VELIKI JUBILEJ

Riječka Graditeljska škola za industriju i obrt obilježila 30 godina rada: Škola koja pruža kreativnost i slobodu

Ingrid Šestan Kučić

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLERRIJEKA – Graditeljska škola za industriju i obrt jučer je prigodnom svečanošću obilježila tri desetljeća djelovanja, a kako je naglasio ravnatelj Damir Milišić, uz brzo stjecanje praktičnih znanja i mogućnost zapošljavanja u deficitarnim zanimanjima ta škola pruža i samostalnost u radu, slobodu i kreativnost, materijalnu sigurnost i neovisnost, polaganje majstorskog ispita te mogućnost otvaranja vlastitog obrta. Čestitajući obljetnicu, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, Edita Stilin, posebno se osvrnula na ovogodišnje upisne rezultate.


– Godinama se ulagao trud u to da upisi budu uspješni i ove godine su upisni rezultati bili odlični. Vjerujem da će i u idućim godinama Graditeljska škola na upisima polučiti isti uspjeh, kazala je Stilin.


Ujedno je dodala da se 31 posto prošlogodišnjih primorsko-goranskih osmaša odlučilo za upis nekog obrtničkog zanimanja, a čestitkama povodom obljetnice pridružio se i riječki gradonačelnik Marko Filipović naglasivši važnost zanimanja koje upravo ta škola nudi.
– Ta su zanimanja danas i više nego potrebna i tražena jer je tržište radne snage izuzetno dinamično i stalno se mijenja. Obrtništvo je u Rijeci prepoznato, a ti su poslovi sve cjenjeniji. Velik doprinos, kako zajednici, tako i mladim ljudima koje obrazuju daju upravo profesori koji odgajaju generacije učenika. Uvjeren sam da zanimanje profesora njima nije profesija već poziv, a vi obrazujete ljude koji će predstavljati Rijeku, poručio je Filipović.


U svom osvrtu na povijest i današnji rad škole profesorica Jasminka Randi je podsjetila da je Graditeljska škola prije tri desetljeća nastala razdvajanjem Građevinskog školskog centra na dvije škole, a povijesno gledano, tradicija građevinarstva na riječkom području seže još u 19. stoljeće kada je 1894. godine osnovana Industrijska škola u Rijeci. Škola danas obrazuje cvjećare, vrtlare, keramičare, zidare, autolakirere i soboslikare ličioce.