Restauracija

Simbol Perušića: Postavljena krovna konstrukcija na staroj Turskoj kuli

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Cjelokupna vrijednost konstrukcije i radova na interijeru u posljednjih nekoliko godina iznosi cca. 800.000 kuna koje je sufinancirano sredstvima Ministarstva kulture i Općine Perušić.PERUŠIĆ – Nema sumnje da je stara Turska kula jedan od simbola Perušića. Izgrađena za vrijeme tuske okupacije ovog dijela Like svojom je lokacijom bila sklonište Turcima, s izvrsnim fortifikcijskim obilježjima i pogledom na veći dio Perušićkog polja. Nakon što je glasoviti pop Marko Mesić oslobodio Liku od ugnjetavača, Turska kula je sasvim pala u zaborav.


Radovi na restauraciji stare kule, jednog od simbola ovoga kraja, traje već godinama. Nakon višegodisnje pripreme za postavljanje čelične konstrukcije taj je objekt ovih dana dobio krovište i novu vizuru. Prije nekolimo dana je postavljena čelicna konstrukcija krovišta, s čime se radovi na toj fazi projekta privode kraju. Visegodišnji projekt izrade konstrukcije obavila je tvrtka „Proizvodnja M.K.“ d.o.o. iz Velike Gorice, a u pomoć su im prilikom montaže konstrukcije pružili radnici i mehanizacija Komunalnog poduzeće Perušić d.o.o.

Cjelokupna vrijednost konstrukcije i radova na interijeru u posljednjih nekoliko godina iznosi cca. 800.000 kuna koje je sufinancirano sredstvima Ministarstva kulture i Općine Perušić.
Nakon osiguranja daljnjih sredstava nastavit ce se s krovopokrivačkim radovima i radovima okončanja uređenja interijera. Tada će na red doći i uređenje okoliša oko Turske kule. Svi dosadašnji radovi su se odvijali pod nadzorom Konzervatorskog ureda u Gospiću.


Nakon završetka uređenja objekta glavn namjena će biti Kulturno-turistička kroz koju ce se nastojati prikazati povijest Starog grada Perušića i njegovih osnivača, kao i ona turistička za posjetitelje koji dolaze vidjeti druge sadržaje na području Općine Perušić.