NOVI ČELNIK

Ravnateljica Parka prirode Velebit Ana Brkljačić dala ostavku, v.d. ravnatelja je Mario Šaban

Marin Smolčić

Mario Šaban rođen je u Gospiću 1983. godine, diplomirani je inženjer sigurnosti i diplomirani ekonomist.Jučerašnjom odlukom ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića dosadašnji stručni voditelj ustanove Park prirode Velebit iz Gospića Mario Šaban postao je v. d. ravnatelja ove ustanove. Šaban je na mjestu v.d. ravnatelja zamijenio dugogodišnju ravnateljicu Anu Brkljačić.
Odluka o imenovanju uslijedila je nakon što je dosadašnja ravnateljica sama podnijela zahtjev za razrješenje. Mario Šaban rođen je u Gospiću 1983. godine, diplomirani je inženjer sigurnosti i diplomirani ekonomist.


U parku radi od 2003. godine i vodio je  službu protupožarne zaštite i tehničkih poslova. Bio je imenovan za stručnog voditelja te organizirao rad stručne službe. Kao aktivni član Hrvatske gorske službe spašavanja, speleolog i kartograf, u svom profesionalnom radu sudjelovao je u mnogobrojnim znanstvenim, stručnim i istraživačkim ekspedicijama. U narednom razdoblju pred ovom ustanovom je vrlo zahtjevno razdoblje, što je definirao Mario Šaban.

-Pred Ustanovom Park prirode Velebit je trenutno izazovan i odgovoran posao koji se odnosi na realizaciju projekta „Centar izvrsnosti Cerovačke špilje“ koji jačanjem modela održivog upravljanja zaštićenog područja ima za cilj doprinijeti održivom korištenju prirodne resursne osnove, očuvanju okoliša i zaštiti prirodne baštine. Budući da je ukupna vrijednost projekta preko 68 milijuna kuna te da isti treba završiti do kraja ove godine, a u tijeku je i izrada Plana upravljanja  desetogodišnjeg strateškog dokumenta kao i donošenje Pravilnika o zaštiti i očuvanju te izrada Prostornog plana Parka prirode, u ustanovi nas čeka puno posla.


Cilj nam je da park u sinergiji s lokalnom zajednicom ponovno postane pokretač razvoja ovog područja. Tako ćemo kroz nove projekte raditi na daljnjem unprijeđenju edukacije djece svih uzrasta, dok ćemo dodatnim razvojem posjetiteljske infrastrukture i svojim aktivnostima poticati obiteljska poljoprivredna gospodarstva u interesu održivog upravljanja destinacijom i zaštite prirodnih i kulturnih vrijednosti našeg kraja, izjavio je  Mario Šaban.


Za izjavu smo zamolili dosadašnju ravnateljicu Parka prirode Velebit Anu Brkljačić, ali se ona zahvalila na novinarskom upitu i o svemu ovome se nije željela očitovati.