Potpisan ugovor o prodaji 3. maja pulskom Uljaniku

»3. maj « Uljanikov: Zajamčen ostanak 1.100 trećemajaca

Orjana AntešićPotpisivanje privatizacijskog ugovora za »3. maj«  predsjednik HUS-a Ozren Matijašević vidi kao početak suštinskog restrukturiranja. 


– Ono što tjera na oprez i dozu rezerve jest činjenica da su iz ove privatizacije isključena četiri povezana trećemajska društva, u kojima je zaposleno oko 500 radnika. Brigu o njima preuzeo je AUDIO, agencija koja i sama prolazi kroz određeno restrukturiranje, a i ovim je radnicima nužno osigurati opstojnost radnih mjesta i redovitu plaću, istaknuo je Matijašević. Glavni povjerenik SMH-a u 3. maju Juraj Šoljić istaknuo je kako potpisom ugovora za riječki škver ne prestaju obveze države koja bi, zajedno s menadžmentom Uljanika, trebala poraditi na tome kako zaposliti prazne kapacitete na navozima.– Danas počinjemo novi ciklus na novim osnovama. Kada smo se prije dvanaest mjeseci počeli  baviti idejom kako da pomognemo našim riječkim kolegama i prijateljima, nismo ni slutili s koliko ćemo se problema morati suočiti. No, uspjeli smo i vjerujemo da zajedno možemo očuvati sjevernojadransku brodogradnju. Čeka nas još puno posla u kojem ćemo morati napraviti i korak više. Morat ćemo izvući maksimalno, ono najbolje od nas i ponuditi tržištu jeftiniji proizvod. Samo tako uspjet ćemo sačuvati djelatnost i radna mjesta.  Nakon što provedemo konsolidaciju, uvjeren sam da ćemo stvoriti uvjete i za dodatno zapošljavanje, kazao je prvi čovjek Uljanik grupe. 


Tehnološki višak


Govoreći o tehnološkom višku i neminovnom kadrovskom restrukturiranju, a prema riječima Rossande taj su proces već počeli i unutar Uljanika, ministar Vrdoljak kazao je da je cilj zadržati oko 1.400 trećemajaca od ukupno  1.759 zaposlenih.  No, u samom kupoprodajnom ugovoru  dozvolili su po tom pitanju odstupanje od 20 posto, dodao je Vrdoljak,  što znači da je 1.100 trećemajaca minimalan broj zaposlenih do kojeg Puljani mogu ići u predstojećem restrukturiranju.  I Vrdoljak i Rossanda u prvi su plan su isticali »kvotu« od oko 400 trećemajaca koji će, prema dosadašnjim analizama, pojaviti kao višak dok se ova brojka od 1.100 zaposlenih koje Uljanik mora minimalno zadržati u riječkom škveru nastojala potisnuti. Pojedinim trećemajskim sindikalistima ova je brojka jučer, barem kako su tvrdili, bila potpuno iznenađenje dok su drugi čak tvrdili kako je u pitanju lapsus. Međutim, ministar Vrdoljak na kasnija novinarska pitanja još je jednom potvrdio da je takav uvjet iz kupoprodajnog ugovora o minimalnom broju zaposlenih.  


Ono što trećemajskim sindikatima predstoji jesu pregovori s novim vlasnikom oko Socijalnog sporazuma. Ministar Vrdoljak napomenuo je kako je to obveza iz kupoprodajnog ugovora dok je Rossanda podsjetio kako su već krenuli u prve razgovore sa sindikalnim predstavnicima i izrazio uvjerenje kako neće biti poteškoća da se taj sporazum među socijalnim partnerima i potpiše.


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel  kazao je kako ovaj trenutak u njemu istovremeno budi i zadovoljstvo i gorčinu. Zadovoljstvo što se posao ipak uspio odraditi na vrijeme i što su potpisom ovog privatizacijskog ugovora stvoreni okviri i uvjeti za nastavak brodogradnje u Rijeci. 


Teška zadaća


– Gorčina izvire iz činjenice da je ova Vlada bila prisiljena nastaviti ovakav model restrukturiranja domaćih brodogradilišta kroz njihovu privatizaciju što, podsjećam, nije bio zahtjev Europske komisije. Da je u prethodnoj Vladi bilo više mudrosti, odgovornosti i da se ozbiljnije radilo i pristupilo ovom problemu vjerojatno su se mogla iznaći i neka bolja rješenja za ovu iznimno važnu gospodarsku djelatnost, rezimirao je Obersnel.


I potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministar Vrdoljak isticali su kako se koalicijska Vlada našla pred iznimno teškom zadaćom rješavanja pitanja domaće brodogradnje u kojoj su privatizacijski procesi bili dovedeni u pat-poziciju. Nije izgledalo nimalo dobro, priznao je Grčić kojemu u slučaju »3. maja« dodatni optimizam ulijeva činjenica da ga preuzima netko tko je etabliran u sektoru brodogradnje i »zna svoj posao« što je Uljanik i dokazao uspijevajući svih ovih godina poslovati bez ili s kontroliranim gubitkom, zaključio je Grčić. 


Potpredsjednik Vlade ujedno je podsjetio kako je »odzvonilo« dosadašnjim oblicima potpora, ali da će država nastaviti pomagati brodogradilištima kada je u pitanju jačanje njihove konkurentnosti.


– Na hrvatsku brodogradnju što direktno, što indirektno vezuje se blizu 40 tisuća radnih mjesta i ova grana »nosi« oko 20 posto ukupne domaće industrije. Svako »kihanje« u ovom sektoru itekako se osjeti i u BDP-u i u izvozu, ali je to i veliki potencijal za taj nužni pomak koji će uslijediti, zaključio je Grčić.