ZANIMLJIVA DESTINACIJA

Područje Bakra sve je zanimljivije izletnicima, ove je godine sezona počela iznad svih očekivanja

Sanja Gašpert

U ožujku će u Bakar doći oko 600 gostiju, radi se o turistima koji su smješteni na Kvarneru, a Bakar su izabrali za jednodnevni izlet.RIJEKA – Početkom ožujka Bakar su posjetili prvi ovogodišnji gosti. U suradnji s Turističkom agencijom Travel Tilago, čak četiri autobusa iz Slovenije stiglo je na izlet u Bakar. Naime, nakon uspješne suradnje s agencijom Via Mea iz Crikvenice, Turistička zajednica Grada Bakra ostvarila je i novu suradnju s agencijom Travel Tilago s Dugog otoka.


Odlična pozicija


Upravo ovih dana u Bakar su već stigle prve grupe gostiju iz Slovenije, a sudeći prema najavama, mnoge još i slijede. Samo u ožujku, preko navedene agencije, Bakar će posjetiti oko 600 gostiju. Riječ je o turistima koji su smješteni na Kvarneru, a Bakar i Bakarske prezide su izabrali za jednodnevni izlet.
– Zahvaljujući svojoj odličnoj poziciji, bogatoj povijesti te raznolikosti okruženja, Bakar je, nakon duge pauze uzrokovane koronavirusom, dočekao svojih pet minuta da se pokaže u najboljem svjetlu i ostvari svoj potencijal u vidu izletničkog turizma.


Pogrešna negativna konotacija

Lovro Gaćina kaže da je prošao već tisuću puta cestom iznad Bakra, ali nikada nije, do sada, prošetao njegovom starom gradskom jezgrom.
– Prema Bakru ljudi imaju negativnu konotaciju zbog nekadašnje koksare, no kada dođete tamo, stvarno je prekrasno. Dobio sam informacije od vodiča da su naši prvi gosti ostali ugodno iznenađeni Bakrom, što nam je vrlo važna povratna informacija i potvrda da smo dobro odlučili s ovim izletom. Shodno tome već sada možemo najaviti još desetak autobusa iz Slovenije, kao i dolazak grupa iz Austrije na jesen, ističe Lovro Gaćina.Svi znamo da je prvi dojam najvažniji, stoga su uz predivno vrijeme, prve ovogodišnje goste uz glazbu dočekali Gradska straža Bakar i Bakarska gospoda. Gosti su uživali i u degustaciji tri delicije bakarskog kraja – finoj bakarskoj torti, bakarskim baškotima i Staroj bakarskoj vodici. A kako ne bi otišli »praznih ruku«, pobrinuli su se lokalni obrtnici nudeći im razne suvenire – rukotvorine iz Galerije Bakar, Staru bakarsku vodicu od Poljoprivredne zadruge Dolčina te ukusan med OPG-a Bertone.


Nakon dočeka i degustacije, grupe su u pratnji vodiča obišle Gornji grad, Tursku kuću, biskupiju, crkvu sv. Andrije ap. i katakombe, frankopanski kaštel, Rimsku kuću, crkvicu sv. Križa i kuću Andrije Mohorovičića, iznenadivši se bogatom kulturno-povijesnom baštinom ovog primorskog gradića, kaže direktorica Turističke zajednice Grada Bakra Sonja Jelušić Marić, zahvaljujući agenciji Travel Tilago na ukazanom povjerenju, a posebno bakarskim udrugama i poduzetnicima na lijepoj prezentaciji Bakra. Raduju nas vrlo pozitivni dojmovi gostiju, što je i organizatorima i nama potvrda da Bakar ima odličan potencijal za ovakve aranžmane u pred i postsezoni. Uz optimistične najave veselimo se daljnjoj suradnji i novim gostima, kaže Jelušić Marić.


Stalni noviteti


Direktor agencije Travel Tilago Lovro Gaćina ističe kako je agencija odlučila svoje goste dovesti upravo u Bakar jer se, kao i svaka turistička agencija, kako bi održali kvalitetu i zadržali interes svojih gostiju, trude biti kreativni i svake godine ponuditi neke novitete i otvarati nove destinacije.


– Tražeći ideju za izlet, dobio sam preporuku vodiča koji mi je rekao da je direktorica TZ-a Grada Bakra Sonja Jelušić Marić sjajna i da se stvarno trudi oko grada. Direktoricu nisam poznavao, nazvao sam je i pozvala nas je u Bakar. Osobno nas je provela gradom i toliko je energije uložila da nam dočara Bakar da sam ostao zatečen, ali i impresioniran viđenim. Degustirali smo bakarske delicije, a na kraju smo obišli i Bakarske prezide koji uistinu ostavljaju bez daha. Mene, koji sam u turizmu oduševilo je sve što Bakar nudi – kazao je Gaćina.