ISTEKAO KOLEKTIVNI UGOVOR

Radnici riječkog ViK-a traže veće plaće za 9 posto, zasad bez dogovora s Upravom

Orjana Antešić

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Zatraženo je i povećanje jubilarnih naknada na četvrtinu prosječne plaće u društvu, za svakih pet godina rada.RIJEKA – Svi ključni akteri u pokušaju mirnog rješavanja spora između Sindikata zaposlenika vodoopskrbe i odvodnje Hrvatske (SZVOH) i uprave riječkog “Vodovoda i kanalizacije” (ViK) oko povećanja materijalnih prava zaposlenika s današnjeg su sastanka u Gradu Rijeci izašli s pomirljivim tonovima.


Ništa još, doduše, nije konkretno dogovoreno, ali su sve strane iskazale vjeru da je napravljen iskorak prema konačnom dogovoru i kompromisnom rješenju koji bi svoju potvrdu trebao dobiti za tjedan dana odnosno idući petak, kada je dogovoreno da će se pregovaračke strane ponovno sastati. Štrajk i drugih industrijskih akcija kojima je sindikat u ViK-u bio zaprijetio, do najavljenog raspleta za tjedan dana neće biti.Nakon tri pokušaja mirenja, u kojima je uprava ViK-a svaki put zatražila odgodu do konačne odluke, iz URSH-a zatražili su jučerašnjeg sastanak s riječkom gradonačelnikom Markom Filipovićem, kao predstavnikom većinskog vlasnika odnosno Grada Rijeke u ovom komunalnom društvu. Do spora između sindikata i uprave ViK-a je došlo je nakon isteka kolektivnog ugovora za 315 radnika ovog gradskog poduzeća i zahtjeva sindikata za povećanjem materijalnih prava u novom kolektivnom ugovoru.
Sindikat je zatražio povećanje neto plaće za devet posto, obrazlažući svoj zahtjev činjenicom da prosječna plaća zaposlenika KD-a ViK iznosi 6.400 kuna, isplatu naknade za topli obrok u iznosu od ukupno 5.000 kuna godišnje odnosno do maksimalnog neoporezivog iznosa naknade, zajedno s povećanjem otpremnina pri odlasku u mirovinu sa sadašnjih 20.000 na 30.000 kuna te bezuvjetne isplate božićnice u iznosu od 2.500 kuna te dara u naravi odnosno bona za kupovinu u maloprodaji u iznosu od 600 kuna za Uskrs.


Zatraženo je i povećanje jubilarnih naknada na četvrtinu prosječne plaće u društvu, za svakih pet godina rada.


Nakon sastanka u Gradu Rijeci postalo je evidentno da su u sindikatu spremni na određene ustupke u odnosu na prvotne zahtjeve, no u kojem dijelu i obimu nijedna od strana u ovom trenutku nije htjela otkrivati, uz obrazloženje da je riječ o novom paketu zahtjeva koji je sada na stolu i za kojeg će se u narednim danima napraviti financijska kalkulacija od strane uprave VIK-a.


– Nadali smo se da će na današnjem sastanku doći do približavanja da se može pristupiti potpisu novog kolektivnog ugovora jer smo bili spremni i odustati od pojedinih naših zahtjeva. S obzirom na to da smo iznijeli određene druge modele isplate radnicima, potrebno je napraviti novu kalkulaciju, pa je konačni dogovor, a s tim u svezi i naše daljnje odluke i potezi odgođeni do slijedećeg petka. Iskreno se nadam da će doći do tog dogovora, na zadovoljstvo svih zapsolenika u ViK-u, ali i građana Rijeke kao korisnika usluga, izjavio je nakon sastanka predsjednik URSH-a Tomislav Rajković.


Unatoč inzistiranju novinara, Rajković zasad nije želio otkriti koje su to svoje prvotne zahtjeve spremni korigirati, ali je apostrofirao kako imaju punu podršku svojeg članstva, ali i drugih zaposlenih u ViK-u za postizanje dogovora.


– Nećemo odustati od toga da se radnicima “Vodovoda i kanalizacije” povećaju plaće odnosno primanja na razini koja bi bila zadovoljavajuća i primjerena okruženju, bilo je sve što je otkrio ovaj sindikalist.
Direktor ViK-a Andrej Marochini poručio je kako će u upravi ViK-a učiniti maksimalni napor da se dođe do dogovora sa sindikatom.


– Vjerujem da smo danas odredili pravac za postizanje dogovora do slijedećeg petka i vjerojatno ćemo moći prihvatiti to jedno kompromisno rješenje. Sukladno našem planu poslovanja i korigiranih zahtjeva sindikata, sada slijedi financijska analiza da vidimo što je prihvatljivo i održivo za poslovanje društva tako da u ovom trenutku još ne bih ulazio u detalje, kazao je Marochini.


Gradonačelnik Filipović podsjetio je da je postojeći kolektivni ugovor u ViK-u kroz pruženu primjenu na snazi do 28. veljače.


– Dogovor je da si damo još tjedan dana vremena kako bi uprava “Vodova i kanalizacije” analizirala sve zahtjeve koje je sindikat sada malo preformulirao i nadam se da smo danas napravili jedan iskorak prema konačnom dogovoru.


Neki zahtjevi sindikata doživjeli su izmjene u odnosu na početne pregovaračke pozicije i sada treba vidjeti je li to održivo za poslovanje ovog komunalnog društva koje je pred intenzivnim razdobljem širenja svog vodouslužnog područja pripajanjem goranskog i liburnijskog vodovoda, kao i ogromnog investicijskog ciklusa u narednim godinama vrijednog više od dvije milijarde kuna, zaključio je Filipović.


Sindikalni povjerenik SZVOH-a u ViK-u Ivo Tomljanović nakon sastanka u Gradu Rijeci poručio je kako vjeruje da su na tragu postizanja dogovora oko novog kolektivnog ugovora.