TRADICIJA

Prijem Grada Rijeke u povodu Svjetskog dana učitelja: Zahvala za sva znanja prenesena mladima

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Riječki gradonačelnik ugostio je djelatnike škola i predškolskih ustanova koji su tijekom prošle školske godine otišli u mirovinu te im zahvalio za sve što su učinili u svom radnom vijekuRIJEKA – U povodu današnjeg Svjetskog dana učitelja riječki gradonačelnik Marko Filipović jučer je sa suradnicima upriličio prijam za umirovljene djelatnike riječkih odgojno-obrazovnih ustanova. Riječ je o tradicionalnom prijamu za djelatnike škola i predškolskih ustanova koji su tijekom prošle školske godine otišli u mirovinu, a zahvaljujući im za sve što su učinili u svom radnom vijeku riječki je gradonačelnik poručio da 35 novih prosvjetnih umirovljenika ulazi u novo životno razdoblje.


Inovativni pristup


– Ovo je tradicija kojom vam se zahvaljujemo za sve što ste učinili, za sva znanja i iskustva koja ste prenijeli mlađim generacijama, kazao je Filipović.


Dodajući da je uvjeren kako je prosvjetnim djelatnicima najveći bonus sresti bivšeg učenika koji je sada uspješan Riječanin, Filipović je napomenuo da su upravo odgoj i obrazovanje u fokusu njegovog mandata, što se do sada vidjelo iz primjera širenja jasličkih i vrtićkih kapaciteta.
– Rijeka je grad koji inovativno pristupa odgoju i obrazovanju, što dokazuje i projekt građanskog odgoja i obrazovanja koji smo prvi uveli, a sada ga preuzimaju drugi gradovi, istaknuo je gradonačelnik.


Ujedno je novim prosvjetnim umirovljenicima poželio aktivnu mirovinu, dok je uime riječkih odgojnih i obrazovnih djelatnika zahvalu uputila donedavna ravnateljica OŠ Centar Nedjeljka Debeli, istaknuvši da kada bi se još jednom rodila, ponovo bi izabrala isti put.


Novopečeni umirovljenici


Uz gradonačelnika prosvjetne djelatnike primile su i njegova zamjenica Sandra Krpan te pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj, a cilj obilježavanja Svjetskog dana učitelja je isticanje važnosti rada svih učitelja, nastavnika i odgojitelja, njihovog utjecaja na razvoj društva u cjelini, naglašavanje važnosti učiteljske profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji.


Utemeljenju tog datuma prethodilo je donošenje Preporuke o statusu učitelja koja je usvojena 5. listopada 1966. godine u Parizu, kao i prijedlog Generalne konferencije UNESCO-a na 26. sjednici da se takav dan službeno obilježi, a novi riječki prosvjetni umirovljenici su: Željka Korenić i Danica Stevović iz OŠ Brajda, Ana Biočić, Milvana Damjanović, Željka Agreš-Džida i Zinka Čabrijan iz OŠ »Vladimir Gortan«, Nedjeljka Debelić i Sanja Orlović iz OŠ Centar, Danijela Jurdana i Vesna Hadžibegović-Vrkić iz OŠ »Eugen Kumičić«, Kim Anić, Vlado Roguljić, Vesna Bišćan i Miljenka Sladoljev-Jolić iz OŠ Kozala, Željko Vidaković iz OŠ »Nikola Tesla«, Ruža Nikić iz Centra za odgoj i obrazovanje, Kay Traven iz OŠ Dolac, Nina Čalić iz OŠ Turnić, Valentina Borščak iz OŠ Ivana Zajca, Ljerka Petrić-Moser iz OŠ Pehlin, Mila Iskra iz OŠ Srdoči, Ružica Krulić, Marina Novaković, Gordana Piskavica, Jasmina Kozlov, Lahorka Jurčić, Snježana Sesar, Nataša Kustić, Đilda Prpić, Katica Katičić, Ljiljana Badurina i Đurđica Calcina iz Dječjeg vrtića Rijeka, te Marija Mikuličić, Dragica Skočigorić i Sonja Blažina iz Dječjeg vrtića Sušak.