. Mi smo kao udruga most između dvije zemlje, a Rijeka je s Albanijom povezana kroz luke, odnosno Drač, kao i sveučilišta Drač i Skadar, rekao je Valentin Lleshi, predsjednik zajednice Albanaca PGŽ Rijeka.