AUTO MOTO I TURIZAM

Predstavljena “Sjenka slave”: Knjiga o ljudima koji su stvarali povijest Crikvenice

Ante Peričić

Vladimir Vujnović, Anto Ravlić, Boris Boras, Vesna Car Samsa i Miroslav Krpan Foto Ante Peričić

Vladimir Vujnović, Anto Ravlić, Boris Boras, Vesna Car Samsa i Miroslav Krpan Foto Ante Peričić

Knjiga donosi pregled auto-moto sporta i turizma, Crikvenice i spidveja, crtice iz života Drage Regvarta, Nikole Mike Šnjarića te zanimljive potankosti iz stoljeća auto-moto sporta u Crikvenici.CRIKVENICA – Jučer je u crikveničkoj Gradskoj vijećnici »Stara škola« predstavljena 21. knjiga Biblioteke Sportski velikani izdavača Adriapublic iz Rijeke – »Sjenka slave – auto-moto sport i razvoj turizma na Crikveničkoj rivijeri« autora Miroslava Krpana, Edija Prodana i Ante Ravlića.


Knjigu su predstavili autori Krpan i Ravlić, glavni urednik Vladimir Vujnović te jedan od suradnika Boris Boras. Vujnović je istaknuo da su sve knjige došle iz pera riječkih novinara te da se promocija održava »u predvečerje« dvaju izuzetno velikih sportskih događanja – Buzetskih dana te Nascar Euro Series GP of Croatia na Grobniku.


– Ova knjiga govori o ljudima koji su stvarali povijest te čini doprinos perspektivi razvoja auto-moto sporta koji je, u ovom kraju, direktno vezan uz turizam. Edicija, koja govori upravo o crikveničkom spidveju, predstavlja finalnu knjigu naše trilogije.
Prva je bila o Preluku, a druga o Grobniku.
O prve smo dvije snimili i filmove, a nedavno smo, zahvaljujući fantastičnoj dokumentaciji koju smo dobili od HRT-a i pojedinaca, počeli s realizacijom tridesetominutnog dokumentarnog filma o spidveju u Crikvenici – istaknuo je Vujnović te dodao da bi se premijera filma trebala održati u svibnju iduće godine.


Izuzetna monografija


Vesna Car Samsa, predsjednica crikveničkog Gradskog vijeća, istaknula je da ju je impresionirao niz zanimljivih informacija koje je otkrila tijekom čitanja ove, kako kaže, izuzetne monografije intrigantnog naslova.


– Žao mi je što se nije nastavilo s razvitkom auto-moto utrka u Crikvenici. Ostaje nam povezanost i bogata povijest te je Crikvenica, zbog auto-moto utrka, sigurno postala puno poznatija no što je to bila ranije. Život Nikole Mike Šnjarića me oduševio, a ono što je bitno jest da je on, osim tog svog avanturističkog duha, bio pjesnik u duši. Autor je crikveničke himne »Crikvenice moja« te se zahvaljujem autorima i urednicima što su dali priliku ljudima upoznati dio naše povijesti i što su nas tim činom duhovno obogatili – rekla je Vesna Car Samsa.


Vujnović je kazao da je knjiga nastajala tridesetak godina te da ona predstavlja dug čovjeku kojeg je volio i cijenio – Krešimiru Borasu i koji je, iz svoje arhive, dao više od 1.200 fotografija za ovo izdanje. Na knjizi je, kao član uredništva, radio i Borasov unuk Boris te se našao zapravo u, kako kaže, dvojakoj ulozi.


– Kada mi je Vujnović predložio da krenemo u ovaj projekt, prije nekoliko godina, nisam dvojio niti minute. U jednu ruku to je bila moja moralna obveza zbog noneta, a s druge strane na njoj sam radio i ispred Autokluba Crikvenica te je ovo najveći dar našem gradu i sugrađanima – kazao je Boras.
Jedan od autora, novinar te suradnik Novog lista Miroslav Krpan kazao je da je ponosan na bogatstvo sadržaja ove publikacije te dodao da je, u svome dijelu, robujući statistici, dodao niz zanimljivih podataka. Sam je Krpan bio, sedamdesetih godina, aktivan dionik crikveničkog spidveja.


Motorizirani turizam


– Mogu reći da se ima što pisati te da je od tih četvrt stoljeća spidveja u Crikvenici itekako ostalo traga. U knjizi se spominju i pokušaji, odnosno ideje, da spidvej zaživi ponovo pa se spominju određeni segmenti spidveja na riječkom području, a danas je aktivan u Sjevernoj Hrvatskoj. Crikvenica je, uz opatijski klub, izvornik motoriziranog turizma i po tome je bila znana – istaknuo je Krpan te dodao da je s guštom prihvatio ideju te prezentirao mnoštvo materijala.


Novinar i suautor Anto Ravlić je u svome obraćanju naglasio da se premalo pažnje posvećuje onima koji su Crikvenicu zadužili, a jedan od njih je zasigurno Mika Šnjarić koji, ne samo po mišljenju Ravlića, zaslužuje nekakav trajan spomen u Crikvenici.


Vujnović je, naposljetku, zahvalio Gradu Crikvenici, Muzeju Grada Crikvenice, Centru za kulturu Grada Crikvenice i Turističkoj zajednici i Gradkoj knjižnici bez kojih knjiga ne bi ugledala svjetlo dana. Pored Vesne Car Samsa, na predstavljanju su bili i direktorica crikveničkog TZ-a Marijana Biondić, ravnateljica Gradske knjižnice Irena Krmpotić te mnogi drugi zaljubljenici u auto-moto sportove.


Knjiga, na skoro dvije stotine stranica, donosi pregled auto-moto sporta i turizma, Crikvenice i spidveja, crtice iz života Drage Regvarta, Nikole Mike Šnjarića te zanimljive potankosti iz stoljeća auto-moto sporta u Crikvenici, ali i perspektivi razvoja Crikveničke rivijere putem auto-moto sporta. Vujnović je najavio i realizaciju knjige o velikanima crikveničkog sporta.