EPK 2020.

27 susjedstava: Održano prvo izdanje kostrenskog Dnevnog boravka

Barbara Čalušić

Darko Glažar

Darko Glažar

Druženje u Narodnoj čitaonici u Kostreni publici je približilo pomoračku baštinu kroz dvije udruge koje okupljaju pomorce - Bratovštinu sv. Nikole i Udrugu pomorskih kapetanaKOSTRENA – U Narodnoj čitaonici u Kostreni otvoren je Dnevni boravak susjedstva Kostrena, prostor zajedničkog druženja i prezentacije baštine, kao dio programskog pravca 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020. Prvo izdanje Dnevnog boravka prvo je u nizu druženja koja će se organizirati u 2020. godini i u kojoj sudjeluju brojne kostrenske ustanove i udruge. Prvo izdanje Dnevnog boravka publici je približilo pomoračku baštinu kroz dvije kostrenske udruge koje okupljaju pomorce – Bratovštinu sv. Nikole i Udrugu pomorskih kapetana.


Predsjednik kostrenske Bratovštine Tomislav Tijan podsjetio je da su se Kostrenjani prije no što su se otisnuli na svjetska mora bavili poljoprivredom na ne baš plodnoj kostrenskoj zemlji. Da poprave svoj životni standrad, Kostrenjani, kako naglašava Tijan, u prvom redu Barbarani počinju se ukrcavati na jedrenjake. Najprije plove po Kvarneru, pa po Jadranu, a kad su došli veći brodovi, i po cijelom Sredozemlju.


– Tu su naši Kostrenjani našli posao i život je postao lakši, no gubili su se i životi. Padalo se s jarbola, more bi nekog jednostavno progutalo s kuverte ili bi ga zadesila bolest. Tada su obitelji ostale bez hranitelja i trebalo im je nekako pomoći, rekao je Tijan, inače predsjednik Bratovštine sv. Nikole koja je osnovana prije 150 godina kao humanitarna udruga. Podsjetio je i na običaj “sajanja” odnosno prikupljanja priloga za obitelji poginulih pomoraca koji se danas revitalizira.
Predsjednik kostrenske Udruge pomorskih kapetana Darko Glažar podsjetio je da je 1869. godine, kad je osnovana Bratovština, prokopan Sueski kanal. Ove godine kostrenska udruga koja broji stotinjak članova predsjeda Zajednici hrvatskih udruga pomorskih kapetana.


– Osim toga, CESMA, europsko udruženje kapetana svoju će godišnju skupštinu održati upravo u Rijeci u godini Europske prijestolnice kulture što je naš obol tom događanju, kao i sudjelovanje udruge u Dnevnom boravku, rekao je Glažar.