Pune ruke posla

Vozači u Rijeci, čini se, rado pune proračun: Prometno redarstvo godišnje naplati 11 milijuna kuna za nepropisno parkiranje

Damir Cupać

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

U odnosu na 2018. godinu, kada je bila riječ o oko sedam milijuna kuna, financijsko zaduženje je znatno poraslo zbog povećanog broja djelatnika i uvođenja novih pet uređaja za foto/video nadzorZnao sam dobivati prigovore građana elektronskim putem koji su se žalili da su dobili kazne za nepropisno parkiranje, a da to nije u redu jer je epidemija koronavirusa.


Riječ je o onima koji su parkirali na autobusnim stajalištima i slično, iako su sva javna parkirališta bila besplatna.


Oni nisu shvatili da nije suspendiran zakon o sigurnosti cestovnog prometa, napravio je uvod u izvješće prometnih redara o postupanju tijekom prošle godine voditelj Direkcije za prometno redarstvo Marko Drpić.
– Tijekom 2019. godine prometni redari na terenu su izdali 22.647 obavijesti o počinjenom prekršaju – novčanih kazni protiv počinitelja koji su nepropisno parkirali i zaustavili svoja vozila.


Riječ je o financijskom zaduženju od gotovo devet milijuna kuna.


Putem sustava automatskog nadzora nepropisno parkiranih i zaustavljenih vozila – kamera je utvrđeno 4.898 prekršaja, a novčano zaduženje iznosi oko 1,9 milijuna kuna.


Dakle, ukupni iznos izdanih kazni iznosi oko 11 milijuna kuna. U odnosu na 2018. godinu, kada je bila riječ o oko sedam milijuna kuna, financijsko zaduženje je znatno poraslo zbog povećanog broja djelatnika i uvođenja novih pet uređaja za foto/video nadzor u zadnjem kvartalu godine.


Tijekom 2019. godine počinitelji prekršaja nepropisnog parkiranja su uplatili iznos od oko 4,2 milijuna kuna po osnovi izdanih novčanih kazni, naveo je Drpić.


Više redara


Prometni redari su ovlašteni isključivo za provođenje nadzora »prometa u mirovanju« te primjenjujući način rada djelatnika prometne policije na nepropisno parkiranim vozilima ostavljaju obavijesti o počinjenom prekršaju s propisanom novčanom kaznom.– Tijekom 2019. godine prometni redari su izdali ukupno 26.723 mjere protiv vozača koji su nepropisno parkirali ili zaustavili vozila. Od tog broja 22.647 postupanja odnosi se na obavijesti o počinjenom prekršaju, dok je upozorenja za počinjeni prekršaj izdano 4.076, odnosno gotovo 85 posto postupanja odnosi se na kažnjavanje počinitelja prekršaja.


Preostalih 15 posto odnosi se na upozorenja. Prometni redari izdali 7.340 naredbi za premještanje vozila putem specijalizirane »pauk« službe.


U odnosu na 2018. godinu razina aktivnosti je povećana s 22.597 mjera na 26.723 mjere. Broj samih izdanih obavijesti o počinjenom prekršaju povećan je za 4.457, odnosno za 24 posto, kazao je Drpić.


​​- Najviše izdanih obavijesti o počinjenom prekršaju (5.438) odnosi se na parkiranje suprotno postavljenom prometnom znaku »Zabrana zaustavljanja i parkiranja«.


Razlog tako velikog broja leži u činjenici da pod tu vrstu prekršaja zbirno ulaze i prekršaji parkiranja na dijelu ceste gdje postoji izražena zabrana i prekršaji parkiranja teretnih vozila na mjestima rezerviranim za opskrbu duže od vremenskog ograničenja iskazanog na dopunskoj ploči.


Osim toga najviše je izdanih mjera zbog parkiranja osobnih vozila na dostavnim mjestima (4.275), parkiranja vozila na nogostupu (2.065), na pješačkom prijelazu (1.821), na mjestima rezerviranim za vozila osoba s invaliditetom (1.759), te na autobusnom stajalištu (1.135), nabrojao je Drpić.


​Veći broj mjera na terenu, prema riječima voditelja Direkcije, rezultat je prijema i osposobljavanja dvoje prometnih redara na upražnjena mjesta djelatnika koji su otišli iz službe tijekom 2018. godine.


U Direkciji za prometno redarstvo sistematizirano je 20 radnih mjesta, a od toga je 16 prometnih redara. Naglasio da je tijekom 2019. godine ostvaren rekordan broj mjera na terenu što je rezultat popune svih sistematiziranih mjesta prometnih redara.


Učinkovit nadzor


– Također, uveden je i sustav automatskog video nadzora vozila koji je omogućio kontinuiranu kontrolu glavnih riječkih prometnica tzv. »prstena protočnosti« čime je uveden veći stupanj reda i promijenjenje su navike nesavjesnih vozača u određenom postotku.Može se reći da sustav nema isključivo represivnu već i preventivnu funkciju. U perspektivi je uvođenje novih sustava na određene kritične točke, zaključio je Drpić, a postavljanje novih kamera podržao je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.


Grad Rijeka je sustav automatskog video (foto) nadzora nepropisno parkiranih i zaustavljenih vozila uveo tijekom 2019. godine. S radom je počeo koncem lipnja te je isprva imao isključivo upozoravajuću funkciju, a samo sankcioniranje je započeto 17. kolovoza 2019. godne.


Radi se o jedinstvenom rješenju kojim se upotrebom tehničkih pomagala – kamere bilježe potencijalne situacije vozila u prekršaju i to na pet lokacija. Od uvođenja sustava ukupno je utvrđeno 4.898 prekršaja tijekom protekle godine.


Financijsko zadužnje svih izdanih kazni iznosi 1.934.200 kuna, dok je do danas naplaćen iznos od 600.256 kuna za novčane kazne izdane tijekom 2019. godine.


– Osim represivnog učinka svakako se mogu primjetiti i pomaci u ponašanju vozača. Vrlo rijetko se može uočiti parkirano osobno vozilo na traci namijenjenoj za vozila javnog gradskog prijevoza kao i na samom autobusnom stajalištu na Ulici Fiumara i Adamićevoj ulici.


Također, na mjestima opskrbe vozači se u većoj mjeri drže propisanog vremenskog ograničenja čime se je i povećala dostupnost tih mjesta, izjavio je voditelj Direkcije prometnog redarstva Marko Drpić.


Više od 7.000 naredbi za intervenciju »pauka«


Tijekom 2019. godine ukupno je izdano 7.340 naredbi za premještanje vozila koje obavlja »Rijeka plus d.o.o.«, odnosno njihovi djelatnici specijaliziranog »pauk« vozila.


Od ukupnoga broja izdanih naredbi uspješno je realizirano 44,49 posto, dok su ostale neizvršene zbog storniranja od strane dispečera ili prometnoga redara.


Ukupan broj naredbi je neznatno veći no prethodne godine, nešto manje od tri posto, kao i postotak realizacije, oko sedam posto.