29. OBLJETNICA

128. brigada Hrvatske vojske Sv. Vid: Tisuće prošle brigadom, ostali ponos i sjećanja

Edi Prodan

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Kroz 128. brigadu, jednu od najorganiziranijih i najdjelotvornijih u Domovinskom ratu, iz Rijeke i njezinog šireg područja ukupno je prošlo sedam tisuća boraca, a držala je jedno od najtežih područja na cjelokupnom hrvatskom ratištuRIJEKA – Nije nas bilo mnogo ni s početka rata, pa smo se organizirali i pobijedili. Zbog koronavirusa nas ni danas ovdje nema mnogo. Dijelom zbog epidemioloških mjera, dijelom što se dio branitelja zbog dobi i osobnog zdravstvenog stanja boji kontakta, ali svejedno ćemo dostojno obilježiti 29. obljetnicu osnutka naše, 128. brigade Hrvatske vojske Sv. Vid. Istaknuo je to Ivan Lerga, pričuvni bojnik, dugogodišnji zapovjednik II. bojne i predsjednik Udruge 128. brigade HV Sv.Vid na prigodnoj svečanosti nakon što su na Delti položeni vijenci ispred spomenika na Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.


Svoj su vijenac najprije položiti i svijeće upaliti predstavnici Udruge 128. brigade Sv.Vid Ivan Lerga i brigadir Miodrag Hećimović, zapovjednik 128. brigade u VRO Oluja, potom u ime Grada Rijeke zamjenik gradonačelnika Marko Filipović i pročelnik Odjela za gradsku samoupravu i upravu Mladen Vukelić te u ime Primorsko-goranske županije predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić i savjetnik za razvoj civilnog društva Zlatko Mihelec.


Poginuli pripadnici

Svoje su živote u Domovinskom ratu dali: Miljenko Beneš, Zlatko Liker, Ivan Radica, Ivoslav Škaron, Franjo Matašić, Bruno Colnar, Stjepan Klić, Pavao Putrić, Goran Šimac, Boris Čavlina, Nevenko Grbac, Petar Horvat, Zvonimir Škerl, Samir Terzić, Simeon Mrvoš, Ranko Polonijo, Franjo Jakšić, Zlatko Sorić, Vlado Križanović, Miroslav Škrbić, Milan Balen, Radovan Milin, Milojica Ivković, Zdenko Bukvić i Milan Petrlić.Kroz 128. brigadu je iz Rijeke i njezinog šireg područja ukupno prošlo sedam tisuća boraca, a od formiranja pa sve do okončanja Oluje držala je jedno od najtežih područja na cjelokupnom hrvatskom ratištu – 45 kilometara linije od Ramljana pa sve do linije okupacije između Ličkog Ribnika i Medačkog džepa, uključujući centre Perušić i Gospić. Iako je na žalost poginulo 25 njezinih pripadnika, slovila je za jednu od najorganiziranijih i najdjelotvornijih u Domovinskom ratu.


Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER


Foto: S. DRECHSLER


– Puno nas je brigadom prošlo, no danas nas se okuplja znatno manje, u stalnoj komunikaciji kao i organiziranom djelovanju unutar Udruge ostalo nas dvjestotinjak, dodao je Lerga.
Nakon Delte, u broju koji dozvoljavaju epidemiološke mjere, u katedrali svetog Vida služena je Sveta misa za poginule hrvatske branitelje.