ZOOM KOLEGIJ ŽUPANA

Rekonstrukcija Guvernerove palače koštat će 106 milijuna kuna: Projekt ide na prijavu europskim fondovima

Barbara Čalušić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Prva faza izrade dokumentacije sufinancirana je sredstvima EU, a rekonstrukcija ovog prepoznatljivog riječkog povijsnog zdanja obuhvatit će se sam postav muzeja.RIJEKA – Ostvareni su svi preduvjeti da rekonstrukcija Guvernerove palače vrijedna 106 milijuna kuna bude prijavljena na europske fondove koji se očekuju u razdoblju do 2027. godine. Građevinska dozvola za potpunu obnovu i rekonstrukciju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskoga primorja u fazi je potpisavanja, a dobivene su sve potvrde glavnog projekta te se čeka se samo potpis građevinske dozvole koji će omogućiti da projekt rekonstrukcije Guvernerove palače bude prijavljen na neke od europskih fondova. Prva faza izrade dokumentacije sufinancirana je sredstvima EU, a rekonstrukcija ovog prepoznatljivog riječkog povijsnog zdanja obuhvatit će se sam postav muzeja.


– S obzirom da se radi o zahtjevnom projektu iznimnog značaja, ne samo za naš muzej i Primorsko-goransku županiju, nego i šire, naravno da ćemo taj projekt kandidirati za sufinanciranje iz fondova EU. Nažalost, u ovom trenutku još nisu poznate mjere na koje će se moći prijavljivati ovakvi projekti, no iščekujemo da će se u prvoj polovici mjere moći prijaviti. Osim uređenja prostora Palače, osmislit će se i sam postav na jedan moderan i multimedijalana način koji će biti interesantan za posjetitelje. Prostor će zadržati svoje povijesno značenje i oblikovanje, no neiskorišteni prostori stavit će se u funkaciju i proširiti stalan postav muzeja koji će biti iskazan na jedna potpuno drugačiji način, potvrdila je na jučerašnjem redovnom susretu s novinarima pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu u PGŽ-u Sonja Šišić.


Pohvalila se i rezultatima natječaja javnih potreba Ministarstva kulture i medija koji se tiču programa rekonstrukcije kulturno-povijesnih objekata i koji će omogućiti sufinanciranje još dva muzejska prostora – muzejske zbrike Kastavštine te memorijalnog centra Lipa. Tako je Pomorski muzej u suradnji s PGŽ i jedinicama lokalne samouprave prijavio dva projekta i oba su odobrena. Radi se o novom stalnom postavu muzejske zbrike Kastavštine koja je od 1981. godine dislocirana zbrika Pomorskog i povijesnog muzeja. Na temelju projekta koji je prošle godine predstavljen resornom ministarstvu odobreno je 300 tisuća kuna, a tome će se pridružiti PGŽ i Grad Kastav svaki s po 300 tisuća.
– S gotovo milijun kuna u narednih godinu dana stvorit će potpuno novu muzejsku zbriku u Kastvu koji će govoriti o počecima stvaranja naselja pa sve do 20. stoljeća i života na granici. Postavi će biti prilagođeni 21. stoljeću. Drugi odobren projekt je jest nastavak druge i treće faze uređenja okoliša i povezivanja Memorijalnog centra Lipa pamti s okolišem. U projektu sudjeluju PGŽ, Muzej i Općina Matulji, a odobren je potpuni završetak uređenja okoliša gdje će se prezentirati baština i izvan prostora muzeja, dodala je Šišić.


Zbog protuepidemijskih mjera koje između ostalog zabranjuju javna okupljanja u PGŽ-u, press kolegij PGŽ-a po prvi je put održan putem Zoom platforme. Župan Zlatko Komadina ovom se prilikom još jednom zahvalio svim građanima na razumijevanju i zdravstvenim radnicima koji ulažu velike napore kako bi suzbili širenje zaraze. Komadina je dodao da su sve aktivnosti Županije, pa tako i svečana akademija u povodu Dana županije, stavljene u drugi plan uslijed epidemije, ali i da županija i dalje radi nesmetano.


– U srijedu je Dan županije, no umjesto akademije, nažalost, imamo epidemiju. Hvala svima na strpljenju jer svi ovi napori usmjerni u spašavanje zdravlja građana i bolničkog sustava, ali spašavanja turističke sezone. Da smo u redovnim uvjetima, na akademiji bismo govorili o rezultatima rada u ovom manadatu i da smo unatoč koroanvirusu stvarali projekte i programe.


Spomenut ću samo škole koje smo dogradili, kao što je Matulji, škola u Jelenju koju predajemo ovih dana, a trebao bi se otovoriti centar u Straoj Sušici vezan uz vuka, risa i medvjeda. Tu je novi Dom zdravlja u Novom Vinodloskom, u Lošinju se komplento rekonstruira specijalna bolnica, a otvoren je i Dom za starije na Rabu. Tu su investicije na Platku, ulaganja u luke, a PGŽ je povukla najviše sredstava iz EU fondova prekogranične suradnje u Hrvatskoj. Kad dodamo i državne investicije, onda je to najviše i ukupnih fondova, pošto su kod nas u tijeku velike državne invesricije poput nove bolnice i lučkog terminala, rezimirao je Komadina.