Avanturistička vožnja

Počela Land Rover avantura u Lici: Na put je krenulo 18 vozila iz nekoliko europskih država

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Danas se vozi prvih 200 kilometara prema velebitskom selu Krasno na 800 m/n.v. i predviđen je posjet Kući Velebita.Kroz Otočac je jutros podefilirala karavana legendarnih modela terenaca Land Rover. Poznati hrvatski i europski štovatelj oldtajmer-kulture Valentino Valjak organizator je nove karavane kojom će tijekom dva dana Liku obići vlasnici marke i modela vozila popularnih u cijelom svijetu.


Karavana Land Rovera krenula je jutros ispred gostionice Godača“ u Sincu, najstarijeg ugostiteljskog objekta u Lici. Prema najavama sudionike ove avanturističke vožnje očekuje novo i uzbudljivo druženje. „Prvi zimski velebitski Raid“ odvijat će se danas i sutra. Na put je krenulo 18 vozila iz nekoliko europskih država. Prvi kilometri vožnje bili su prigoda za obilazak legendarnih izvora rijeke Gacke: Tonković i Majerovog vrila i mlinica na rijeci Gacki. Danas se vozi prvih 200 kilometara prema velebitskom selu Krasno na 800 m/n.v. i predviđen je posjet Kući Velebita. Slijedi dionica NP Sjeverni Velebit – Krasno – Štirovača – vožnja kroz borovu šumu asfaltiranim putem u duljini od 34 kilometra.


Prema najavama „Prvi zimski velebitski LR Raid“ obilovat će bogatim sadržajima. Tako će sudionici raida vidjeti dva Nacionalna parka, Sjeverni Velebit i Paklenicu, zatim izvore i mlinice na rijeci Gackoj, posjetit će dva Muzeja, obići JNA bunkere, pogledati lokacije na kojima se snimao film Winnetou, voziti se po remek dijelu graditeljske baštine – Majstorskoj cesti iz 1832.godine, boraviti u podvelebitskim kamenim kućama s otvorenim kaminom.

Sudionici će ukupno prijeći oko 300 km, mahom divlje i netaknute prirode, a bit će i nešto noćne voznje. Što se tiče vremenske prognoze po tom pitanju imat će sreću što se tiče novoga snijega, ali ih neće štedjeti bura koja od noćas mnemilice vlada Velebitom, Likom i primorjem pa će se kretati pravcem Gospić – Gračac –Obrovac – Paklenica.


Poanta ove priče je promocija manje poznatih turističkih lokacija Like, druženje, vožnja, kao i upoznavanje i povezivanje vlasnika i ljubitelja Land Rover vozila iz više država i gradova. Treba vjerovati kako su ovo tek počeci i da će budućnost donijeti još puno sličnih putovanja širom Hrvatska, ali i onih na druge kontinente.


Slijedi ruta Srednji Velebit – Off road, kameni tuneli, serpentine, pogledi na more, Štirovača – Baške Oštarije 926 m/ n.v. u ukupnoj duljini od 40 kilometara. Sa Baških Oštarija kreće se u Gospić pa u Sv. Rok. Sljedeća dionica vodi Južnim Velebitom i Majstorskom cestom, zatim Tulove grede – lokacija iz filma Winnetou, veličanstveni pogledi na more – Paklenica. Odmor i noćenje je u Hotelu „Rajna“ u Paklenici kod člana Land Rover grupe Marina Marasovića


Zadnjega dana ove avanture, 19. prosinca sudionici će se iz Paklenice uputiti u Gračac, a od tuda na Aerodrom Željava. Ručak ih čeka u NP Plitvička jezera. Bit će ovo još jedna sjajna promocija Like, Velebita i priobalja u kojoj će sudionici ove avanture otkriti iskonske potencijale ovog dijela Hrvatske.