NASTAVAK INVESTICIJA

Radnici su se u Senju vratili na gradilišta, doznajte što se sve gradi i uređuje

Dorotea Prpić

Dorotea Prpić

Dorotea Prpić

Radi se na preuređenju Pavlinskog trga u staroj gradskoj jezgri, radovi su nastavljeni i na opožarenoj zgradi, budućoj Kući senjskih književnika, gradi se sanitarna i oborinska kanalizacija u Ulici Damira Tomljanovića Gavrana, a u tijeku je adaptacija i dogradnja Dječjeg vrtića TravicaSENJ – Pojava koronavirusa bitno je usporila započete investicije u Senju, međutim, sve su nastavljene i njihov završetak nije upitan, ali je činjenica da će podosta kasniti u odnosu na ranije planirane rokove.
U borbi s rokovima su radnici na preuređenju Pavlinskog trga, odnosno samog središta Senja u staroj gradskoj jezgri, mjestu gdje se odvija većina ljetnih turističkih manifestacija na otvorenom.


Trenutačno je u tijeku kameno popločavanje trga i okolnih priključnih ulica, a posađena je i nova vegetacija koja bi otpornošću na vremenske uvjete, posebno na buru, trebala potrajati. Uz sam trg u tijeku je i popločenje okolnih ulica koje vode do Pavlinskog trga, a uskoro bi trebala uslijediti i montaža javne rasvjete.


Iako je prvotno bilo rečeno da će radovi biti zgotovljeni do 10. lipnja, ipak će potrajati nešto duže. Investicija iznosi 11,5 milijuna kuna koje financira gradski proračun, s tim da se Gradu u uređenju trga pomoglo i s državne razine i to sa 650 tisuća kuna.


Loša statika objekta
Nakon prekida, radovi su nastavljeni i na opožarenoj zgradi, budućoj Kući senjskih književnika i to po novom projektu. Kod ranijih radova konstatirana je loša statika objekta kojeg je trebalo obnoviti pa je izrađen novi projekt koji je dobio suglasnost konzervatora i koji predviđa razgradnju postojeće i gradnju nove zgrade.


Radovi u Senju Foto: Dorotea Prpić


Ovaj objekt, stradao u požaru devedesetih godina prošlog stoljeća, nalazi se tik do Gradskog muzeja i u blizini Katedrale te u gusto izgrađenom prostoru stare gradske jezgre pa njegovo rušenje eksplozivom nije moguće i zato se ovih dana ruši ručno, a investiciju s 1,5 milijuna kuna je pomoglo i Ministarstvo kulture. Kako je najavljeno, u sljedećoj godini uredit će se i trg Cimiter ispred senjske katedrale.


Traju i radovi na izgradnji sanitarne i oborinske kanalizacije u Ulici Damira Tomljanovića Gavrana, a uz kanalizaciju paralelno se gradi i rekonstruira vodovodna mreža, uređuje se i kolnička konstrukcija te gradi nogostup i postavlja javna rasvjeta. Uređuju se i dijelovi priključnih ulica Ivana Lenkovića, Nikole Jurišića, Petra Kružića i ulice Kozjak, a planirani završetak radova je kraj prosinca ove ili početak siječnja sljedeće godine, s tim da će radovi tijekom glavne turističke sezone biti obustavljeni, a početkom sljedeće godine bit će završeni i radovi na plaži i šetnici Škver.


Bolji uvjeti boravka


Očekuje se da će radovi adaptacije i dogradnje Dječjeg vrtića Travica biti zgotovljeni do konca lipnja, a njima će se s novouređenim prostorima i novom opremom poboljšati uvjeti boravka najmlađih i povećati kapacitet vrtića.


I u Svetom Jurju u realizaciju će projekt izgradnje vodno-komunalne infrastrukture, a u tijeku je ishodovanje građevinske dozvole za ovaj projekt. A na dom za starije i nemoćne osobe, o čijoj gradnji se već govori više od deset godina, Senjani će još pričekati. Ali situacija oko početka njegove gradnje danas je puno bolja u odnosu na proteklo razdoblje.


Riješena je jedna od osnovnih zapreka kod pronalaženja investitora za dom, a odnosila se na prava koja bi u domu imala Gospićko-senjska biskupija koja je za gradnju doma ustupila svoje zemljište. Lani je Grad Senj to zemljište od Biskupije otkupio, čime budući dom više nije opterećen pravima Biskupije u njegovu korištenju i ovime su stvoreni uvjeti da se investitor lakše pronađe.


Odlučeno je i da će se dom graditi putem javno-privatnog partnerstva, što znači da se od nadležnog ministarstva treba zatražiti suglasnost za raspisivanje natječaja za pronalazak investitora.