TRADICIJA SE NASTAVLJA

Povratak Frankopana: Dani Trsata proslavljeni uprizorenjem velike bitke za oslobađanje Kaštela

Mirjana Grce

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Otvorenje je usred popodneva označio pucanj iz topa s jedne kule Trsatske gradine, a nakon svečanog mimohoda kostimiranih sudionika središtem Trsata i nakon što ih je pred trsatskom bazilikom blagoslovio trsatski gvardijan fra Krunoslav Kocijan, program je nastavljen u Nugentovu parku i na Gradini.RIJEKA – U davna vremena jučer se vratio dio Trsata, posebno Trsatska gradina i Nugentov park. Održana je tradicionalna manifestacija Povratak Frankopana, s raznim sadržajima povijesne, tradicijske i kulturne baštine, okupivši mnoštvo sudionika, a kao publiku najviše obitelji s malom djecom. Središnji događaj odvio se predvečer uprizorenjem velike bitke za oslobađanje Kaštela, ustoličenjem i prisegom novog kapetana Trsata – Matea Jokića, umjesto dosadašnjeg Mirka Šoštarića, koji nije mogao biti nazočan.


Foto galerija: Dolazak Frankopana: Bitka na Trsatu Foto: Sergej Drechsler


– Sreli smo se ovdje s prijateljima i njihovom djecom i sada se svi zajedno družimo. Ove godine smo tu prvi put, i jako nam se sviđa. Sve smo obišli i još ćemo jedan krug napraviti, prenijela nam je svoje dojmove mlada mama Nikolina Marčelja Pošćić.


Otvorenje je usred popodneva označio pucanj iz topa s jedne kule Trsatske gradine, a nakon svečanog mimohoda kostimiranih sudionika središtem Trsata i nakon što ih je pred trsatskom bazilikom blagoslovio trsatski gvardijan fra Krunoslav Kocijan, program je nastavljen u Nugentovu parku i na Gradini.
U ovogodišnjem Povratku Frankopana organizatori su okupili mnoge te su se uz njihove knezove Frankopane Trsat, okupili Krčki knezovi Frankopani, Gradska straža Bakar 1848., vitezovi sv. Nikole iz Varaždina, Red vitezova sv. Vida – Ordo sancti Viti, Frankopanska straža Grobnik, Udruga Zrinskih – Frankopana Drivenik, SK Maura Kal, SK Ajkule i Konjički klub Vodičajna.


Posjetitelji su mogli obići par štandova starih zanata, djeca su uživala promatrajući mačevanje, konje i kočije, gađanje s lukom i strijelom…, a u finalu u uprizorenju bitke iz 1485. godine kojom su Frankopani od Mađara oslobodili Kaštel. Okupljenima se obratilo više govornika, a u ime organizatora – Kluba prijatelja Grada Trsata – Ružica Ažman, kao trsačka kneginja Ružica koja je sve sažela u zahvali, kako posjetiteljima tako i gostima-sudionicima koji su doputovali izbliza i izdaleka.


Povratak Frankopana inače se održava u sklopu Dana Trsata u čast sv. Jurja, no ove je godine zbog pandemijskih okolnosti manifestacija preseljena na početak srpnja.