Ljetni đir

Posjetili smo plažu Sv. Marak u Risiki na Krku kojoj turisti ne mogu odoljeti

Claudia Bošković

Foto: Mateo Levak

Foto: Mateo Levak

Jednostavnost i netaknutost krčkog krajobraza nude vrhunsku zabavuIako nismo baš ljubitelji već stoput recikliranih klišej rečenica, ne bismo lagali kad bismo rekli da je plaža Sv. Marak u Risiki jedna od ljepših, ako ne i najljepša krčka plaža.


Smještena na istočnoj strani otoka, petnaestak minuta vožnje od centra Vrbnika, Risika je jedinstvena po tome što čini savršen spoj netaknutih prirodnih ljepota, kulturno-povijesne baštine, od kojih bi najvažnije bilo istaknuti ruševine dvorca Gradec i ostatke crkvice sv. Maraka, te župnu crkvu sv. Jeronima u samom centru, ali i sadržaja koji svaki boravak na plaži čine zadovoljavajućim, od blizine parkinga i toaleta, mogućnosti najma ležaljki, suncobrana i jet skijeva pa sve do ugostiteljske ponude.


Foto: Mateo Levak

Foto: Mateo Levak


Kako je, vjerujemo, nekima od revnosnih čitatelja ljetnih priloga Novog lista već jasno po kojemu obrascu funkcioniramo kad je u pitanju opserviranje plažnih sadržaja (što ovom prilikom nećemo i zabilježiti kako bismo one manje upućene držali u tenziji), ovaj put direktno ćemo i bez okolišanja, korištenja svakojakih epiteta i metafora kako bismo dočarali atmosferu uputiti se u lokalni beach bar.
Sezonskog radnika, Andreja Antića, zasuli smo osnovnim pitanjima, a glavne na tapeti našle su se cijene. Iako biste za ovu plažu, koja je očigledno skriveno hodočašće za turiste dovoljno uporne za zavlačiti se i pretraživati mala i nerazvikana mjestašca na Krku, bez ikakve dvojbe mogli reći da su cijene nerazumno visoke, poprilično smo se iznenadili kad smo saznali da većih poskupljenja u odnosu na prošlu godinu nije bilo.


“Kava je 12 kuna, esspresso 10. Prošle godine kava je bila 10 kuna”, govori nam Andrej, koji već drugu godinu konobari u istome lokalu.


“To je dobro za beach bar, s obzirom na ostatak Krka, to je stvarno jeftino. Još i jet skijeve rentamo, inače, sad su vani jer je zadnjih nekoliko dana vrijeme loše, a renta je 300 kuna za 15 minuta, što je najjeftinije na otoku”, dodaje.


Foto: Mateo Levak

Foto: Mateo Levak


Zašavši među plažne skupine, obiteljske i prijateljske, stare i mlade, ali i među one koji dolaze sami ili u dvoje, otkrivamo da doista vrijedi ona stara – sto ljudi, sto ćudi. U razgovoru s našim sugovornicima otkrivamo koliko su različite reakcije na cijene.


“Na ovom otoku cijene su lude, po mom mišljenju. Jako skupo. Sve košta više nego u Italiji”, govori nam Nicola, koji je na Krk došao s društvom iz Verone, a za svoj boravak ovdje iznajmili su dva apartmana u Malinskoj na tjedan dana. Ovim mladim avanturistima Krk je samo jedna od destinacija u putovanju Hrvatskom.


“Sutra ćemo ići vidjeti jednu lokaciju s vodopadima”, dodaje njegov prijatelj Luca.


Unatoč opaskama, mladi Talijani doista su zadovoljni ne samo krčkom ugostiteljskom ponudom i noćnim životom, nego i plažom Sv. Marak kojoj nemaju ništa za predbaciti.


“Lijepo je. Mislim da je ova plaža najbolja jer je pješčana. Nema stijena, a mi smo navikli na pješčane plaže”, govori nam Nicola.


“Plažu bih preporučio, ali odite u kupovinu u Sloveniju”, dodaje uz smijeh, ističući da, osim u ugostiteljske objekte, u našim predjelima trebate doći s dubljim džepom i u obične supermarkete.


Foto: Mateo Levak

Foto: Mateo Levak


No, oni već malo situiraniji, ali i u ozbiljnijim godinama neće se značajno osvrnuti na goruću temu ove godine. Jedan od takvih je i Marek, naš poljski sugovornik, koji je na jednotjedni odmor u Hrvatsku došao s obitelji i obiteljskim prijateljima, a kako tvrdi, cijene su mu sasvim prihvatljive.


Razlog zbog kojeg se već treći put vraća Hrvatskoj, dakako, njegova je opčinjenost našim prostorima, ali priznaje da je, osim neotkrivenih ljepota naše zemlje, u pitanju i praktičnost.


“Možemo doći autom, što je najbitnija stvar. Ne moramo ići avionom”, ističe.


“Već sam posjetio Makarsku, Zadar, Dubrovnik, a sada sam ovdje”, dodaje ovaj svjetski putnik, koji je prošle godine uz Hrvatsku također bio i u Kubi, Kolumbiji i Turskoj.


“Sviđa nam se ovdje, vratit ćemo se”, dodaje, a simpatičnog Poljaka ostavljamo da svoje plažne rekvizite spakira na obližnjem parkingu, dok se mi lagano povlačimo u hlad krošnji kako bismo izbjegli pokupiti sunčanicu ili, ne daj ti Bože, neko kožno oboljenje.


Foto: Mateo Levak

Foto: Mateo Levak


Vrlo brzo naš pogled uhvatila je peteročlana skupina za koju smo instinktivno pretpostavili da su Englezi, a nismo niti bili daleko.


Naime, očiti glasnogovornik skupine zavaljen u rasklopnoj stolici, Paul Frank, rođeni je Englez, a vragolasto nas je dočekao s prvotnim odbijancem za koji smo, sudeći prema smijehu njegove obitelji i prijatelja, i sami mogli doći do zaključka da je u pitanju distinktivan britanski smisao za humor, bez i da nas je ljubazni gospodin sam morao uvjeriti u to.


“U Hrvatsku dolazimo deset godina. Kuću smo kupili prije osam godina u Čižićima. Ovdje je fantastično”, govori nam.


Unatoč primjetnom rastu cijena, smatra da su i dalje u granicama prihvatljivog, a s istim se složio i njegov obiteljski prijatelj iz Irske, Paul Heneghan, koji je sa ženom Nikom i trogodišnjim sinom Edmondom prvi put došao u Hrvatsku, ali i na obiteljski odmor uopće, jer kako kaže, pandemija ih je spriječila u stvaranju ikakvih planova.


“Mislim, očigledno nam je prvi put ovdje pa ne možemo mnogo toga reći, ali mislim da su cijene razumne. Nije preskupo, niti prejeftino – u sredini je. Pristupačne su”, dodaje.


Govori nam kako im je već neko vrijeme želja posjetiti Hrvatsku jer Nika je rođena Kosovarka, a u djetinjstvu je ljetovala na južnijim dijelovima hrvatske obale.


Foto galerija: Plaža Sv.Marak, Risika Foto: Mateo Levak


“Ovdje smo tri tjedna i savršeno je, sjajno se provodimo. Ovo je, očigledno, tip praznika na koji je moja žena navikla u djetinjstvu, a za mene, znate – uvijek sam išao na planine u Austriju i nikada me se nije uspjelo uvjeriti da odem na plažu, ali ovo sada je savršeno”, govori nam i tvrdi kako je sjajno što su na odmoru uz Paula i njegovu ženu Juliju, koji poznaju svaki komadić otoka Krka.


Vidno zadovoljni, naši sugovornici nisu propustili istaknuti kako cijene hrvatsku gostoljubivost i pristupačnost, kako u svakodnevnoj komunikaciji tako i u ugostiteljstvu, a ono što ih najviše opčinjuje jest puka jednostavnost i netaknutost krčkog krajobraza.


“Nemojte graditi toliko puno kuća, nemojte graditi toliko puno zgrada. Ne kvarite prirodu. Stavite sve u kontekst, održavajte sve u kontekstu. Krk ne treba postati kao Ibiza u Španjolskoj. Ovako je predivno”, naposljetku zaključuje Paul Frank.