KATASTROFALNA VEZA

Riječki SDP upozorava: Vlakom se od Rijeke do Zagreba i natrag ne može stići u istom danu

Hina

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Nužno je omogućiti veću mobilnost građana, a u vrijeme globalne energetske krize i udara na standard građana nije korektno onemogućiti građanima Rijeke i Primorsko-goranske županije željezničku povezanost s ostatkom Hrvatske.RIJEKA – Riječki SDP ocijenio je u petak da je Rijeka zakinuta za odgovarajući prijevoz putnika željeznicom do Zagreba i zatražio povratak nekoliko brzih vlakova u vozni red Hrvatskih željeznica.


SDP-ov gradski vijećnik Kristian Čarapić rekao je na konferenciji za novinare da SDP već dulje vrijeme upozorava da putnik ne može željeznicom stići iz Rijeke do Zagreba i vratiti se u istom danu.


“Vozni red se treba stvarati temeljem potreba korisnika, a ne isključivo ekonomičnosti”, naveo je.
Nužno je omogućiti veću mobilnost građana, a u vrijeme globalne energetske krize i udara na standard građana nije korektno onemogućiti građanima Rijeke i Primorsko-goranske županije željezničku povezanost s ostatkom Hrvatske.


“Takvo postupanje nema nikakvog opravdanja s obzirom na to da je željeznički promet ekološki najprihvatljiviji i energetski najjeftiniji”, rekao je Čarapić.


Očekuje se da će interes za korištenje željezničkog prometa biti sve veći zbog porasta cijena goriva, pa bi se vozni red HŽ Putničkog prometa trebao tome prilagoditi.


Predložio je povratak dvaju brzih vlakova dnevno, onog s polaskom iz Rijeke oko 5.30 i dolaskom u Zagreb oko 9.30 sati, te drugog s polaskom iz Zagreba u 17 sati.


Oni su ukinuti prije nekoliko godina, a bili su prilagođeni potrebama putnika, kaže Čarapić.


Također je upozorio da je odlukom Vlade omogućeno korištenje mjesečne željezničke karte za studente u iznosu od 75 kuna, no ona ne vrijedi za studente iz Rijeke i Primorsko-goranske županije jer nema odgovarajućih vlakova.