SVEUČILIŠTE U RIJECI

Prva jesenska sjednica Senata: Odjeli za informatiku i matematiku postaju fakulteti

Ingrid Šestan Kučić

Snimio: Mateo Levak

Snimio: Mateo Levak

Time se tim sastavnicima riječkog Sveučilišta mijenja naziv u Fakultet informatike i digitalnih tehnologija, odnosno Fakultet za matematikuRIJEKA  Senat Sveučilišta u Rijeci na današnjoj je sjednici prihvatio izvješće o opravdanosti promjene naziva znanstveno-nastavnih sastavnica kao podružnica Sveučilišta u Rijeci te utvrdio opravdanost provođenja promjene naziva Odjela za informatiku i Odjela za matematiku. Time se tim sastavnicima riječkog Sveučilišta mijenja naziv u Fakultet informatike i digitalnih tehnologija, odnosno Fakultet za matematiku. Iako će oba fakulteta djelovati bez pravne osobnosti promjena naziva dosadašnjim odjelima omogućit će proširivanje djelatnosti.


Na današnjoj su sjednici usvojene i Politike otvorene znanosti Sveučilišta u Rijeci čiji ciljevi obuhvaćaju izgradnju i trajno razvijanje poticajnog okruženja za stvaranje novih društvenih i gospodarskih vrijednosti korištenjem znanstvenih informacija i istraživačkih podataka koji su proizvod znanstvenih aktivnosti dionika znanstvene djelatnosti Sveučilišta financiranim javnim sredstvima. Usvojena je i odluka o broju stipendija za izvrsnost za predstojeću akademsku godinu, a kao i ranije i ove godine dodjelit će se 100 stipendija najboljim studentima u mjesečnom iznosu od 800 kuna tijekom 10 mjeseci u godini te je Sveučilište za tu svrhu osiguralo 800 tisuća kuna.


Foto galerija: Sjednica Senata Svečilišta u Rijeci Foto: Mateo Levak


Istovremeno je donesena i odluka o prestanku programa kreditiranja studenata. Riječ je o programu koji je prilikom njegovog donošenja bio inovativan, a riječko je Sveučilište bilo prvo u Hrvatskoj koje je nudilo povoljne kredite studentima. međutim, s godinama interes studenata za kreditiranje se smanjio te je jučer odlučeno da se program ugasi, a osnivački ulog riznice programa kreditiranja prenamijenit će se za novi inovativni program.
Riječ je o programu “Istraživačko-razvojni projekti u obrazovanju – UNIRI CLASS” koji će kroz pet programskih linija u naredne tri godine nastojati povećati kvalitetu i učinkovitost obrazovnog procesa te sveukupno zadovoljstvo studenata studijem i studiranjem na riječkom sveučilištu. Ciljevi su Programa razvoj strukturirane ponude mikrokvalifikacija koja će omogućiti personaliziranje studentskog kurikuluma, razvoj te uvođenje digitalnih oblika nastave i inovativnih metoda poučavanja te integracija višemjesečne stručne prakse u studijske programe. Program obuhvaća i razvoj dodatnih usluga psihološkog savjetovanja za studente, kao i omogućavanje stjecanja relevantnih kompetencija za osobni i profesionalni razvoj studenata, nastavnika i djelatnika Sveučilišta.


Na prijedlog Akademije primijenjenih umjetnosti naziv stručne baze Sveučilišta u Rijeci dodijeljen je Drvnoj industriji Klana d. d. sa sjedištem u Klani, a na prijedlog Filozofskog fakulteta isti status dodijeljen je Gradskom muzeju Sisak sa sjedištem u Sisku, Gradskom muzeju Karlovac sa sjedištem u Karlovcu, Dječjem domu “Tić” sa sjedištem u Rijeci te Colture Touristu, obrtu za promociju umjetnosti i kulturnog turizma sa sjedištem u Velikoj Gorici, dok je na prijedlog Odjela za fiziku status stručne baze dodijeljen je Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji.