RADIONICE I DRUŽENJE

Proljeće u Ronjgima. Osamdesetak učenika iz 12 osnovnih škola učilo o svom zavičaju

Jakov Kršovnik

Foto N. BLAGOJEVIĆ

Foto N. BLAGOJEVIĆ

Svake godine Ustanova "Ivan Matetić Ronjgov" raspisuje Natječaj za literarna ostvarenja na čakavskom jeziku te se odabrani radovi svake godine tiskaju u zbirci "Čakavčići pul Ronjgi" 


RONJGI – Da se ča ne pozabi te da i nove generacije nauče čakavsku besedu, u već 45. izdanju tu je “Proljeće u Ronjgima”, u kojem učenici osnovnih škola uče o svojem zavičaju kroz kreativne radionice. Naravno, nisu one orijentirane samo na riječ, lokalni se kolorit baštini i čuva i glazbom, a može se ovjekovječiti i u drvu ili keramici, a da bi se o svemu tome izvijestilo, valja nove generacije poučiti i novinarskom peru, što je također bila jedna od radionica.


Učenici su bili raspoređeni u šest radionica: pjevačkog zbora, mlade skladatelje, novinarskoj, kiparskoj ili radionici glagoljice. I dok je zbor vrijedno uvježbavao pjesme, skladatelji su skladali na stihove iz zbirki “Čakavčići pul Ronjgi”, glagoljaši su marljivo glagoljskim pismom oslikavali ekološke vrećice, mladi kipari se zadubili u rad u duborezu, dok su novinari sve uredno ovjekovječili.
Darko Čargonja, ravnatelj Ustanove “Ivan Matetić Ronjgov”, kaže da je došlo osamdesetak učenika iz 12 osnovnih škola Rijeke i riječkog prstena, a cijela je manifestacija ove godine posvećena trima obljetnicima: 45 godina “Proljeća”, 30 godina od osnivanja Ustanove te 15 godina otkako je dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, Istarska ljestvica, uvršteno na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.
Svake godine Ustanova “Ivan Matetić Ronjgov” raspisuje Natječaj za literarna ostvarenja na čakavskom jeziku te se odabrani radovi svake godine tiskaju u zbirci “Čakavčići pul Ronjgi”. Od 1995. do 2023. godine objavljeno je 29 zbirki literarnih radova.


Od šest radionica mi smo ovoga puta odabrali skladateljsku koju su vodile Ana Žauhar, koja predaje glazbenu kulturu u OŠ Kantrida te Magdalena Tomić-Mijatović, njena kolegica iz OŠ Škurinje.
– Imale smo 13 učenika različitih škola, Drenova, Matulji, Kantrida, “Eugen Kumičić”, Katolička škola… Listali smo starija izdanja “Čakavčići pul Ronjgi” te smo izdvojili pjesmu “Ča je ča, ki je ki”. Pročitali smo je nekoliko puta, objasnili riječi i onda smo krenuli davati ideje za melodiju. Zajedno smo došli do melodije i glazbe, sve smo praktički u sat vremena izvježbali i naučili. Trudimo se da učenici sami dobiju ideju, da skladaju, pogotovo na naše “ča” i istarski melos. Da im oni ostanu, da se ne pozabi, kako pjesma kaže, rekla nam je Ana Žauhar.


Učenica Viktoria Brkić iz OŠ Viktora Cara Emina u Lovranu kaže da se odlučila prijaviti na radionicu jer je već sama uglazbljivala i stvarala pjesme, pa je htjela naučiti skladati pjesme i na čakavskom.
– Zabavila sam se i naučila neke nove čakavske riječi. Grah je fažol, kaže Viktorija koja je završila glazbenu školu, svira violinu i klavir, a ide i na solo-pjevanje te u školskom zboru pjeva već osam godina.
– Glazbena karijera? Nisam se na to još odlučila, još razmišljam, rekla nam je Viktoria Brkić, učenica 8. razreda.


Prva mjesta


Spomenimo i prva mjesta s 30. natječaja literarnih ostvarenja “Čakavčići pul Ronjgi”. Prvu nagradu u kategoriji od 1. do 4. razreda osvojili su Zoja Rožić, učenica 4. razreda OŠ Bakar, područna škola Krasica s pjesmom “Kada bi rožice kantale” i vodstvom Sandre Picco, Andrej Modrčin, učenik 2. razreda OŠ Kraljevica s pjesmom “Črišnja” i vodstvom Mire Biondić te Lea Tadej, učenica 4. razreda OŠ Hreljin s pjesmom “Leptirić” i pod vodstvom Radmile Vidas Babić.


Prvu nagradu u kategoriji od 5. do 8. razreda osvojili su Patrik Host s pjesmom “Sliki”, učenik 8. razreda OŠ Sveti Matej Viškovo pod vodstvom Nine Dukić Srok, Hana Simčić s pjesmom” Zvezde”, učenica 7. razreda OŠ “Drago Gervais” Brešca pod vodstvom Tatjane Zbašnik i Mirele Tuhtan te Vita Turina, učenica OŠ Vladimira Nazora Crikvenica s pjesmom “Ona je tu” pod vodstvom profesorice Jasmine Manestar.


Ekološku nagradu primila je Nina Perkić, s pjesmom “Visibaba”, učenica 3. razreda OŠ Podmurvice pod vodstvom Zorice Rendić, a grupnu nagradu za grupni uradak čakavčića dobili su učenici Područne škole Jadranovo za pjesmu “Šjarpa” pod vodstvom učiteljice Ankice Gržac.