ŽIVA RASPRAVA

Predstavnici Roma razgovarali s Filipovićem: Ilegalni deponiji su veliki zdravstveni problem

Filip Brnelić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Na sastanku je bilo riječi o lošim, neasfaltiranim ili derutnim cestama u romskim naseljima koje se ne održavaju, a posebno je izdvojen veliki zdravstveni problem ilegalnih deponijaRIJEKA – U prostorijama Vijeća romske nacionalne manjine za Grad Rijeku održan je sastanak predstavnika riječkih Roma i delegacije Grada Rijeke na čelu s gradonačelnikom Markom Filipovićem.


Nužna suradnja


Tijekom jednosatnog susreta gradonačelniku te njegovim pročelnicima i suradnicima približene su teme i problemi koji muče romsko stanovništvo, kao i pitanja vezana uz komunikaciju lokalnih vlasti, institucija i romskog Vijeća.


– Suradnjom između Vijeća romske nacionalne manjine i Grada Rijeke moraju se riješiti svakodnevni problemi Roma kako bismo konačno postali građani iste važnosti i postigli ravnopravnost bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost, kazao je Surija Mehmeti, predsjednik riječkog Vijeća romske manjine, predstavivši niz točaka.
Najvećom boljkom romskog stanovništva ocijenjena je tema legalizacije objekata unutar romskih naselja formalno u vlasništvu Grada Rijeke. Problematika vlasničkih odnosa stvara probleme pri legalizaciji objekata koji zadovoljavaju kriterije, ali i s birokratske strane sprečava da stanovnici u legaliziranim objektima dobiju priključak za električnu energiju. Mehmeti je naveo kako među romskim stanovništvom vlada neizvjesnost oko stambenog pitanja zbog najava oko rušenja naselja na Rujevici, zbog objektivne okolnosti gradskog ograničenja teritorijem.


Pročelnik gradskog Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca odgovorio je kako se jedino na Rujevici mogu graditi stanovi i nova infrastruktura te dodao kako teče priprema za donošenje izvedbenog plana za navedenu lokaciju. Nakon toga individualnim dogovorima i suglasnosti sa stanovnicima tražit će se model po kojem će sadašnji korisnici tih terena biti obeštećeni i kvalitetno stambeno zbrinuti, što je način na koji je i dosad teklo obeštećivanje iseljenih obitelji.


Na sastanku je bilo riječi o lošim, neasfaltiranim ili derutnim cestama u romskim naseljima koje se ne održavaju, a posebno je izdvojen veliki zdravstveni problem ilegalnih deponija unutar romskih naselja, nastao trgovinom otpadom te nediscipliniranim pojedincima koji otpad pale u blizini stambenih jedinica.


Institucionalna podrška


Također, uz razgovor o socijalnom stanju te diskriminaciji Roma pri zapošljavanju, Mehmeti je izrazio nezadovoljstvo vezano za neadekvatnu komunikaciju na razini Vijeće – gradski odjeli i službe, dok je gradonačelnik Marko Filipović kazao kako će za pojedine iznesene probleme urgirati kod nadležnih službi i poslovnih subjekata kako bi se došlo do evaluacija situacija i sukladnih rješenja. Filipović je istaknuo institucionalnu podršku svim vijećima nacionalnih manjina te dodao kako Rijeka u hrvatskim razmjerima može služiti kao primjer kvalitetne integracije Roma u odgojno-obrazovni sustav te primjer po rješavanju pitanja stanovanja i komunalnog standarda u romskim naseljima, uz konsenzus oko potrebe za dijalogom i sastancima predstavnika Vijeća i Grada Rijeke. Novi sazivi svih vijeća riječkih nacionalnih manjina održat će se u svibnju iduće godine.