OPROŠTAJ

Sahranjen mons. Gabrijel Bratina, omiljeni župnik Donje Drenove kojeg su svi voljeli i poštovali

Mirjana Grce

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Na njegovom pogrebu jučer se, zbog epidemioloških mjera, nisu mogli okupiti mnogi koji su to željeli, ali će ga zato pamtiti cijela Drenova, na kojoj je služio više od 50 godinaRIJEKA – Mons. Gabrijel Bratina, zaslužni svećenik Riječke nadbiskupije, omiljeni župnik Donje Drenove preminuo je 25. studenog u 89. godini života i 66. svećeništva. Na njegovom pogrebu jučer se, zbog epidemioloških mjera, nisu mogli okupiti mnogi koji su to željeli, ali će ga zato cijela Drenova, na kojoj je služio više od 50 godina, pa i mnogi drugi nositi u srcu, pamteći ga po dobroti, kao samozatajnog čovjeka, skromnog i jednostavnog zaljubljenika u Boga i ljude.


Sprovodne obrede predvodio je mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup u zajedništvu sa svećenicima Nadbiskupije. Mons. Bratina pokopan je na starom groblju na Donjoj Drenovi, u župi u kojoj je služio od 1969. godine. Do umirovljenja 2009. godine bio je donjodrenovski župnik, a i u mirovini je živio na Donjoj Drenovi i djelovao pri samostanu, kući matici Družbe sestara Presvetog Srca Isusova pomažući časnim sestrama i župnicima koji su ga naslijedili. Svi su ga poštivali i voljeli, kako vjernici laici tako i kolege svećenici – bio je uzor svima.


– Bio je doista jedan od onih koji je sve ostavio i pošao za Isusom, ne pitajući što će dobiti. Gdje god je bio, mons. Gabrijel je živio i djelovao u potpunoj poistovjećenosti sa svojim duhovnim stadom, brinući se pritom uvijek za najslabije i najsiromašnije. Bio je mnogima duhovni vođa, ispovjednik i mudar savjetnik. Sve što je od drugih tražio i sam je radio.
Ništa mu nije bilo teško. Nikad nije bio namrgođen, nervozan, nego je uvijek, kako priliči Božjem čovjeku, bio vedar i kad mu je bilo teško, pun nade i kad su drugi oko njega očajavali. Bio je sve to jer je bio posve predan Bogu, Majci Božjoj i Crkvi, svakom čovjeku koji se našao u duhovnoj ili materijalnoj nevolji. Od njega smo mogli učiti što znači vjerodostojnost, zaljubljenost u Boga i čovjeka, poniznost i skromnost, rekao je na pogrebu nadbiskup Devčić prenijevši i izraze sućuti nadbiskupa koadjutora mons. Mate Uzinića.


Misu zadušnicu u župnoj crkvi BDM Karmelske predvodio je sadašnji župnik Dražen Volk koji se u emotivnoj propovijedi oprostio od pokojnika, a propovijed je nastavio mladomisnik Mateo Šutić.


– Mons. Gabrijel Bratina primjer je za nasljedovanje mnogima, osobito onima na svećeničkom putu, kao i onima koji razmišljaju o Bogu posvećenom životu. Svi koji ga znaju pamtit će ga po poniznosti, neumornoj službi svećenika, požrtvovnom radu, riječima utjehe, usmjerenja i osmjehu koji je upućivao svima, rekli su propovjednici.


Rođen je 24. ožujka 1931. u mjestu Otlica (Ajdovščina), i bio je sedmo od devetero djece svojih roditelja. Za svećenika je bio zaređen u tajnosti na blagdan Krista Kralja, 31. listopada 1954. u kapeli riječkog Sjemeništa u šest sati ujutro zajedno s mons. Ivoslavom Linićem, a redio ih je nadbiskup mons. Josip Pavlišić. Od svećeničkog ređenja do dolaska u službu na Donju Drenovu 1969. godine služio je u više župa u Lici i Gorskom kotaru. Bio je i prefekt, ekonom i duhovnik u Bogoslovnom sjemeništu Ivana Pavla II. u Rijeci.