Napokon Tesla

Raznesen eksplozivom 1991. godine: Kršinićev Tesla se do konca godine “vraća kući” u Gospić

Marin Smolčić

snimio Marin Smolčić

snimio Marin Smolčić

Gradonačelnik Karlo Starčević tada je naglasio svoj ponos što će se u njegovu mandatu uskoro postaviti kip velikom Nikoli Tesli, najvećem hrvatskom znanstveniku i geniju koji je zadužio cijeli svijet.GOSPIĆ –  Ovih dana neprekidno traju radovi na uređenju Trga Nikole Tesle u Gospiću. Prethodilo je tome prihvaćanje rebalansa proračuna Grada Gospića kada su osigurana sredstva za uređenje prostora ispred Kulturno-informativnog centra Gospić gdje bi se trebao postaviti spomenik Nikoli Tesli, djelo kipara Frana Kršinića.


Ugovor vrijedan 1.504.108 kn bez PDV-a, odnosno 1.880,232,80 kn s PDV-om potpisali su nedavno gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević i Petar Melvan, predstavnik tvrtke „Kameni zid“ d.o.o. iz Drniša. Ugovor se odnosi na na izvođenje radova na uređenju trga ispred Kulturno Informativnog Centra i postavljanju spomenika Nikole Tesle – Faza 1.


Gradonačelnik Karlo Starčević tada je naglasio svoj ponos što će se u njegovu mandatu uskoro postaviti kip velikom Nikoli Tesli, najvećem hrvatskom znanstveniku i geniju koji je zadužio cijeli svijet. Spomenik Nikoli Tesli je ponovno odliven 2006. godine, a Gradsko vijeće Grada Gospića je još 2014. godine donijelo odluku o postavljanju njegovog spomenika u Gospiću.


Uređenje trga
Na taj će način ovaj budući trg nositi ime Nikole Tesle, a osim spomenika na toj površini biti uređene pješačke staze, postavljene klupe, rasvjeta i svi sadržaji primjenjivi takvoj površini i namjeni.


Prema Ugovoru I. faza realizacije trebala bi biti okončana do konca ove godine, dok je u II. fazi radova planirano je uređenje hortikulture i ugradnja opreme namijenjene dodatnim sadržajima toga budućeg parka. Zbog uznapredovalih radova već je danima onemogućen pristup vozilima u zgradu Kulturno-informativnog centra Gospić.


U pravoj pomami protiv svega što nije hrvatsko Teslin istovjetni spomenik raznesen je u komadiće u jesen 1991. godine, a najveći gradski trg u Gospiću uskoro je preimenovan u Trg Stjepana Radića čije ime i danas nosi.