Nastupile 53 maškarane grupe

FOTO/VIDEO 26. DJEČJA KARNEVALSKA POVORKA Mališani obojali Korzo radošću

Jakov Kršovnik

Snimila Ana KRIŽANEC

Snimila Ana KRIŽANEC

I sudionici i gledatelji 26. Dječje karnevalske povorke mogli su uživati u raznolikim maskama maškarica: Čovječe, ne ljuti se, Senjski dalmatineri, Jagodice, Ri rock, Mići pauci, Meksiko, Razigrani slikari, Ribice z Kraljevice, Dubašljanski mornari, Hobotnice, Kostrenske busole, Obitelj Kremenko, Baltazari i mnoge drugeRIJEKA – Oko pet tisuća najmlađih sudionika u 53 karnevalske grupe vrtićke i osnovnoškolske dobi donijelo je maškarani šušur na riječki Korzo. Od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko doba – stara je maksima, a ona malo izmijenjena za karnevaliste zasigurno glasi: od kolijevke pa do groba, najljepše je peto godišnje doba! I sudionici i gledatelji 26. Dječje karnevalske povorke mogli su uživati u raznolikim maskama malih maškarica iz skupina Čovječe, ne ljuti se, Senjski dalmatineri, Jagodice, Ri rock, Mići pauci, Meksiko, Razigrani slikari, Ribice z Kraljevice, Dubašljanski mornari, Hobotnice, Kostrenske busole, Obitelj Kremenko, Baltazari i mnogih drugih, karnevalskih grupa Rijeke, riječkog prstena, ali i šire, Senja, pa i Zagrebačke županije, a neki su čak doputovali i izvan granica Lijepe Naše, na primjer OŠ Matije Gupca iz Vojvodine. Najveća je grupa bila Majorettes United, čak 450 mažoretkinja iz 13 gradova i općina iz cijele Hrvatske s maskom “Mislim da sam vidio mica-macu”.Oduševljena Njujorčanka


Na Dječjoj povorci uvijek je veselo, pa tako i u publici, a Jasmina Jelčić s obitelji nam je rekla da nisu redoviti na karnevalu, ali vole doći kad mogu.
– Povorka je izvrsna, atmosfera je super, a posebno su dobro zamaškarani Bakrani, rekla nam je Jasmina Jelčić.


Anna Pašić od jeseni živi u Zagrebu, inače je Njujorčanka, a s obitelji je došla na Dječju karnevalsku povorku. Malo hrvatski, malo engleski, ali ipak nam je svoje dojmove prenijela na engleskom. Vrlo joj je sviđa u Rijeci i Hrvatskoj.
– Hrvatska je lijepa, danas smo bili i u Rovinju, a sada smo došli posjetiti naše prijatelje u Rijeci. Prvi put smo na karnevalu u Rijeci i krasno je. Sviđaju mi se različite i maštovite maske, i što je atmosfera vrlo pozitivna, rekla nam je Anna Pašić.

Foto galerija: Dječja maškarana povorka 2 Foto: Ana KrižanecRuta je bila dobro poznata: od Rive, preko Trga 111. brigade HV-a, Trga Republike Hrvatske, Korza, Scarpine ulice, Trga bana Jelačića, Ribarske ulice, pa do Grobničke rive, a završila je u zgradi Export Delte, gdje je organizirana i okrjepa za sve dječje karnevalske grupe. Naravno, na čelu karnevalske povorke su tradicionalno bili meštar Sandi i kraljica Riječkog karnevala Maja Babin, a nakon njih su slijedili Morčići, Prve riječke mažoretkinje i Gradska glazba Trsat.Meštar i kraljica


Meštru Riječkog karnevala Sandiju ovo je prva “prava” Dječja karnevalska povorka, nakon što je prošle godine preuzeo službu meštra od Tonija, nakon 31 godine Tonijeva meštrovanja, budući da je lani povorka izvanredno bila u ljetnom terminu.– Presretan sam i prezadovoljan, vrijeme ne da nas služi, nego je idealno. Oko pet tisuća mališana sudjeluje u povorci. Šarenilo, veselje, smijeh, zadovoljstvo. Ovo mi je jedna od najdražih maškaranih manifestacija, jednostavno neprocjenjivo, kaže meštar Sandi koji je od malih nogu sudjelovao u povorci.
– Pa i prije no što sam se rodio, dok sam bio mami u trbuhu, ona je već krenula po maškarama, tako da sam u ovome stvarno cijeli život, zaključuje meštar.

Foto galerija: Dječja karnevalska povorka u Rijeci (1) Foto: Ana KrižanecKraljica Riječkog karnevala Maja Babin kaže da je u Dječjoj karnevalskoj povorci više sudjelovala kao učiteljica te pratnja i majka, te joj se uvijek veseli.


– Lijepo je vidjeti dječja nasmijana lica, šarena, ozarena. Veselju nema kraja, kazala nam je kraljica. Duž trase maškare su pratili voditelji na pet pozornica: na Trgu Republike Hrvatske Ivana Perić, na Korzu Josip Krmpotić, u Scarpinoj ulici ispred Gradske knjižnice za dobru atmosferu zadužena je bila Nina Dukić-Srok, na Jelačićevom trgu Maja Stepančić, a u zgradi Export Delte Lena Stojiljković. I ove su godine na nekoliko punktova u gradu svi koji su to htjeli mogli oslikati lice, a prijenos uživo bio je na Kanalu Ri te na internetskoj stranici Riječkog karnevala. Prije povorke predstavnike karnevalskih grupa primio je i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović sa suradnicima, a grupe su dobile 3D printani, simbolični ključ grada te prigodne poklone za najmlađe.