Eko akcija

Ajkule će sutra roniti i čistiti podmorje od Carova do Fortice

Jakov Kršovnik

Radi se o drugoj od šest planiranih ekoakcija koje su dio projekta »More spaja - Eko mreža«. Okupljanje počinje sutra u 8 sati na Obali kralja TomislavaKRALJEVICA – Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata Ajkula sutra, u subotu 20. kolovoza, u Kraljevici organizira akciju čišćenja podmorja, a okupljanje i prijave sudionika počinju u 8 sati na Obali kralja Tomislava 1A, pored ŠRK Škarpina.


Otpada uvijek ima puno


Akcija će biti provedena na obalnom pojasu od plaže Carovo do Centra za rehabilitaciju Fortica u Kraljevici, a radi se o drugoj od šest planiranih ekoakcija u projektu »More spaja – Eko mreža«. Iz USPDR-a Ajkula ističu kako se redovito uključuju, a i organiziraju, akcije čišćenja podmorja i morske obale, tijekom kojih su izvađene veće količine otpada svih vrsta: plastika, guma, obrađeno drvo, tkanina, staklo i keramika te opasni medicinski otpad. Takav otpad direktno utječe na ekosustav i cjelokupni podmorski svijet, stoga su ronioci riječkih Ajkula došli na ideju da na poseban način provedu jedan projekt šireg opsega i značaja. Tako je nastala ekološka akcija čišćenja podmorja »More spaja – Eko mreža« u nekoliko gradova i općina u Primorsko-goranskoj županiji.


– Osnovni cilj projekta je, s našim partnerom Udrugom Eripio, provesti širu ekološku akcija čišćenja podmorja u nekoliko gradova i općina u Primorsko-goranskoj županiji kao društveno korisnu aktivnost s ciljem vađenja raznog otpada i ostalih neprimjerenih stvari ili opreme koji nagrđuju podmorje i obalni pojas gradova Bakra, Crikvenice, Kraljevice i Opatije te općina Lovran i Dobrinj. Izvađeni predmeti zbrinuli bi se u odgovarajućim spremnicima za glomazni otpad te putem specijaliziranih tvrtki odvezli na primjerenu i za takav otpad predviđenu lokaciju, navode iz USPDR-a Ajkula u pozivu na akciju.


Brojni supokrovitelji
Dodaju kako se ovakvim aktivnostima postiže i dodatno psihološko osnaživanje svih onih koji još uvijek žive život pun davanja i služenja drugima, a među kojima su upravo pripadnici specijalne policije, bili oni još uvijek aktivni policijski službenici ili umirovljeni veterani Ajkula.


– U cilju zajedništva i uspješne provedbe ekoakcije pozivamo na sudjelovanje suradnike iz lokalne zajednice branitelja, vatrogasaca, ronilačkih klubova te ostalih organizacija. Posebno napominjemo kako nas u navednom projektu kao supokrovitelji podupiru Ministarstvo hrvatskih branitelja, navedeni gradovi i općine, Primorsko-goranska županija te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, navode iz USPDR-a Ajkula.