AUTOHTONO DOMAĆE

Proizvodi iz sustava Lika Quality od danas opet u ponudi NP Pltivička jezera

Marin Smolčić

Marin Smolčić

Marin Smolčić

U sustavu se trenutno nalazi 57 proizvođača sa gotovo 160 proizvoda koji su podijeljeni u više kategorija: med, meso i mesne prerađevine, mlijeko i mliječni proizvodi, pekarski proizvodi, pića i napici, povrće, samoniklo bilje, kozmetika, suveniri, voće te voćne prerađevinePLITVICE – U Nacionalnom parku Plitvička jezera na ulazu 1 svečano obilježeno otvaranje zajedničkog prodajnog mjesta sustava Lika Quality-proizvoda. Ovo je zajedničko prodajno mjesto Lika Quality proizvoda već treću godinu za redom, pri čemu ga formira Klaster Lika Destination u suradnji s Nacionalnim parkom Plitvička jezera i Poljoprivrednom zadrugom Lika Coop.


Do sada je zajedničko prodajno mjesto Lika Quality proizvoda bilo formirano na ulazu 2 NP Plitvička jezera, a ove godine na popularnoj „jedinici“. Važnost ovog načina odabira i plasmana vrhunskih proizvoda s oznakom Lika Quality jest taj kako je ove namirnice moguće probati u restoranima parka te ih je moguće kupiti u suvenirnicama  i marketima na području parka.


Destinacija Lika


Prilikom otvaranja prodajnog mjesta Lika Quality ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević nije krio zadovoljstvo nastavkom vrlo pozitivne priče vezane uz vrhunske lokalne proizvode.
– Destinacija Lika zbog svog fenomenalnog geografskog položaja, izmjenom triju klima te izuzetno čistog zraka pogoduje uzgoju iznimno kvalitetnih namirnica. Proizvođači u destinaciji Lika zadnjih nekoliko godina sve su više okrenuti ekološkoj proizvodnji, a većinu svojih proizvoda i dalje stvaraju po tradicionalnim recepturama i metodama baš kako se to činilo nekoć.


Foto Marin Smolčić


Svjestan kvalitete namirnica koje se uzgajaju ili prerađuju u pravoj ekološkoj oazi kao što je destinacija Lika, Klaster Lika Destination 2017. godine započeo je s provođenjem jedinstvenog sustava kvalitete hrane, pića i suvenira Lika Quality. U ovom sustavu nalaze se proizvodi onih proizvođača koji dolaze s područja destinacije Lika, koja obuhvaća područje Ličko-senjske, dijelova Karlovačke i Zadarske županije, a koji su zdravstveno ispitani te čija proizvodnja ima uporište u tradiciji što tim proizvodima daje posebnu vrijednost, a kupcu jamči iznimnu kvalitetu.


U sustavu se trenutno nalazi 57 proizvođača sa gotovo 160 proizvoda koji su podijeljeni u više kategorija: med, meso i mesne prerađevine, mlijeko i mliječni proizvodi, pekarski proizvodi, pića i napici, povrće, samoniklo bilje, kozmetika, suveniri, voće te voćne prerađevine.


Znak vrhunske kvalitete


Zahvaljujući znaku Lika Quality, koji je zaštićen u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske kao jamstveni žig, svi korisnici znaka svoje proizvode mogu prodavati na jednom od najposjećenijih mjesta u Hrvatskoj – u Nacionalnom parku Plitvička jezera, ali i u ostalim zaštićenim područjima u destinaciji Lika.


Osim što su na ovaj način mali lokalni proizvođači  s područja destinacije Lika uključeni u turističku ponudu te im je otvoreno novo tržište, ovo je idealna prilika da se svim posjetiteljima NP Plitvička jezera omoguće kušanje i kupnja lokalnih proizvoda, naglasio je pri tom ravnatelj Tomislav Kovačević koji je inače najviše učinio da se destinacija Lika brendira i kao vrhunska gastro destinacija što zahvaljujući visoko vrijednim namirnicama uistinu i jest. Današnju svečanost ponešto je omela kiša na koju se nitko nije ljutio jer je umanjila sparinu, a usput napojila žedne usjeve.


Foto Marin Smolčić