Prosvjedna vožnja

Teški dani za povremene prijevoznike: »Nećemo preživjeti ne dođe li do dogovora s leasing kućama«

Orjana Antešić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Povremeni prijevoznici među prvima su morali obustaviti poslovanje, još u veljači ove godine



Dok su njihovi europski kolege pod motom »Honk for hope« jučer prosvjedovali da im se ponovo omogući rad, povremeni prijevoznici u Hrvatskoj drugi su put u posljednjih tjedan dana kolonama autobusa i glasnim trubljenjem upozorili da neće preživjeti ne dođe li do dogovora s leasing kućama.


U Rijeci se tako malo iza podneva ponovila prošlotjedna slika duge i bučne kolone od tridesetak autobusa i drugih vozila, oblijepljenih upečatljivom porukom »Ostani doma i ostat ćeš bez doma«. Organizator je Inicijativa prijevoznika u povremenom prijevozu koji trenutno okuplja oko 220 tvrtki i obrta, s gotovo 2.000 vozila, međutim, to je samo vrh sante leda jer je ovom borbom za golu egzistenciju zahvaćeno oko 20.000 ljudi, koliko su procjene da djelatnost povremenog prijevoza u Hrvatskoj ima direktno zaposlenih.


Foto galerija: Prosvjedna vožnja autobusa Rijekom Foto: Damir Škomrlj


Kao što je poznato, ključ problema koji bi mnoge tvrtke i obrte koji se bave povremenim prijevozom mogao otjerati u propast, stav je leasing kuća koje su u ovoj pandemiji COVID-19, koju nitko na svijetu nije mogao predvidjeti, istina, ponudile moratorij na otplatu rata leasinga, ali na tri mjeseca i uz obvezu plaćanja kamata kroz to razdoblje.




S druge strane, povremeni prijevoznici među prvima su morali obustaviti poslovanje, još u veljači ove godine, što znači da otad ne ostvaruju nikakav prihod, a teško da će u ovoj godini uspjeti ući u zonu koliko-toliko normalnog poslovanja. Ovu turističku sezonu, ako i bude štogod od nje, praktički mogu otpisati, a glavninu svojih godišnjih prihoda u povremenom prijevozu vezuju upravo za razdoblje od travnja do listopada.


– Činjenica je da se naši kolege u Europskoj uniji bore za mogućnost rada, a mi se borimo za puko preživljavanje. Sve zemlje članice već su odavno zaštitile svoje poduzetnike koji su dobili pravi moratorij na godinu dana, dobili su sredstva za likvidnost, kao i bespovratna sredstva pomoći. Mi od toga još ništa vidjeli nismo, osim onih Vladinih paketa pomoći koji su svakako dobrodošli, ali za našu djelatnost, koja je specifična, nedovoljni i neće nam pomoći da preživimo, upozorio je i jučer Đino Lukšić, prije nego što se duga kolona autobusa, mini buseva i kombi vozila s Kukuljanova »spustila« do centra Rijeke.