Pojačani nadzor

Akcija sigurnosti plovidbe na Kvarneru: Nautičare upozoravali da nose sigurnosne prsluke

Vladimir Mrvoš

Foto Vladimir Mrvoš

Foto Vladimir Mrvoš

Oko otočića Sveti Marko posada broda "Vid" Lučke kapetanije zatekla je većinom strance na unajmljenim plovilima. S dokumentima je bilo sve u redu, no "mornari" su, primjerice, upozoreni da moraju nositi sigurnosne prsluke, što nije bio slučajDolaskom ljeta i brojnih turista, ne samo nautičara već i onih koji samo privremeno koriste plovila, putem rent-a-boata, povećava se broj i plovila na Jadranu. Da bi pomorski promet funkcionirao po svim pravilima, neophodna je i njegova stalna kontrola i nadzor.


Prevencija


Tradicionalna akcija pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe na moru “Sigurna plovidba 2021”, održana je stoga jučer na području osam lučkih kapetanija. Akvatoriji oko Zadra, Pule, Senja, Šibenika, Splita, Ploča, Dubrovnika i Rijeke bili su mjesta gdje djelatnici lučkih kapetanija, detaljno i prije svega preventivno djelovali prema uglavnom stranim turistima koji se odmaraju na Jadranu.


Akcija je imala za cilj provjeru spremnosti i učinkovitosti postupanja svih nadležnih službi Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u nadzoru sigurnosti plovidbe kako bi se osigurala preventivna zaštita svih sudionika u pomorskom prometu i smanjila pojavnost pomorskih nezgoda i nesreća za vrijeme turističke sezone kada u teritorijalnom moru i u unutarnjim morskim vodama RH boravi velik broj turista i plovi velik broj domaćih i stranih plovila.
U akciji su se koristila sva raspoloživa plovila i djelatnici iz svih lučkih kapetanija i njihovih ispostava na moru. Akcija je obuhvatila kontrolu brodica za prijevoz putnika, izletničkih brodova te brodova na višednevnim kružnim putovanjima.Provela se i kontrola tvrtki za iznajmljivanje plovila kao i nadzor korištenja koncesijskim odobrenjima vezano za iznajmljivanje osobnih plovila te kontrola pomorskog prometa u područjima intenzivne plovidbe.


Akciju je pratio državni tajnik Josip Bilaver u Zadru i ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe, kap. Siniša Orlić u Puli, a u Rijeci je ispred mjesta priveza broda “Vid, akciju predstavio lučki kapetan Darko Glažar.


– Možemo biti zadovoljni ovogodišnjim događajima na moru iz područja naše nadležnosti i dosadašnjim tijekom turističke sezone kada je riječ o sigurnosti na moru jer nismo imali niti jednu ozbiljniju intervenciju i nema stradalih. Povećan je broj povila u odnosu na prošlu godinu i za nadati se da će i ostatak ljeta proći također bez većih problema, istaknuo je Glažar.


Dio rutine


Izlazak na akciju brodom “Vid” i već uhodanom posadom na čelu s Antonom Grubišićem, zapovjednikom, te Zoranom Burazerom, upraviteljem stroja, i Manuelom Bratulićem, mornarom, dio je rutine koji novinari “odrađuju” svakog ljeta.


Ovoga puta uz lagani burin, plovidba do Krčkog mosta, gdje se obično kontroliraju plovila, protekla je da usput nismo susreli niti jedno plovilo, pa je bilo čak i razmišljanja da se neće imati koga kontrolirati.


No dolaskom do otočića Sveti Marko pojavljuju se prva plovila. Najprije se zaustavlja unajmljeno plovilo, na kojem su njemački turisti.


Prilično su zbunjeni jer misle da je riječ o policijskom brodu, a nisu upoznati da kontrolu može obavljati i Kapetanija. Uobičajena kontrola dokumenata i sve je u redu. Ipak, napomena da kada budu glisirali, moraju obući sigurnosne prsluke.


Turisti bez pogovora prihvaćaju savjet jer se ipak radi o njihovoj sigurnosti.


“Kapetan” iznajmljenog plovila ne govori dobro engleski, ali ipak uspjeva objasniti da su ovakve kontrole potrebne jer se radi o sigurnosti na moru.


I gospođa na iznajmljenom brodu koja se bezbrižno sunčala i koja je bila u početku zbunjena ovom kontrolom, kada je sve prošlo u redu, smiješi se i maše posadi broda i novinarskim ekipama.


Celebrityji


I drugi je zaustavljeni brodić iznajmljen. Na njemu višečlana obitelj iz Slovenije na odmoru u Malinskoj. Iznajmili su gliser i “krstare” uz obale Krka. S njima su i dvoje djece koji imaju sigurnosne prsluke, ali ne i ostali članovi obitelji.


“Kapetan” iznajmljene brodice pokazuje dokumente i sve je u redu, ali ipak je upozoren na neke nedostatke u plovidbi, koje će morati korigirati.


Puštamo posadu broda da obavi svoj administrativni dio posla s “kapetanom”, a mi u razgovoru s putnicima saznajemo da im ova kontrola neće pokvariti ukupan dojam ljetovanja jer smatraju da kontrola na moru mora postojati i da je sigurnost plovidbe na prvom mjestu.


Uskoro se i “kapetan” vraća na svoje komandno mjesto te vesela obitelj nastavlja krstarenje oko Krka. Nadamo se da im ova kontrola nije ostala u lošoj uspomeni, ako ništa drugo, moći će se hvaliti kada se vrate u Sloveniju da su za vrijeme odmora završili u novinama i TV-programu, u stilu slavnih osoba – celebrityja.