Društveno poduzetništvo za ranjive

Riječka Kuća utočišta priprema društveno ranjive skupine za povratak u svijet rada

Mirjana Grce

Dio programa je prerada kruha u prepečene kockice aromatizirane maslinovim uljem i začinima. »Naglasak je na kvaliteti, a ne na količini«, kazala je tehnologinja Ivana Šain iz Kuće utočišta Prvi koraci k povratku svijetu radaRIJEKA – Kada se udruže znanje, mašta, ljubav i dobra volja, i u skromnim je uvjetima moguće napraviti višestruko dobre stvari i dobra djela. Tako bi se mogao opisati »motor« novog resocijalizacijskog programa Depaula Hrvatska – Kuće utočišta, dnevnog centra za beskućnike i ostale marginalizirane osobe grada Rijeke. Riječ je o programu društvenog poduzetništva, čiji je jedan dio prerada kruha u kockice prepečenog kruha (krutone). Dakle, radi se o proizvodnji prehrambenog proizvoda koji je dio asortimana nazvanog »Kruh sv. Vinka«, koji je osmislila zaposlenica Depaula Hrvatske Ivana Šain, sanitarna inženjerka i prehrambena tehnologinja.


Ruke koje se daju


– Budući da primamo veće količine kruha, koristimo ih i u proizvodnji hrskavih aromatiziranih krutona raznih okusa. Radimo ih s maslinovim uljem i obogaćujemo začinima, a naglasak je na kvaliteti, ne na količini, objasnila je Šain rekavši da u izradi krutona sudjeluju korisnici Kuće utočišta zajedno s volonterima, naravno pod njezinim stručnim nadzorom.


– Cilj započinjanja ove naše manufakture jest radno aktiviranje naših korisnika, beskućnika i dugotrajno nezaposlenih osoba koje su se uslijed različitih životnih okolnosti našle na margini društva. I nije slučajno da je središtu projekta prehrambeni proizvod koji uključuje kruh, jer kruh simbolizira dobrotu, ljubav, gostoprimstvo, blagoslov, poručuje s. Veronika Mila Popić, voditeljica Kuće utočišta i predsjednica Udruge Depaul Hrvatska.
S ciljem resocijalizacije beskućnika i osoba u riziku beskućništva, Depaul Hrvatska pokrenuo je i druge programe ili projekte, poput »Be – vrta« u kojem rade korisnici i volonteri Kuće utočišta i u kojem već rastu svakojake sadnice začinskog bilja, pa i povrće. Aktualan je i program »Ruke koje se daju«, također dio programa društvenog poduzetništva, koji također omogućuje rad korisnika Kuće utočišta.


Važni koraci


– Naš je moto: »Beskućnika zbrinuti«. Važni koraci u ostvarivanju ove vizije odnose se na djelotvornu aktivaciju beskućnika i osoba u riziku beskućništva i u društvenom poduzetništvu, utemeljenom na održivom razvoju i principu samoodrživosti. U tom smislu, razvili smo program pružanja usluga – radne aktivacije i zapošljavanja – nazvan »Ruke koje se daju«. Radi se o ponudi usluga koje naši korisnici pružaju u lokalnoj zajednici, i time postupno stvaraju temelj kvalitetnog povratka u svijet rada i resocijalizacije. Konkretno, riječ je o poslovima poput uređenja vrta, slaganja drva, košnje, čišćenja i sličnom. Naš program društvenog poduzetništva u skladu je s poslanjem sv. Vinka Paulskog, koji kaže da se Boga ljubi »u znoju lica i radom ruku«. Raditi, istrošiti se čineći dobro, vizija je Depaul Hrvatske u darivanju onima koji su na rubu društva, poručuje s. Popić.


O svim tim programima Kuće utočišta može se raspitati, javiti na telefon 051 672 933.