Gradonačelnik Delnica

Reagiranje Ivice Kneževića: “Pleše treba najprije počistiti ispred svojeg praga”

Portal Novi list

Ivica Knežević / Foto: Marko Gracin

Ivica Knežević / Foto: Marko Gracin

Apsolutno je neistinita tvrdnja da je SDP amandmanom osigurao sredstva za projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju stadiona, reagira Ivica KneževićPoštovani, u Novom listu od 24. veljače objavili ste izjave predsjednika SDP-a Delnice Igora Plešea na temu stanja sportskih objekata u Gradu Delnicama. Nakon svega iznesenog, apsolutno se mogu složiti s činjenicama da se radi o starim objektima i da je u njih svakako potrebno ulaganje, no ne mogu prihvatiti navode kojim pokušava obmanjivati i manipulirati, koji su djelomično i neistiniti, i kojima za takvo stanje dijelom etiketira nečinjenje odgovornih u Gradu!


Pleše navodi da je nogometnom igralištu potrebna potpuna rekonstrukcija te da su svojim amandmanom na proračun osigurali 100.000 kn za izradu projektne dokumentacije kao prvi korak.


Točno je da su 2008. utrošena milijunska sredstva kojima se željelo urediti teren nogometnog igrališta, no rezultat tog uređenja je bio daleko lošiji travnjak no što je bio prije uređenja, a da za to, unatoč kaznenim prijavama, do danas nitko nije odgovarao!
Nastavno, apsolutno je neistinita tvrdnja da je SDP amandmanom osigurao sredstva za projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju stadiona. Ta sredstva, sukladno amandmanu i odluci Gradskog vijeća, namijenjena su za realizaciju programa sportskih udruga Grada u 2021. i ne mogu se i ne smiju koristiti za druge namjene.


Podsjetit ću g. Plešea da izrada projektne dokumentacije spada u domenu investicijskog održavanja objekata i obveza je financiranja od strane vlasnika objekata te da financiranje i izrada projektne dokumentacije nikada nije bila i ne može biti zadaća ni sportske zajednice, a još manje SDP-a, a to bi kao ekonomist trebao znati!


Točno je da su sportska dvorana i bazen izgrađeni prije 40 godina te da im je potrebno cjelovito uređenje, no podsjetit ću da su to objekti u vlasništvu županije te da ju Grad u toj potrebi nikada nije sprečavao ni sputavao, naprotiv.


Nastavno Pleše navodi da je kuglana u lošem stanju te da na njoj treba izmijeniti stolariju i urediti fasadu. Grad kao vlasnik je toga itekako svjestan, no Pleše izostavlja bitnu činjenicu da je kompletna sanacija krovišta kuglane bila financirana sredstvima Grada u iznosu od 989.000 kn, da nam je Ministarstvo RRFEU pomoglo sa 230.000, a da nam Županija nije dala ni kune!


Nadalje Pleše ponovo naglašava nebrigu odgovornih zbog stanja skijaške skakaonice. Nema sumnje da je to jedna od vrijednih atrakcija našega Grada, no to ima svoju cijenu koju si u ovim uvjetima ne možemo priuštiti.


No, iskazujući empatiju prema tom itekako vrijednom sportskom objektu, u proljeće 2017. smo organizirali akciju čišćenja velike skakaonice na koju su se odazvali samo članovi NL Volimo Delnice i predstavnici obitelji Šporer, no među tim entuzijastima toga dana nije bilo ni gospodina Plešea, ni članova SDP-a, ni PGS-a.


Što se tiče izjave da je ledena dvorana većim dijelom godine neiskorištena, kao i teniska igrališta te vanjsko košarkaško igralište, Pleše zaboravlja da su to objekti kojima upravlja Goranski sportski centar i da je njihova obveza pronaći načine kako ih najbolje iskoristiti i tako najbolje gospodariti, no opravdanje za taj problem Pleše očito pronalazi u mnoštvu obaveza prema aktivnostima GSC-a na Platku pa se ne stignu baviti još i tim objektima!


S obzirom da g. Pleše vrlo olako priziva nebrigu odgovornih za stanje sportskih objekata u Gradu, trebao bi najprije počistiti ispred svojeg praga i tako pokazati manire dobrog gospodara! Dakle, žalosno je da kao savjestan stanar nema potrebu u svom dvorištu posjeći ogroman grm koji priječi prilaz dvjema garažama, što je posao od samo pola sata, ako ni zbog čega drugog, onda zbog uspomene na neka prošla vremena i ljepši izgled grada.


I na kraju, slažem se da za realizaciju nužnih i opravdanih ulaganja treba i puno financijskih sredstava, pa podsjećam g. Plešea da je isključivom zaslugom SDP-a koji je 2015. g. smanjio prihode po osnovi brdsko-planinskog statusa, Grad Delnice na godišnjoj razini ostao bez 5,5 milijuna.


Tim sredstvima smo itekako mogli obogatiti kulturni život našeg grada i daleko više pomagati sport, a kada taj gubitak stavimo u kontekst proteklog vremena, tada je Grad ostao bez preko 30 milijuna kuna kojima smo itekako mogli urediti i rekonstruirati i mnoge sportske objekte, koji sada ne bi bili u ovakvom stanju, piše gradonačelnik Delnica Ivica Knežević, dipl. iur.