Izložba inovacija

ADRIATECH na riječkom Građevinskom fakultetu: Predstavljeno 35 inovacija

Ingrid Šestan Kučić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Građevinski fakultet u Rijeci domaćin Hrvatske izložbe inovacija u građevinarstvu, petog po redu ADRIATECH-aGrađevinski fakultet je domaćin 5. ADRIATECH-a – Hrvatske izložbe inovacija u građevinarstvu koja je otvorena do 29. listopada, a organizira je Savez udruga inovatora Rijeka.


Suorganizatori izložbe su Udruga inovatora Hrvatske Zagreb i Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, uz podršku Centra za inovacije i transfer tehnologije Rijeka, a na izložbi je predstavljeno 35 inovacija iz Istarske, Karlovačke, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Zagrebačke, Primorsko-goranske i Splitsko-dalmatinske županije te grada Zagreba, kao i inovacije Građevinskog fakulteta u Rijeci i Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu.


Osnovni cilj izložbe je približiti inovacije akademskoj zajednici, uvažavajući aktivnosti koje provodi Nacionalno inovacijsko vijeće, kojim uz ministra gospodarstva supredsjedava ministar znanosti.
U svim europskim dokumentima povezuju se istraživanja i inovacije te razrađuje trokut znanja između obrazovanja, istraživanja i inovacija što čini temelj za postizanje sinergijskih učinaka ulaganja u znanost i inovacije iz nacionalnih, regionalnih i međunarodnih fondova.


Ulaganja u znanost i inovacije, pa onda i u transfer tehnologije omogućit će da javna hrvatska sveučilišta postanu međunarodno kompetitivna, odnosno, sveučilišta koja stvaraju novu znanstvenu, društvenu, kulturnu i gospodarsku vrijednost.


Interakcijski mehanizam kojim se ovo može ostvariti su zajednički istraživački projekti u kojima surađuju javna sveučilišta i gospodarstvo. Time se osnažuju mehanizmi transfera znanja, tehnologije i intelektualnog vlasništva s javnih sveučilišta u gospodarstvo te komercijalizacija rezultata istraživanja.


U sklopu izložbe Arhimed academia Udruge inovatora Hrvatske održala je i online predavanje »Oblici i važnost zaštite intelektualnog vlasništva« s ciljem upoznavanja studenata i nastavnika s još uvijek premalo poznatim područjem intelektualnog vlasništva i njegovim najčešćim oblicima zaštite, s naglaskom na patent, uporabni model, žig i industrijski dizajn.