Hitne mjere

Primorsko- goranska županija Vladi upućuje prijedloge mjera za Gorski kotar

Hina

Paket prijedloga mjera uputit će Vladi na temelju nedavnih zaključaka Županijske skupštine o nužnim mjerama i aktivnostima za poticanje razvoja Gorskog kotara, koji sadrže pojačana izdvajanja županije od 54 milijuna kuna tijekom naredne tri godine.RIJEKA – Iz Primorsko-goranske županije u petak su priopćili da će Vladi uputiti paket prijedloga konkretnih i hitnih mjera za Gorski kotar, budući da, kako kažu, bez izravne intervencije države neće biti moguće potaknuti gospodarski i ukupni razvoj tog brdsko-planinskog područja


„Unatoč činjenici da županija izdvaja značajna sredstva, koja se u zadnjih 10 godina penju do 267,7 milijuna kuna, izostale su ciljane mjere s državne razine bez kojih nije moguće zaustaviti negativne demografske trendove i pokrenuti razvojne potencijale Gorskog kotara”, izvijestili su iz županije.


Paket prijedloga mjera uputit će Vladi na temelju nedavnih zaključaka Županijske skupštine o nužnim mjerama i aktivnostima za poticanje razvoja Gorskog kotara, koji sadrže pojačana izdvajanja županije od 54 milijuna kuna tijekom naredne tri godine.
Prijedlozi su sukladni su i sa zaključcima konferencije „Gorski kotar u fokusu“, koju je organizirala županija, a na kojoj je utvrđeno 10 temeljnih mjera – od nužnosti fiskalne i funkcionalne decentralizacije, revalorizacije napuštenih i izgradnje novih stambenih objekata uz sufinanciranje države, smanjenja doprinosa na plaće do oslobađanja od poreza na dobit za poduzetnike iz Gorskog kotara.


Traži se i osiguranje financiranja nacionalne komponente u 100-postotnom iznosu za sve projekte u Gorskom kotaru i decentralizacija upravljanja prirodnim resursima.


Predlaže se također sufinanciranje zimske službe za sve kategorije prometnica, kao i usvajanje Plana razvoja brdsko-planinskog područja, izrađenog u suradnji s lokalnim jedinicama, s jasno definiranim financijskim elementima, dinamikom provedbe i nositeljima aktivnosti.


Uz to, Regionalna razvojna agencija pripremila je posebno izdanje  Kataloga investicija Primorsko-goranske županije za Gorski kotar.


U njemu su predstavljeni projekti goranskih gradova i općina iz turističkog, sportskog i sportsko-rekreativnog sektora, lječilišnog turizma, društvenog i socijalnog segmenta, ukupne vrijednosti 71,6 milijuna eura.


Iz Primorsko-goranske županije poručili su da su otvoreni za suradnju i partnerstvo s ulagačima i spremni pomoći pri ishodovanju potrebnih informacija i dozvola.