ISTEKAO ROK

Propali pregovori vatrogasaca s Gradom: Oni nastavljaju akcije i pripremu za štrajk

Marinko Glavan

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Kako se nismo uspjeli usuglasiti, pokrećemo postupak mirenja, a ako ni to urodi dogovorom, spremni smo na daljnje industrijske akcije, uključujući i štrajk, rekao je Hibler. RIJEKA – Sindikat vatrogasaca Rijeka i Grad Rijeka nisu postigli dogovor o zahtjevu riječkih profesionalnih vatrogasaca za povećanjem plaća, nakon što je istekao sedmodnevni rok koji je Sindikat odredio na početku prošlog tjedna pa je povjerenik Goran Hibler Gospodarsko-socijalnom vijeću poslao zahtjev za pokretanjem postupka mirenja, potvrdio nam je sam Hibler.


– Nažalost, nismo se dogovorili s Gradom koji je naš formalni poslodavac. Mi smo tražili povećanje osnovice plaće s 1.875 kuna na 2.100 kuna, uz isplatu naknada za topli obrok u iznosu od 400 kuna mjesečno. Grad je ponudio rast osnovice od šest posto, što je upola manje od našeg zahtjeva. Kako se nismo uspjeli usuglasiti, pokrećemo postupak mirenja, a ako ni to urodi dogovorom, spremni smo na daljnje industrijske akcije, uključujući i štrajk, rekao je Hibler.


Prema njegovim ranijim izjavama, prosječna neto plaća za 140 vatrogasaca, zaposlenih u JVP Rijeka, porasla bi, ukoliko Grad pristane na zahtjeve Sindikata, za oko tisuću do tisuću i dvjesto kuna. Prosječna plaća vatrogasca u JVP Rijeka, s pet godina staža, u ovom trenutku, prema podacima Sindikata, iznosi između pet i pol tisuća i pet tisuća i 800 kuna, čime spadaju među slabije plaćene profesionalne vatrogasce u Hrvatskoj.