Tradicionalno natjecanje

Pomorski fakultet u riječkoj luci 23. put organizirao regatu u mornarskom veslanju

Marinko Glavan

SNIMIO SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO SERGEJ DRECHSLER 


RIJEKA – Unatoč obilnoj kiši i vjetru, u akvatoriju riječke luke održana je 23. Međunarodna regata u mornarskom veslanju, koju tradicionalno organizira Pomorski fakultet u Rijeci. Na natjecanju je sudjelovalo više od dvedeset ekipa, podijeljenih u četiri kategorije. U prvoj su se natjecali studenti, a prvo mjesto osvojila je ekipa “Perjanice”, dok su drugo i treće mjesto zauzeli “Hempeltovci” i “Brucoši”. U najbrojnijoj, međunarodnoj kategoriji, u ženskoj konkurenciji prvo mjesto su zauzele studentice Pomorskog fakulteta iz Portoroža u Sloveniji, drugo mjesto pripalo je veslačicama Pomorskog fakulteta u Rijeci, a treće učenicama Pomorske škole Bakar. U muškoj međunarodnoj kategoriji prvo je mjesto također osvojila ekipa iz Portoroža, na drugom su bili veslači iz Pomorske škole Bakar, a domaćinima s riječkog Pomorskog fakulteta pripalo je treće mjesto.


Nakon održanog natjecanja okupljenima su se obratili dekanica Pomorskog fakulteta Ana Perić Hadžić, riječki gradonačelnik Marko Filipović, uime Primorsko-goranskog župana Zlatan Marunić iz Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze te uime Sveučilišta u Rijeci prorektorica za digitalizaciju i razvoj Senka Maćešić. Svi su oni naglasili važnost pomorstva i pomorskog fakulteta za Rijeku te čestitali svim sudionicima na sudjelovanju i trudu po iznimno lošim vremenskim uvjetima.
– Vrijeme nas ne služi, ali nema lošeg vremena nego samo loše odjeće i obuće. Zahvaljujem svim sudionicima i posebno našim studentima koji su sudjelovali i u organizaciji ove regate, rekla je dekanica Perić Hadžić.


– Vrijeme nas ne služi, ali usprkos i unatoč svemu ovo je dokaz da mornarsko veslanje u Rijeci ima što pokazati i da je dokaz naše pomorske tradicije i orijentacije, rekao je gradonačelnik Filipović. A da pravi riječki potop nije pokvario raspoloženje sudionika potvrdio nam je Antonio Gušćić, student pete godine smjera Nautika i tehnologija pomorskog prometa na riječkom Pomorskom fakultetu.


– Padala je kiša, ali je bilo veselo. Vrijeme nam nikako nije bilo naklonjeno, to je sigurno. Veslao sam i prethodnih godina, lani je, recimo bilo odlično, sunčano vrijeme, ali nema veze, bitno je da se svi dobro zabavljamo, kazao je student.


Za kraj je održana revijalna regata u kojoj su sudjelovale posade riječkih gospodarstvenika vezanih uz pomorstvo, karnevalista i profesora Pomorskog fakulteta, a nakon toga je nastavljeno druženje do večernjih sati.