Klana

Razvoj lokalne zajednice donio rast kvalitete života

NL native

Željka Šarčević Grgić / Foto: V. KARUZA

Željka Šarčević Grgić / Foto: V. KARUZA

Proširenje vrtića i otvaranje jaslica, pokretanje produženog boravka, nabavka školskog kombija, uvođenje učenja dva strana jezika već od predškolske dobi, stipendiranje nadarenih učenika, povećanje porodiljnih naknada i financiranje gerontodomaćica samo su neki od projekata ostvarenih u protekle četiri godineŽeljka Šarčević Grgić, načelnica Općine Klana je u mandatu od 2017. do 2021. godine, zajedno sa svojim suradnicima, uspjela pokrenuti i realizirati brojne velike i male projekte te programe od nužnog značaja za mještane. U razgovoru o minulim i aktualnim projektima načelnica je stavila fokus na ostvarene rezultate te istaknula kako su u prethodnom razdoblju aktivno radili na razvijanju onoga što na području Općine Klana nije postojalo. Što je obećano u predizbornom programu prije četiri godine, to je i učinjeno! Međutim, učinjeno je i mnogo više, naglasila je Željka Šarčević Grgić.


Jaslice i produženi boravak


Jedan od strateških ciljeva općinske vlasti je razvoj lokalne zajednice i rast standarda kvalitete života, a kako bi se to ostvarilo potrebna su ulaganja u predškolski odgoj i obrazovanje.
– Svjesni smo važnosti ulaganja u predškolski i školski sustav i posljednjih godina intenzivno smo za njih izdvajali velika financijska sredstva. Jedan od kapitalnih projekata bilo je proširenje vrtića i otvaranje jaslica koje su na našu inicijativu, a uz pomoć Primorsko-goranske županije, otvorene u jesen 2019. Uz jaslice, na zadovoljstvo svih školaraca i njihovih roditelja, pokrenuli smo i produženi boravak za učenike od 1. do 4 razreda Osnovne škole »Klana«, o kojem se dugo govorilo. Uz pomoć Županije, za naše osnovnoškolce koji dolaze iz udaljenijih mjesta pribavili smo i školsko kombi vozilo. Zaista se trudimo ostvariti ono što je od značaja za sve mještane.


Osnovna škola Klana, Foto: Vedran Karuza


 
Imamo jednu od najnižih cijena jaslica u cijelom riječkom prstenu, a ona iznosi 900 kuna te najnižu ekonomsku cijenu produženog boravka koja dostiže najviše 650 kuna mjesečno. U tom smislu pokušali smo uvesti nadstandarde na koje sam osobito ponosna, a važan dio toga je i činjenica da sva naša djeca od predškolske dobi usvajaju dva strana jezika. Naime, sufinanciramo učenje njemačkog u vrtiću i engleskog jezika u školi za učenike do 3. razreda. U mandatu smo ponovno uveli stipendiranje darovitih učenika, studenata i sportaša te stipendije za izvrsnost, a svi naši prvašići dobivaju poklon bonove od 500 kuna, kazala je načelnica.


»Svjesni smo važnosti ulaganja u predškolski i školski sustav i posljednjih godina intenzivno smo za njih izdvajali velika financijska sredstva


načelnica Željka Šarčević Grgić


Reciklažno dvorište


Uz navedeno u Općini su radili i na pronatalitetnom programu povisivši porodiljne naknade, a obnovljena su i sva dječja igrališta na području cijele općine te je Lisac prvi put dobio dječje igralište.
– Neprestano ulažemo u zdravstvenu i socijalnu skrb. Naime, u općini je veliki broj stanovnika starije životne dobi, a našim najstarijim građanima svakodnevno pomaže devet gerontodomaćica zaposlenih putem EU projekta Zaželi. Također, mještanima smo pružili mogućnost obavljanja besplatnih preventivnih zdravstvenih pregleda u privatnoj poliklinici, a za potrebe sigurnosti pribavili smo pokretni defibrilator za reanimaciju koji se nalazi na ulazu u zgradu Općine, kazala je klanjska načelnica. Osim toga, općinska vlast je i socijalno senzibilizirana te raznim socijalnim programima pomaže najugroženijima.


Pokretni defibrilator za reanimaciju, Foto: Vedran Karuza


Kvalitetu života u Općini Klana svakako podižu i kapitalni projekti koji su u realizirani ili je njihova realizacija u tijeku. Među najvažnijim je izgradnja reciklažnog dvorišta, investicije vrijedne više od dva milijuna kuna, od čega se 85 posto financira bespovratnim sredstvima iz EU-a.


Izgradnja reciklažnog dvorišta vrijedna je više od dva milijuna kuna, Foto: Vedran Karuza


Vrijedan projekt su i katastarske izmjere koje se provode na području općine, a mještanima su u potpunosti besplatne. Katastarske izmjere za Klanu su obavljene, a pomoću njih parcelizirani su i novi građevinski tereni u Kalužici. U tijeku je katastarska izmjera u Studeni, nakon čega će biti obrađene i katastarske općine Škalnica, Lisac i Breza.


Katastarski ured u Studeni, Foto: Vedran Karuza


Obnova Vatrogasnog doma


Jedan od strateških projekata je i obnova Vatrogasnog doma DVD-a Klana koja je u tijeku, a zgrada će po zavšetku dobiti i dugo očekivanu pokretnu platformu. Projekt vrijedan više od tri milijuna kuna Općina sufinancira s 450 tisuća kuna. Ova zgrada, kaže načelnica, nije samo Vatrogasni dom, već je i okupljalište mnogih društvenih i kulturnih događanja. U njemu se nalazi i Multimedijalni centar Klana, prostor u kojem je smještena knjižnica i u kojem se provode razne radionice i koji je omiljeno mjesto brojnih klanjskih generacija, a njegove programe Općina aktivno pomaže. U zgradi se nalazi i centar za sport i rekreaciju.


Vatrogasni dom DVD Klana, Foto: Vedran Karuza


– Uskoro će započeti realizacija projekta »Povežimo se baštinom« u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka, a kojim će naš kaštel Gradina dobiti novo ruho. Kulturna i povijesna baština važan je i vrijedan resurs, a obnovom Gradine radimo na njezinoj valorizaciji, stvaramo atraktivan kulturno-turistički proizvod te razvijamo turističku prepoznatljivosti Klane, istaknula je Šarčević Grgić.
Putem projekta odobreno je 700 tisuća kuna za kupnju novog gledališta, pokretnih stolica, pozornice, scenske i prigodne ambijentalne rasvjete uz kaštel, javna nabava je u tijeku, a revitalizacija će se obaviti u skladu sa svim normama i pod nadzorom arheologa. Odmah na početku mandata 2017. godine pokrenuto je održavanje kulturnih programa na Gradini, još dok nije bilo ni električnog priključka.


Kaštel Gradina, Foto: Vedran Karuza


Ljetna manifestacija na Gradini, Foto: Vedran Karuza


Mlikarica u Studeni
Vizualni identitet Općine Klana i svakog njezinog naselja istaknut je reprezentativnim skulpturama za koje su zaslužni lokalni umjetnici iz Klane Rajko Srok, Edo Brmalj i Željko Simčić.  Foto: Vedran Karuza


Izvrsne ocjene

– Uvidjeli smo važnost europskih projekata i povlačenja sredstava iz europskih fondova, čemu smo se ozbiljno posvetili, pa tako zaposlenice, uz svoj redovni posao, sustavno rade i na provođenju europskih projekata, kazala je klanjska načelnica, a svoju uspješnu četverogodišnju priču zaokružila je naglašavajući izvrsnu ocjenu koju Općina Klana dvije godine zaredom dobiva za transparetnost općinskog Proračuna. Pokazatelj je to da općinska uprava i više nego dobro obavlja svoju djelatnost.
– Ovaj posao iziskuje maksimalnu posvećenost i puno puta ga je teško uskladiti s privatnim životom. No, sve je to vrijedno truda kada vidim da su mještani zadovoljni i na cesti me zaustavljaju kako bi izrekli pohvalu. To je najveća nagrada za sav trud i zalaganje i upravo to me dodatno motivira u radu, zaključila je Željka Šarčević Grgić.

Poboljšanje komunalne infrastrukture


Obavljena je i prometna signalizacija, mjerači brzine u Brezi, Škalnici, te signalizacija u kolniku i rampa na prilazu škole u Klani. Na području cijele općine će se ove godine započeti sa zamjenom javne rasvjete i postavljanjem LED rasvjete, kojom će se postići uštede u potrošnji električne energije.
– Projektom WIFI4U poboljšana je Internet mreža, a s tvrtkom RUNE ugovorili smo postavljanje superbrzog interneta i optičkih kabela na cijelom području koji će započeti u travnju, što će, vjerujem najviše razveseliti mještane Lisca. Također, ulaganje i proširenje radnih zona dovelo je do novih poslovnih subjekata. Radna zona u potpunosti je rasprodana i razvijene su nove djelatnosti. Ove godine otvorene su i trgovine u Škalnici i Klani te ljekarna, a tvrtke su našu Općinu prepoznale kao zanimljivu poslovnu destinaciju i obogatile ponudu. U obnovi je i restoran Taverna koji je godinama bio zapušten, i uskoro će se staviti u funkciju, rekla je načelnica.


Taverna, Foto: Vedran Karuza


Mnoštvo manjih projekata

Načelnica ističe i mnoga društvena događanja. Ponovo je pokrenuta Gljivijada i Gastro fešta od klobasic, proširen program Rokove, Adventa i Uskrsa u Klani, Ispraćaj Stariga lita. Ovi su događaji važni stanovništvu, a zasigurno će ponovo zaživjeti nakon pandemije. Ponovno je počelo izdavanje i Glasnika Općine Klana.
– Proveli smo i provodimo mnoštvo manjih projekata, poput obnove svih naših društvenih domova u mjestima općine, obnavlja se krovište i mijenja interijer kino sale u Klani, ulažemo i u obnovu ambulante kojoj su pribavljeni novi ormari, stolice i stolići za čekaonicu te ulažemo u sakralnu baštinu i objekte na području općine. Obnovljena je mrtvačnica, a intenzivno smo radili i na proširenju groblja. Napravljene su predpripremne radnje, a nalazimo se pred ishođenjem građevinske dozvole, kaže načelnica.

Škalnica, novootvorena trgovina, Foto: S. Drechsler


 


 


Klana, nova ljekarna, Foto: S. Drechsler


Sadržaj nastao u suradnji s Općinom Klana