Umjetnicima i ustanovama

Podijeljene nagrade Županije za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva, evo dobitnika

Jakov Kršovnik

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

U ime nagrađenih Županu i Županiji zahvalila je ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir.RIJEKA – Primorsko-goranska županija podijelila je ukupno 250 tisuća kuna umjetnicima i ustanovama u kulturi za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva u prošloj godini. Odnosno, nagrađeni su umjetnici i ustanove koji su na državnoj ili međunarodnoj razini primili nagrade kao najuspješniji u kategoriji u kojoj su se natjecali. Ustanove su dobile po 46.5 tisuća kuna, udruge 23.25 tisuća kuna, fizičke osobe, odnosno, pojedinačni umjetnici 6.5 tisuća kuna, a djelatnici ustanova u kulturi 4.6 tisuća kuna.


Podijeljena je ukupno 31 nagrada, a nagradu za postignuća na državnoj razini osvojili su: Plesna grupa Flame, Martina Hrlić Rogić, Leonora Surian Popov (kao pojedinačna umjetnica i kao djelatnica HNK Ivana pl. Zajca Rijeka), Berislav Valušek, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Petra Šarac, David Petrović, Damir Orlić, Aleksandar Đaković (njih četvero i kao pojedinci i kao djelatnici Gradskog kazališta lutaka Rijeka), zatim Damir Urban, Luka Toman, Sandi Bratonja, Saša Markovski, Marco Bradaschia, Marko Tolja, Branimir Gazdik, Neno Belan, Damir Martinović Mrle, Ivan Pešut, Sabrina Hebiri, Hrvoje Hegedušić, Zoran Majstorović, Aleksandar Tomulić i Andrej Grozdanov. Na međunarodnoj razini nagradu su, po 6.5 tisuća kuna, dobile Maja Franković i Tihana Karlović.

U ime nagrađenih Županu i Županiji zahvalila je ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir.


– Živimo već drugu pandemijsku godinu koja je bila intenzivna i zahtjevna za sve, a posebno mi se čini za kulturu i umjetnost.
Znamo da je svima, a pogotovo nama koji radimo u javnom sektoru, otežan kulturni i umjetnički rad, a neko vrijeme je i bio zabranjivan. No, mislim da su kulturnjaci pokazali da ustraju u svojem poslanju i da držimo glavu iznad vode te da je kultura još itekako važna u našim životima, rekla je Lupi Alvir.


Zadovoljna je što je Županija u kriznoj situaciji nastavila s nagrađivanjem.
– Obično kultura prva strada u kriznim godinama, no naša Županija iznašla je mogućnost da nas nagradi. Vjerujem da je to svima nama vrlo važno i zaista se radi o jednom hvalevrijednom činu koji svi pozdravljamo, zaključila je Lupi Alvir.


Župan PGŽ-a Zlatko Komadina zahvalio je umjetnicima na njihovu radu i doprinosu kulturnom stvaralštvu županije.


– Već unazad puno godina odlučili smo okupiti se jednom godišnje s jednom jedinom mišlju, da vam kažemo hvala. Svjesni smo da vas je korona pogodila, ali nastojimo nastaviti. Uvjeti su takvi da se bar možemo okupiti u prekrasnoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja hrvatskog primorja, da se malo podružimo i uručimo vam nagrade. Nastavite i dalje predano raditi svatko u svom dijelu kulturno-umjetničkog stvaralaštva, kazao je Komadina.