"Slatka vizitka"

Promoviran krokant kao nova slatka razglednica Lošinja

Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Sastica od badema i šećera bit će nova "slatka vizitka" LošinjaIako sam po sebi nije unikatan, lošinjski krokant mogao bi, prvenstveno po načinu izrade, uskoro postati nematerijalno kulturno dobro.


Slastica od badema i šećera odavno se udomaćila na Mediteranu, a na Lošinj je stigla, pretpostavlja se, u vrijeme procvata Malog Lošinja kao brodograditeljsko-pomorskog središta.


Krokant se pripremao prigodno, za vjenčanja, pa i druga obiteljska okupljanja, kao i za druge, javne svečanosti, ali je dostupnošću drugih sastojaka i preuzimanjem novih trendova polako nestajao s otočnih stolova, da bi nedavno doživio novu afirmaciju.
Pod robnom markom “Crocantessa”, sada ga izrađuje slastičarnica “Moby Dick”. Krokant čine tanke ploče smjese badema i šećera koje se, prije nego se stvrdnu, oblikuju u “dvorce” na nekoliko katova, najčešće tri do pet.


Predstavljanje slastice održano je u Muzeju Apoksiomena, a osim izrađivača Petra Goleša, govorili su direktor TZ Malog Lošinja Dalibor Cvitković, ravnateljica Lošinjskog muzeja Zrinka Ettinger Starčić te gradonačelnica Ana Kučić, podržavajući želju da ovaj komadić krokanta postane suvenir kojeg će mnogi turisti ponijeti na odlasku s otoka.


Na kraju svečanosti krokant je rasječen sabljom, što je također dio običaja i odnosi se na sablju kao dio kapetanske odore, a u novoj će, minijaturnoj varijanti, sablju zamijeniti žličica ili neki drugi pribor za jelo.