Zajedništvo, ljubav i mir

25. OBLJETNICA OLUJE Od band-aida preko mimohoda do Armadine bakljade. U Rijeci se priprema se spektakularna proslava

Edi Prodan

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Svečanost kojom će se obilježiti 25 godina Oluje, 5. kolovoza, upotpunit će i svojevrsni »band aid« koji će izvesti pjesmu »I u ratu i u miru volim te moja Hrvatska«. Bit će snimljen i videospot koji će tematizirati ljepote Kvarnera, ali i poruku čitavog skupa koji se odvija pod sloganom: zajedništvo, ljubav i mirRIJEKA – I u ratu i u miru ljubim te moja Hrvatska. Naslov je to pjesme koju će u »band aid« maniri izvesti zbor od 50 izvođača iz Primorsko-goranske županije – među mojima su primjerice i oba izdanja klape Kastav, Damir Halilić Hal, Mario Battifiaca, Davor Tolja... kako bi uveličali obilježavanje 25. obljetnice VRO Oluja što će svoju središnju proslavu imati 5. kolovoza na impresivnom skupu smještenom na Gat Karoline Riječke.


Istaknuo je to Vladimir Mikler, ​autor stihova i glazbe na šestom sastanku organizacijskog odbora projekta »Zajedno u ratu – zajedno u miru 1995. – 2020.« održanom u riječkom Policijskom domu. Osim samog glazbenog broja snimit će se i video- spot što će osim slikovne prezentacije glazbe tematizirati i ljepote Kvarnera, ali i ono što je najvažnije, poruku čitavog skupa koji se odvija pod sloganom: zajedništvo, ljubav i mir.


Volonitranje i doniranje


Unatoč svim dvojbama izazvanih epidemijom koronavirusa koja je utjecala na odgode najvećeg broja planiranih događanja kao i njome izazvane ekonomske krize, Rijeka će ipak biti domaćin najveće hrvatske proslave obilježavanja jubilarne 25. obljetnice Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Program će se od planiranih tri dana, zanimljivih susreta koji su finale trebali imati na Grobničkom polju te u Bakru reducirati na samo riječku završnicu 5. kolovoza.
K tome, zbog zabrane događanja u zatvorenom odgađa se svečana sjednica, ali ne i mimohod u kojem će sudjelovati sve ratne postrojbe nastale unutar Županije. Spasit će se i mimohod brodica »Jedra Oluje« što će morskim putem na riječku Rivu stići iz Lovrana te iz Njivica. I za kraj – veliki završni koncert Prljavog kazališta. Najvažnija je to informacija, i to zaključna, bez mogućnosti nekih nepredviđenih promjena, istaknuta na sastanku organizacijskog odbora.


Armadine 222 baklje

Bakljada Armade u večernjim satima 4. kolovoza koja se tradicionalno organizira na Krčkom mostu ni ove godine neće izostati. Opet će se zapaliti 222 baklje u čast u Domovinskom ratu poginulih branitelja iz Primorsko-goranske županije. Predviđeno je i to da se na sam dan Oluje, na Molo Longu ili kako se već organizacijski definira, zapali još 25 baklji – simbolično onoliko koliko je godina prošlo od Oluje, istaknuo je Miroslav Burek, predsjednik Udruge veterana Armada.

Izložio ju je Perica Prpić, čelna osoba USPDR Ajkula kao i predsjednik organizacijskog odbora, u kojem participiraju i čelnici većine ostalih postrojbi iz Oluje. Kako je poznato, zbog epidemije je došlo do velikih financijskih potresa u čitavoj državi tako da je u jednom trenutku dovedeno u pitanje i samo održavanje manifestacije. Srećom, zahvaljujući iznimno brzoj i efikasnoj prilagodbi plana, ali i razumijevanja aktera događanja, čitav je proces vrlo brzo vraćen u željenu putanju.


– Iako je prvotni plan maksimalno financijski reduciran, uvjereni smo da će značaj jedne Hrvatskoj ovako važne obljetnice itekako biti naglašen. Očekujemo na mimohodu iz naše županije više tisuća ljudi, prekaljenih ratnika iz Oluje, dok je svoj dolazak najavio i veći broj pripadnika postrojbi iz ostalih dijelova Hrvatske – dodao je Prpić.


Na samom sastanku uz Izvješće o aktivnostima Izvršnog odbora najvažniji su bile točke Izmjene Plana i programa projekta kao i njegov Proračun te cjelokupni financijski plan. U konačnici, utrošit će se nešto više od 300 tisuća kuna, ali će se, barem što se tiče završne manifestacije, sve uraditi onako kako je to bilo zamišljeno i prije korona krize.


Sam koncert Prljavog kazališta, uključujući troškove postavljanja bine kao i moćnog razglasa, ima cijenu od 150 tisuća kuna, dok je većina ostalih troškova eliminirana na način da će se najveći dio troškova – darovati. Konkretno svi pjevači kao i autor skladbe »I u ratu i u miru ljubim te moja Hrvatska« odrekli su se honorara baš kao što su to učinili i Igor Modrić te Robert Kalčić koji će, pa tako i uz pomoć dronova, snimiti i montirati prateći video- spot. Volontirat će i svi ljudi u osiguranju, točnije osim samih materijalnih troškova sve će drugo biti plod – zajedništva.


Zahtjevna manifestacija


– Unatoč dakle svim manama izazvanih obavezom pridržavanja pravila važećih unutar, istina znatno olabalvljenih, mjera epidemije koronavirusa, vjerujem da ćemo uspjeti u organizaciji jedne tako zahtjevne manifestacije. Nešto smo morali maknuti, ali smo nešto i – dodali. Građani će primjerice na trgovima 111. i 128. brigade imati priliku vidjeti i TT zbor, uvijek zanimljivu izložbu naoružanja.


Završni dogovori / Foto: R. BRMALJ

Završni dogovori / Foto: R. BRMALJ


Osigurali smo i to da se na startu mimohoda barki u oba mjesta, kao i kasnije privezani uz Molo Longo, pojave i dva broda Hrvatske ratne mornarice. S obzirom na ljetne temperature, mimohod koji će u 19 sati krenuti s Delte preko Mosta hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata da bi putem Korza i Zadarske ulice veliko finale imao na Gatu Karoline Riječke. Sam početak koncerta Prljavog kazališta, i to bez ikakvih prethodnih politički obojenih »govorancija«, planiran je za 21.30 sat. Veliko finale, s bakljadom Armade nešto prije ponoći zaključit će proslavu, dodao je Prpić.
Događanja inače počinju u jutarnjim satima velikom misom za branitelja u Trsatskom svetištu. Istina, bit će tu i ponešto iznimki.


Izložba 3. kolovoza

Početak obilježavanja 25 godina Oluje započet će 3. kolovoza za kad je predviđeno otvaranje izložbe o ratnom putu županijskih postrojbi u VRO Oluja. Fotografije, pravci kretanja kao i ostale zanimljive pojedinosti bit će izloženi na 20 panoa što se nalaze na Korzu kao i u samom izlogu pored ulaza u zgradu Grada Rijeke. S obzirom na to da je riječ o špici turističke sezone, kratka će pojašnjenja biti istaknuta i na engleskom jeziku. Izložba ostaje otvorena do 10. kolovoza.

– Kako tradicija nalaže, većina će postrojbi obići poljednja počivališta suboraca kao i nazočiti misama u svojim mjestima. Misa na Trsatu organizirana je za sve ostale, pa tako i goste, kojima ćemo se mi pridružiti u večernjim satima, pojasnio je Denis Čargonja, predsjednik UHDDR Grobnišćine.


Osim Ministarstva branitelja, manifestaciju financijski značajno pomažu Primorsko-goranska županija, o čemu je izvijestio Zlatko Mihelec, savjetnik za razvoj civilnog društva, kao i Grad Rijeka o čemu je, uz dodatne organizacijske upute, izvijestila Doris Šajn, voditeljica Kabineta gradonačelnika Rijeke.


Trošak odlaska branitelja na proslavu 25. godina Oluje financijski će pak osigurati golema većina gradova i općina Primorsko-goranske županije.


Zajedništvo, ljubav i mir. Baš onako kako to poručuju stihovi Miklerove pjesme »I u ratu i u miru ljubim te moja Hrvatska«.


Baš onako kako je bilo i prije 25 godina kad su krenule završne borbe oslobađanja Hrvatske poznate kao – Oluja.