
Foto M. SMOLČIĆ
I ove godine, u okviru događanja Jesen u Lici mnogi će proizvođači džemova, pekmeza, voćnih namaza, zimnica, voćnih rakija, voćnih sokova i sirupa, meda, sira i drugih proizvoda od mlijeka željeti biti visoko ocijenjeni
povezane vijesti
GOSPIĆ – Ličko-senjska županija pozvala je proizvođače džemova, pekmeza, voćnih namaza, zimnica, voćnih rakija, voćnih sokova i sirupa, meda, sira i drugih proizvoda od mlijeka na sudjelovanje u ocjenjivanju proizvoda koje će se i ove godine održati u okviru godišnje manifestacije Jesen u Lici. Svake godine senzorsko ocjenjivanje džemova, pekmeza i voćnih namaza obavlja Razvojni centar Ličko-senjske županije, a postupak ocjenjivanja obuhvaća analizu suhe tvari, ph vrijednosti i organoleptičko (senzorsko) ispitivanje. Rezultati ocjenjivanja bit će uručeni drugog dana održavanja manifestacije, kao i dodjela ocjena, tj. 4. listopada 2025. godine u poslijepodnevnim satima. Zainteresirani proizvođači džemova, pekmeza i voćnih namaza trebaju uzorke dostaviti u dvije staklenke težine 450 g najkasnije do 12. rujna 2025. godine na adresu Razvojnog centra Ličko-senjske županije, Pazariška ulica 36, Gospić. Zainteresirani proizvođači voćnih sokova i sirupa uzorke trebaju dostaviti u dvije staklene boce od 0,5 l najkasnije do 12. rujna 2025. godine na adresu Razvojnog centra Ličko-senjske županije.
Dostava uzoraka
Kao i svake godine, zasebno će se obavljati ocjenjivanje voćnih rakija. Obavit će ih Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, a postupak ocjenjivanja voćnih rakija obuhvaća fizikalno-kemijsku analizu i organoleptičko (senzorsko) ispitivanje. Rezultati ocjenjivanja bit će uručeni drugog dana održavanja manifestacije, kao i dodjela ocjena, tj. 4. listopada 2025. godine u poslijepodnevnim satima. Zainteresirani proizvođači voćnih rakija trebaju uzorke dostaviti u prozirnim plastičnim bocama najkasnije do 1. rujna 2025. godine na adresu Razvojnog centra Ličko-senjske županije.
Što se pak tiče pčelara iz Ličko-senjske županije i drugih brdsko-planinskih područja Republike Hrvatske, oni uzorke meda trebaju dostaviti najkasnije do 1. rujna 2025. godine na adresu Razvojnog centra Ličko-senjske županije. Dostavljaju se po jedna staklenka tekućeg meda od 900 g i jedna staklenka tekućeg meda od 450 g za svaki uzorak, uz naznaku osnovnih podataka o vrsti meda po podrijetlu, godini proizvodnje te proizvođaču (ime i prezime/naziv, adresa) koji se ne lijepe na staklenku. Ocjenjivanje meda obavit će Agronomski fakultet u Zagrebu, Zavod za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju. Rezultati ocjenjivanja bit će uručeni drugog dana održavanja manifestacije, kao i dodjela diploma, tj. 4. listopada 2025. godine u poslijepodnevnim satima.
Kontakti
Ocjenjivanje sira i drugih proizvoda od mlijeka na području Ličko-senjske županije obavit će Agronomski fakultet u Zagrebu, Zavod za mljekarstvo, a prijave za sudjelovanje zaprimaju se u Savjetodavnu služba, Gospić, Kaniška 55. U prijavi je potrebno istaknuti naziv i kontakt proizvođača te vrstu proizvoda od mlijeka koji se prijavljuju za ocjenjivanje. Skupljanje proizvoda prijavljenih za ocjenjivanje organizirat će Ličko-senjska županija u suradnji s Udrugom malih sirara Ličko-senjske županije od 28. kolovoza do 2. rujna 2025. godine, a rezultati ocjenjivanja objavit će se drugog dana održavanja manifestacije Jesen u Lici.
Za sve dodatne informacije može se kontaktirati Nikolinu Matasić, (kontakt telefon: 095/357-5739 iii na e-mail: [email protected]) ili Valentinu Zdunić (kontakt telefon: 095/350-1136 iii na e-mail: [email protected]) u Razvojnom centru Ličko-senjske županije. Za informacije o ocjenjivanju sira i proizvoda od mlijeka kontakt je Nada Murgić (telefon: 091/488-2795, e-mail: [email protected]).