PERUŠIĆ

Prvi ovogodišnji volonteri stigli jutros u Pećinski park Grabovača

Marin Smolčić

Osim volontera na području Grabovače borave i brojne grupe skauta iz Belgije i Francuske koje također sudjeluju u aktivnostima poput uređenja infrastrukture u parku i pomoć lokalnoj zajednici, zaključuje ravnateljica Jelena Milković.PERUŠIĆ – U sklopu programa Europskih snaga solidarnosti Javna ustanova „Pećinski park Grabovača“ krenula je danas u provedbu projekta „Zaštita prirode“. Projekt će ovoga ljeta okupliti 40 volontera iz nekoliko europskih država koji će kroz 2,5 mjeseca boraviti na području Pećinskog parka Grabovača. Ravnateljica Jelena Milković više nam je rekla o početku ovoga projekta.


-Prva grupa od 18 volontera iz Španjolske i Gruzije već stigla u Perušić te će u njemu boraviti do 13. kolvoza 2022. Cilj ovog projekta je pomoć i sudjelovanje u razvoju lokalne zajednice i ruralnih područja. Volonteri će zajedno s djelatnicima naše Javne ustanove raditi na provedbi ljetne škole za djecu i mlade, edukaciji lokalne zajednice, educirat će se o zaštiti okoliša, georaznolikosti i bioraznolikosti Like i Hrvatske, učit će hrvatski jezik, upoznati se s lokalnom tradicijom i običajima, izrađivati eko poruke i sudjelovati u brojnim drugim aktivnostima. Projekt „Zaštita prirode“ vrijedan je 412 tisuća kuna.

Osim volontera na području Grabovače borave i brojne grupe skauta iz Belgije i Francuske koje također sudjeluju u aktivnostima poput uređenja infrastrukture u parku i pomoć lokalnoj zajednici, zaključuje ravnateljica Jelena Milković.


Budući je riječ o području koje obuhvaća jedini špiljski park na tlu Europe, mnogi volonteri najprije su željeli posjetiti najveću i najljepšu špilj na ovome terenu. Dojmovi nakon obilaska špilje Samograd i njegovih osvježavajućih +12 stupnjeva C se u usporedi s vanjskih +32 stupnja činilo kao hladna kupka u kojoj caruje tišina i nadnaravni oblici špiljskog nakita.


Ostatak dana vrijedni volonteri proveli su u uređivanju pristupnih staza, ličenju ograda i natpisa i u mnoštvu poslova koji će PP Grabovača učiniti ljepšim.