POMOĆ PRI ŠKOLOVANJU

Raspisan natječaj za stipendiranje učenika i studenata u Vinodolskoj općini

Franjo Deranja

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Za 2020./2021. stipendije će iznositi 500 kuna za učenike i 800 kuna za studente mjesečno. Rok za dostavu prijava je 14. prosincaBRIBIR – Općinsko vijeće Vinodolske općine donijelo je na svojoj 31. sjednici novu Odluku o stipendiranju učenika i studenata te je izvan snage stavljena odluka iz sada već davne 1996. godine. Visinu stipendije za svaku godinu posebno donosi načelnik općine, i to sukladno predviđenim proračunskim sredstvima za tu namjenu. Tako će za školsku, odnosno akademsku 2020./2021. godinu stipendije iznositi 500 kuna za učenike i 800 kuna za studente mjesečno. Natječaj je objavljen na službenoj stranici Vinodolske općine, a krajnji je rok za dostavu prijava 14. prosinca.


Novi kriteriji


Novom odlukom želi se potaknuti visokoškolsko obrazovanje svake vrste te će se od ove godine prvi put stipendirati svi redovni studenti koji su ostvarili uspjeh od minimalno 50 ECTS bodova s ocjenom 3,5 i više u prethodnoj akademskoj godini. Za studente prve godine studija kriterij je ostvareni uspjeh u srednjoj školi s prosječnom ocjenom 3,5 i više.


Pravo prijave na natječaj imaju svi redovni studenti koji su ostvarili traženi uspjeh, imaju prijavljeno prebivalište na području Vinodolske općine najmanje godinu dana u trenutku prijave te da nisu stariji od 25 godina. Također ne smiju biti korisnici slične potpore po nekoj drugoj osnovi.
Stipendirat će se i četiri nadarena učenika prvih razreda srednje škole, a koji su u osmogodišnjem školovanju imali prosjek ocjena od najmanje 4,5.


Vinodolska općina također subvencionira prijevoz svih učenika srednjih škola i redovnih studenata te se za tu namjenu izdvajaju znatna proračunska sredstva. Prijevoz učenika srednjih škola subvencionira se u visini od 75 posto cijene mjesečne vozne karte od preostalih 25 posto koliko bi trebao platiti korisnik, a nakon što se oduzme popust prijevoznika i subvencija hrvatske Vlade.


Za redovne studente koji studiraju na području Primorsko-goranske županije subvencionira se 33 posto mjesečne vozne karte, a redovnim studentima koji studiraju na drugim visokim učilištima u Republici Hrvatskoj, a izvan Primorsko-goranske županije, isplaćuje se mjesečni iznos za troškove prijevoza u visini dviju povratnih karata. Učenicima koji su korisnici minimalne zajamčene naknade, odnosno korisnicima socijalne skrbi Vinodolska općina financira mjesečnu kartu u punom iznosu!


Pomoć roditeljima


Za učenike svih razreda osnovnih škola na svojem području Vinodolska općina je financirala nabavu radnih bilježnica, zbirki zadataka i likovnih mapa.


Svim ovim mjerama Vinodolska općina želi potaknuti nadarane učenike na daljnje školovanje te na visoko obrazovanje bilo koje vrste. Ujedno se želi pomoći roditeljima u financiranju njihove djece u školovanju. Mladi su naša budućnost, poručuju iz vodstva Vinodolske općine, a ulaganje u znanje uvijek se isplati.