Press kolegij

170 riječkih studenata volontirat će na covid odjelima u KBC-u Rijeka

Portal Novi list

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Velik je odaziv studenata Medicinskog fakulteta i zdravstvenih studija na poziv KBC Rijeka da volontiraju na Covid odjelimaŽupan Zlatko Komadina otvorio je današnju redovnu konferenciju za novinare informacijom da je utvrđen prijedlog proračuna PGŽ za 2021. godinu, a županijskim vijećnicima bit će predstavljen na već zakazanoj sjednici Županijske skupštine 26. studenog.


Istaknuo je da je konsolidirani Proračun županije za narednu godinu planiran na razini od 1,353 milijarde kuna, što je praktički na istoj razini II. Rebalansa za 2020. godinu, odnosno uz minimalan rast od 0,2 posto.


Od navedenog iznosa 384,1 milijun kuna se odnosi na samu Županiju, a 969 milijuna kuna na rashode i izdatke proračunskih korisnika. Župan je dodao da je i dalje najveći fokus na školstvu i zdravstvu o čemu govori i podatak da je 40,8 posto svih rashoda konsolidiranog proračuna usmjereno na obrazovanje, a 36,5 posto na zdravstvo.


Tek 2023. razina proračuna iz 2019.
“Mi ćemo tek 2023. dosegnuti razinu proračuna iz 2019. godine iz razloga što nam se kroz sve porezne reforme smanjuje očekivani porast prihoda. Usprkos tome uspijevamo isfinancirati sve naše djelatnosti, a od početka pandemije s posebnim naglaskom na zdravstvo”, rekao je župan.Od odluka s prošlotjednog Kolegija istaknuo je prijedlog godišnjeg plana upravljanja pomorskim dobrom Primorsko-goranske županije za 2021. godinu. Naglasio je da se tim planom predviđa realizacija 14,2 milijuna kuna prihoda od pomorskog dobra, što je i sastavni dio Proračuna za 2021. ali će se, dodao, je kao i do sada taj prihod ponovno usmjeriti u pomorsko dobro za unapređenje, zaštitu i utvrđivanje granica pomorskog dobra.


Župan je, najavljujući informacije o aktualnoj zdravstvenoj i epidemiološkoj situaciji u našoj Županiji, istaknuo jako dobru sinkronizaciju cjelokupnog zdravstvenog sustava, a sve s ciljem da se rastereti KBC.


“Raditi moramo, ali se družiti ne moramo”, poručio je župan te uputio apel svim građanima na odgovorno ponašanje i pridržavanje propisanih mjera zaštite.


64 novozaražene osobe


Kako je izvijestio ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović u Županiji su danas 64 novozaražene i 162 ozdravljene osobe. Dodao je da se tijekom nedjelje testiraju i obrađuju samo hitni slučajevi prilikom bolničkog prijema pa je tako jučer testirano 168 osoba.


Broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području PGŽ je danas nešto manji i iznosi 1462.


“Važno je reći kako udio starijih osoba u ukupnom broju zaraženih niti danas ne raste već stagnira na prosjeku od 14 posto.


Već nekoliko dana imamo, nažalost, rast trenda novooboljelih što će dovesti i do povećanog broja hospitaliziranih koji se kreće oko 6 posto od ukupno oboljelih”, rekao je Mićović.


I dalje je, dodaje, među novozaraženima daleko najveći udio radno aktivnog stanovništva, a školske djece između 14 i 16 posto.


“Sustav KBC spreman je i za prihvat većeg broja novooboljelih Covid 19 pacijenata i naši stanovnici mogu biti sigurni da će dobiti odgovarajuću skrb”, rekao je ravnatelj KBC Rijeka Alen Ružić.


Dodao je da se trenutno u Covid odjelima KBC liječi 86 osoba od kojih je 13 na respiratoru. Pohvalio je i veliki odaziv studenata Medicinskog fakulteta i zdravstvenih studija na poziv KBC da volontiraju na Covid odjelima.


Do sada ih se javilo 170 i oni će biti organizirani kao sastavni dio timova. I Ružić je pohvalio jako dobru funkcionalnu integraciju cjelokupnog županijskog zdravstvenog sustava u borbi s epidemijom koronavirusa.


Pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić istaknula je da je zadnjim rebalansom županijskog proračuna osigurano dodatnih 3 milijuna kuna zdravstvenim ustanovama za povećane rashode u suzbijanju pandemije koronavirusa.


Tako će se, između ostalog izdvojiti dodatnih 400.000 kuna Zavodu za hitnu medicinu čiju djelatnost Županija na godišnjoj razini sufinancira s oko 5 milijuna kuna te 2,4 milijuna Domu zdravlja.


Najavila je da će se za realizaciju treće faze projekta Lječilišta Veli Lošinj, umjesto planiranog kreditnog zaduženja same ustanove, potrebna sredstva osigurati u proračunu PGŽ. Pročelnica je i najavila kako će Stožer CZ PGŽ razmotriti uvođenje dodatnih mjera na području PGŽ te uputiti prijedlog Nacionalnom Stožeru.