VELIKI JUBILEJ

25. OBLJETNICA “OLUJE”: Koncert Prljavog kazališta na riječkoj Rivi vjerojatno će biti odgođen

Edi Prodan

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj

"Sve će se pojedinosti o obilježavanju 25. rođendana Oluje znati idući tjedan. Nadamo se da ćemo ipak izvesti jedno zanimljivo izdanje, koje će, koliko god bilo skromno, sasvim sigurno imati jednake emocije prema jednom od najvažnijih događaja u novijoj povijesti Hrvatske", istaknuo je Perica PrpićRIJEKA – Sudeći prema najnovijoj epidemiološkoj situaciji i mjerama koje se zbog širenja koronavirusa iz dana u dan pojačavaju, po svemu sudeći ništa od velikog koncerta Prljavog kazališta na riječkoj Rivi!


Spektakl predviđen za 5. kolovoza kad je bilo predviđeno središnje nacionalno obilježavanje 25. obljetnice VRO Oluja te proslave Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja svest će na prigodni program vrlo skromnih razmjera.


Istaknuto je to na sastanku održanom u Novom listu kojem su prisustvovali Perica Prpić i Branimir Brnas, čelni ljudi USPDR Ajkula ujedno i organizatori obilježavanja rođendana Oluje kao i Vladimir Mikler, također umirovljeni časnik HV ali i aktivni glazbenik, autor posebno za tu prigodu snimljene pjesme “I u ratu i u miru ljubim te moja Hrvatska”.
Riječ je o pjesmi koju izvodi »ČAval band aid«, 50 izvođača iz Primorsko-goranske županije – među mojima su primjerice i oba izdanja klape Kastav, Dule Jeličić, Damir Halilić Hal, Mario Battifiaca, Davor Tolja… Sastanak je inicirao glavni urednik Novog lista Ivica Tomić s obzirom da će se izdanje riječkog dnevnika dan uči proslave, 4. kolovoza pojaviti s velikim posebnim prilogom posvećenom srebrnom jubileju “Oluje”.


Uz pozdravne riječi prilog će predstaviti najvažnije aktere “Oluje” iz Primorsko-goranske županije ali i razgovor s 90-godišnjim generalom Antonom Tusom, časnikom koji je osmislio i proveo “Oluju”.


– Sve će se pojedinosti o obilježavanju 25. rođendana Oluje znati idući tjedan. Nadamo se da ćemo ipak izvesti jedno zanimljivo izdanje, koje će, koliko god bilo skromno, sasvim sigurno imati jednake emocije prema jednom od najvažnijih događaja u novijoj povijesti Hrvatske, istaknuo je Prpić.


Mikler je pak predstavio tim koji je izveo i snimio njegovu skladbu, ujedno najavivši posebnu prigodnu konferenciju za novinare koja će se upriličiti u Velikoj vijećnici Grada Rijeke gdje će se predstaviti autorski tim kao i sama pjesma te autori video-spota za nju.


– Pjesma će u eter u ponedjeljak, točno u podne, dok se premijera video spota čiji je zavšni čin sniman na Trsatskoj gradini predstaviti 25. srpnja. I ja kažem – poštujmo epidemiološke mjere, ali učinimo sve da se 5. kolovoza na riječkoj Rivi ili na nekom drugom prostoru uz Korzo adekvatno značaju obljetnice organizira prigodni program.


Žao mi je da nema Kazališta i velikog spektakla, ali i riječke, primorske glazbene snage su iznimno spremne slušateljima i gledateljima dati jako mnogo iskrenih emocija i vrhunske glazbe. Znam to jer uistinu je bilo veliko zadovoljstvo slušati ih kako izvode moju pjesmu, zaključio je Mikler.