EMILIA MIŠĆENIĆ

Profesorica s Pravnog fakulteta dobitnica je nagrade “Ivan Filipović”: ‘Odlučila sam pridonijeti društvu iz kojeg sam potekla’

Ingrid Šestan Kučić

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Blagoslovljena sam profesijom koja mi pruža priliku da generacijama studenata »predajem znanje« koje sam stjecala uz nemale žrtve, vrijedan trud i rad. Činjenica da je sve to priznato u vidu ove izuzetne nagrade znači mi ne toliko zbog osobnih postignuća već i zbog učenika i studenataJedna od dobitnica ovogodišnjeg najvišeg hrvatskog priznanja u odgoju i obrazovanju, nagrade »Ivan Filipović« jest i izv. prof. dr. Emilia Mišćenić, koja je nagrađena u području znanstvenoga i stručnog rada, a, kako sama kaže, nagrada koju joj je dodijelio Odbor Hrvatskog sabora za nju ima višestruko značenje koje je teško opisati riječima.


Posebno postignuće


– U prvom redu tu su osjećaji duboke zahvalnosti i poniznosti koje osjećam primivši državnu nagradu koja u sebi nosi ime i djelo osobe stubokom posvećene odgojno-obrazovnoj djelatnosti. Kao nastavnica i izvanredna profesorica prava blagoslovljena sam profesijom koja mi pruža priliku da generacijama studenata »predajem znanje« koje sam dugi niz godina stjecala uz nemale žrtve i vrijedan trud i rad. Činjenica da je sve to priznato u vidu ove izuzetne nagrade znači mi neizmjerno mnogo ne toliko zbog osobnih postignuća već zbog onih kojima su ta postignuća u prvom redu namijenjena, zbog studenata i učenika.


Nagrađeni ste za udžbenik »Europsko privatno pravo: opći dio«, a riječ je o prvom takvom izdanju u Hrvatskoj?


– Nagrada »Ivan Filipović« dodjeljuje se dijelom zbog izuzetnih znanstvenih i profesionalnih postignuća i doprinosa znanosti i obrazovanju, a dijelom zbog posebnog postignuća na godišnjoj razini. Osobito ističem ovaj drugi dio, koji se odnosi na opći dio udžbenika Europsko privatno pravo u izdanju Školske knjige. Ovo je prvi takav udžbenik u području europskog privatnog prava u našoj zemlji i regiji te predstavlja važan doprinos visokom obrazovanju i pravnoj praksi. Kao što to ističu ugledni recenzenti, udžbenik ima za cilj podići svijest pojedinaca o njihovim propisima zaštićenim pravima u privatnim odnosima te nadležnih institucija o učinkovitoj provedbi tih prava.
Pored toga, opći i posebni dio udžbenika, koji je u koautorstvu većeg broja autorica upravo objavljen, primjenjuju inovativan didaktički i pedagoški pristup, kojim se nerijetko složena pravna materija promatra u pravom svjetlu. Primjeri iz domaće i prakse suda EU-a ukazuju na ključne probleme s kojima se kao pojedinci svakodnevno susrećemo. Uporaba modernog i izvornog pristupa te digitalnih sadržaja i kodova u posebnom dijelu čini ga prvim hibridnim udžbenikom prava u Hrvatskoj. Za virtualnu promociju posebnog dijela autorice Ivana Kunda, Silvija Petrić, Vlatka Butorac Malnar, Danijela Vrbljanac, Sandra Winkler i ja osobno odabrale smo 17. veljače kao dan kada su Jedinstvenim europskim aktom zacrtani ciljevi ostvarenja unutarnjeg tržišta i otklanjanja razlika u pravnim propisima država članica harmonizacijom. Opći i upravo objavljen posebni dio udžbenika prepoznati su na nacionalnoj, regionalnoj, ali i europskoj razini.


Jedan od najuglednijih instituta za europsko pravo European Law Institute istaknuo je obrazovni doprinos publikacije koja studentima i primjenjivačima prava prvi put na sustavan način približava složenu materiju europskog privatnog prava. Udžbenik je uvršten u obveznu literaturu na fakultetima diljem zemlje i regije, kao i u knjižničnu građu uglednog Max Planck Instituta za poredbeno i međunarodno privatno pravo u Hamburgu.


Nagrada »Ivan Filipović« tek je jedna u nizu koje ste dosad dobili?


– Nositeljica sam većeg broja uglednih nagrada, kao što je godišnja Državna nagrada za znanost u području društvenih znanosti. Ova mi je državna nagrada dodijeljena za znanstvenu monografiju na njemačkom jeziku o potrošačkim kreditima objavljenu 2010., a koja je iste godine citirana i u mišljenju nezavisne odvjetnice na čuveni predmet Suda EU-a o potrošačkim kreditima Pereničová et Perenič. U 2012. dodijeljena mi je Nagrada Zaklade Sveučilišta u Rijeci, a u 2013. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odabralo me u najbolje znanstvene novake u zemlji prema kriterijima izvrsnosti. Sa suautorima knjige »Bankovni i financijski ugovori« sunositeljica sam Priznanja Zaklade dr. sc. Jadranko Crnić iz 2017. Ove godine Sveučilište u Rijeci dodijelilo mi je Nagradu za nastavnu izvrsnost.


Uvijek isti odgovor


Dodijeljene su vam i stipendije za usavršavanje na uglednim znanstvenim institucijama i sveučilištima, a iako ste kao gostujuća profesorica predavali na europskim sveučilištima, ipak ste za matičnu kuću odabrali riječki Pravni fakultet. Zbog čega?


– Tijekom magisterija na Europa-Institutu Sveučilišta u Saarlandu i doktorata na Pravnom fakultetu Karl-Franzens Sveučilišta u Grazu, ali i kasnije za znanstveno istraživačke boravke dodijeljen mi je niz stipendija za boravke i usavršavanje na uglednim inozemnim znanstvenim institucijama. Kao gostujuća profesorica i nastavnica na pojedinim kolegijima predavala sam i predajem i na drugim europskim sveučilištima, poput Sveučilišta u Bayreuthu te Katoličkog sveučilišta u Lillu.


Također vrlo aktivno surađujem s uglednim pravnim institucijama i međunarodnim znanstvenim skupinama. Od prošle godine članica sam savjetodavnoga znanstvenog odbora poljskog Financijskog ombudsmana Skład Doradczego Komitetu Naukowego Rzecznika Finansowego i međunarodne znanstvene skupine COVID-19 Consumer Law Research Group. Pitanje koje ste mi postavili postavljaju mnogi, od taksista koji me u inozemstvu prevoze do zračne luke do profesora koji mi nude položaje i radno mjesto na uglednim stranim institucijama. Tijekom godina moj je odgovor ostao isti. Odlučila sam doprinijeti društvu iz kojeg sam potekla, upiti i steći znanje i iskustvo od vrhunskih znanstvenika i u uglednim svjetskim knjižnicama bogatom literaturom koju si ne možemo priuštiti te ga donijeti kući i predati učenicima i studentima. Na njima ostaje svijet, naše društvo i zemlja.