Milijunski ugovori

Aktiviraju se nove tisuće kvadrata u bakarskoj Industrijskoj zoni, “Gospodarsko srce” donosi još jedan godišnji proračun

Sanja Gašpert

Novac uložen u Industrijsku zonu Bakar vraća se višestruko u gradski proračun / NL arhiva

Novac uložen u Industrijsku zonu Bakar vraća se višestruko u gradski proračun / NL arhiva

Gradsko vijeće ovlastilo je gradonačelnika da potpiše ugovor »težak« 34,8 milijuna kuna, a on je najavio da uz to dolazi još trideset dodatnih milijuna, što znači da je samo jednim poslovnim potezom osigurano impresivnih šezdeset milijuna kunaBAKAR – Gradsko vijeće Grada Bakra jednoglasno je dalo suglasnost gradonačelniku Tomislavu Klariću da potpiše ugovor težak 34,8 milijuna kuna. Kako je u obrazloženju prijedloga odluke istaknuo gradonačelnik Klarić, radi se o aktiviranju prvih 120 tisuća četvornih metara zemljišta u Industrijskoj zoni Bakar na Kukuljanovu.


Ovo se zemljište nalazi na prostoru obuhvaćenim projektom nazvanim »Gospodarsko srce Hrvatskog primorja«, vrijednim 26 milijuna kuna, koji se sufinancira s deset milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava. Ovime se paralelno s gradnjom infrastrukture dio prostora od planiranih 300 tisuća »kvadrata« već stavlja u funkciju i vraća uloženo.


Novi investitori


– Pored ovih 34 milijuna kuna, u Industrijsku Zonu Bakar dolazi još nešto više od trideset dodatnih milijuna, što čini više od impresivnih šezdeset milijuna kuna prihoda ostvarenih samo jednim poslovnim potezom. Najveći je investitor u ovom trenutku tvrtka Plodine, kazao je Klarić, dodajući kako je izgledno da Grad Bakar na ovome ne staje, s obzirom na to da su u tijeku razgovori s čak dvanaest novih investitora, tako da je za očekivati da će se bakarski gradski proračun do kraja godine podebljati i za znatan iznos u milijunima kuna.
​Gradonačelnik Tomislav Klarić zahvalio je djelatnicima Gradske uprave i Industrijske zone Bakar te svim vijećnicima na podršci i suradnji. Kako je kazao, ovo je kruna rada i ulaganja u gospodarstvo u proteklim četirima godinama.


Irena Jelenić Aćimović na čelu Dječjeg vrtića Bakar
Bakarski gradski vijećnici jednoglasno su odlučili da se Irena Jelenić Aćimović imenuje za novu ravnateljicu Dječjeg vrtića Bakar. Upravno vijeće Dječjeg vrtića Bakar krajem siječnja objavilo je natječaj za izbor i imenovanje ravnatelja Dječjeg vrtića Bakar. Po provjeri formalnih uvjeta, Povjerenstvo za provedbu natječaja provelo je pismeno i usmeno testiranje te uputilo prijedlog Gradskom vijeću Grada Bakra na usvajanje.


– Bakar je praktički dobio još jedan godišnji proračun. Očito je će se u narednim mjesecima na području Grada Bakra itekako graditi, zaključio je gradonačelnik Klarić.


​Kazao je i kako je izvjesno da bi još jedanaest milijuna kuna moglo leći u gradski proračun.


– Radi se o parceli kod Ambiente. Komunalno društvo Dobra već je krenulo u čišćenje terena na kojem treba izgraditi cestu te kružni tok. Već imamo sedam pisama namjere za tu parcelu, istaknuo je gradonačelnik Klarić. Budući da se radi o novcu koji se nije planirao u proračunu za 2021. godinu, uskoro će Grad Bakar, kazao je, morati pristupiti rebalansu proračuna. Prodaja zemljišta omogućit će Bakru komotnu situaciju što se tiče najavljene gradnje kanalizacije. Planirali su dignuti kredit za veliki infrastrukturni projekt, no zahvaljujući prodaji zemljišta, kredit neće biti potreban.


Novac iz LAG-a


Gradski vijećnici također su donijeli odluku o imenovanju mrtvozornika na području Grada Bakra. Vijećnici su podržali i prijavu Grada Bakra na natječaj LAG-a Vinodol. Radi se o natječaju iz programa ruralnog razvoja Mjere 3.1.1. Pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo. Raspoloživa sredstva iznose ukupno 1.394.073,13 kuna. Intenzitet javne potpore iznosi do 80 posto od ukupno prihvatljivih troškova projekta koji se provodi na području jedinice lokalne samouprave koja se razvrstava u VII. i VIII. skupinu – Bakar, Crikvenica, Kostrena, Novi Vinodolski, Čavle i Kraljevica – te do 90 posto od ukupno prihvatljivih troškova projekta koji se provodi na području jedinica lokalne samouprave koja se razvrstava u V. i VI. skupinu (Vinodolska općina). ​Grad Bakar na ovaj će natječaj prijaviti projekt opremanja Doma kulture »Matija Mažić« u Bakru, konkretno za nabavu multimedije i potrebnog namještaja.