TRADICIJA SE NASTAVLJA

Riječke maškare preuzele ključeve grada, posljednji put iz ruku Vojka Obarsnela

Ervin Pavleković

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

"Prošlogodišnji Karneval bio je najveći i po broju posjetitelja i po broju grupa koje su sudjelovale. Nažalost, ove se godine ta manifestacija neće održati na onaj tradicionalan način na koji smo svi naviknuli, već u online varijanti, rekao je Obersnel.RIJEKA – Na održanom “Prvom zasjedanju maškaranog antonjskog vijeća” u prostorijama Gradske vijećnice Grada Rijeke jučer je činom primopredaje ključa Grada svečano najavljen početak Riječkog karnevala 2021. koji će se i ove godine održati, no u prilagođenom, virtualnom obliku.


Nedjeljni prijepodnevni sati u Gradskoj vijećnici bili su u znaku karnevala. Naime, održano je “Prvo zasjedanje maškaranog antonjskog vijeća” na kojem je odlučeno kako se će se ovogodišnji karneval ipak održati, no u izmijenjenom obliku, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju. Meštar Toni koji ove godine slavi svoju tridesetu rukovodeće-karnevalsku obljetnicu gradom u maškarano vrijeme, odnosno Peto godišnje doba kako se to vrijeme popularno naziva, predložio je da se prošlogodišnjoj kraljici karnevala Dori Pilepić, inače iz karnevalske grupe “Siti i pijani”, zatim njezinoj prvoj pratilji Sanji Pešćici iz Pusnog odbora Spinčići te drugoj pratilji Sari Puž iz udruge “Zijat, sost, tancat i pit” mandat produži još godinu dana.

Zasjedanje je vodio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji se osvrnuo na prošlogodišnji karneval kazavši kako je Rijeka prošle godine imala sreće, jer da se Velika karnevalska povorka održavala samo tjedan dana kasnije, vjerojatno je ne bi ni bilo. Ipak, kako je rekao, prošlogodišnji Karneval bio je najveći i po broju posjetitelja i po broju grupa koje su sudjelovale. Nažalost, ove se godine ta manifestacija neće održati na onaj tradicionalan način na koji smo svi naviknuli, već u online varijanti, pojasnio je Obersnel.


Kako je napomenuo, prošlogodišnji festival bio je spektakularan posebice zbog godine u kojoj je Rijeka bila Europska prijestolnica kulture te je zato i sam Karneval imao odjek u svijetu. Predavši Meštru Toniju Ključ grada dvadeset i prvi, i posljednji, put gradonačelnik mu je zaželio uspješan nastavak vođenja Karnevala u budućnosti, no u normalnim okolnostima.


SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER


– Duh karnevala ne može se oduzeti niti spriječiti jer on živi u svima koji karneval i tradiciju vole i poštuju, rekao je direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, pritom najavivši “virtualni karneval” na koji je pozvao sve karnevalske grupe koje su do sada sudjelovale u povorkama da se predstave kratkim video uratkom – svoju udrugu, odnosno karnevalsku grupu i njezinu tradiciju – a kasnije će svi video materijali biti objedinjeni u jedan video koji će biti dostupan na mrežnim stranicama Riječkog karnevala i koji će biti prikazan na Kanalu Ri.Iako tradicionalnih karnevalskih događanja ove godine neće biti, humanitarni doprinos niti ove godine neće izostati, stoga se u suradnji s Crvenim križom svi oni građani koji to žele pozivaju na darivanje krvi, 2. veljače ove godine.


– Ako se epidemiološke mjere promjene ili ukinu, prilagodit ćemo se tome, a ako ostane ovako kako je sada, preživjet ćemo i iduće godine nastaviti našu tradiciju, rekao je na kraju Škarpa, a u tipičnom karnevalsko dobrom raspoloženju Meštar Toni nadodao je “Živio pust” i “Krepat ma ne molat”. Nakon toga Obersnelovom simboličnom promjenom zaštitne maske u crvenu te stavljanjem ostalih karnevalskih dodataka također u crvenoj boji završilo je “Prvo zasjedanje maškaranog antonjskog vijeća” te je i službeno otvoreno karnevalsko vrijeme.