TRBUH GRADA

Priča s riječke place: Badem, lješnjak, suha smokva, orah…

Slavica Kleva

Prodavači su se počeli pripremati za predstojeće blagdane na vrijeme, osiguravši u prvom redu orahe, lješnjake, bademe, suhe smokve i druge orašaste plodove bez kojih nema slastica.RIJEKA – Postavljaju se adventske kućice u Verdijevoj ulici. Da će tržnica svakako dobiti nešto drugačije blagdansko ruho, nema sumnje. Kako je trg do kazališta godinama bio mjesto gdje su se od polovine prosinca prodavala svježa drvca, jele i smreke, nema bojazni da tako neće biti i ove godine, ali ipak na nekom drugom mjestu. Iz Rijeka plusa doznajemo da će se za prodaju borova prostor osigurati na drugoj lokaciji Centralne tržnice. »S obzirom na to da će prodaja borova biti neposredno pred same blagdane, u drugoj polovini prosinca, o lokaciji prigodne prodaje javnost ćemo pravovremeno obavijestiti«, stoji u njihovom priopćenju.


A prodavači su se počeli pripremati za predstojeće blagdane na vrijeme, osiguravši u prvom redu orahe, lješnjake, bademe, suhe smokve i druge orašaste plodove bez kojih nema slastica. Nije baš jeftino, 100 kuna lješnjaci, orah od 80 do 100, bademi 100 i 110 kuna. Na jednom mjestu termički obrađeni lješnjaci, već pečeni, 126 kuna kilogram. Suha domaća smokva, vrećica 30 kuna. Suha šljiva od 20 do 30 kuna, bez ili s košticom. Paketić datulja, ovisno o pakiranju oko 30 – 40 kuna. Pinjoli, kao uvijek, u vrećici od 8 ili 10 dkg, koštaju kao kilogram svinjetine.


No, kako nam kaže gospođa Marijeta koja je kupila orahe, još uvijek se uz paketić putra i malo čokolade mogu napraviti vrhunski kolači. A kad smo kod putra, da je poskupljenje svih namirnica krenulo nekontrolirano, svjedoči i cijena Zdenkinog putra, sada je paketić od 250 grama 15 kuna. No, i dalje je cijenom najpristupačniji, drugi su daleko skuplji.
Ribarnica ovih dana relativno dobro stoji s ponudom ribe. U srijedu smo na jednom mjestu zatekli inćune po 40 kuna jer ih je bilo malo. Jučer ipak malo bolja slika, treba iskoristiti priliku, jer brzo će opet lovostaj plave ribe.