SEDMA UMJETNOST

Počinje Rab film festival: Uz sjajne filmove pratit će ga i izvrstan koncertni program

Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

Rabljani će tako u sklopu Rab film festivala u tri dana moći vidjeti tri vodeća imena na domaćoj glazbenoj sceni - Hladno Pivo, Massima i TBF.Rab film festival ove je godine napravio novi kvalitativni iskorak ili, bolje rečeno, festivalski predkorak, realizacijom zanimljivog uvodnog programa koji je započeo još 15. kolovoza na gradskom Giardinu – Kulici i dijelu Trga sv. Kristofora na samom ulazu u park Komrčar (gastro-food point). Tamo se, naime, već nekoliko dana od 21 sat održava RAFF BEATS DJ’s @GIARDIN – programski dio festivala u sklopu kojega u ugodnom ambijentu posjetitelje zabavljaju poznati hrvatski DJ-evi BIZZO, LUKA DE LUX, MARVEL i ostali.


Upravo taj “pretprogramski” dio RAFF-a, kazala je na jučerašnjoj konferenciji za tisak ravnateljica POU Rab Katarina Ribarić, privukao je veliku pozornost posjetitelja i pobudio dodatni interes za onaj glavni segment festivala u kojem će rapskoj publici, počevši od 19. kolovoza, biti ponuđeno petnaest sjajnih filmova istraživačkog žanra, ali i doista ekskluzivan koncertni program o kojem je na jučerašnjoj presici govorio umjetnički direktor glazbenog programa RAFF-a Zoran Kekić.


Više o organizacijskom dijelu festivala i onome što publiku očekuje u selekciji filmova govorio je direktor Rab film festivala Robert Tomić Zuber koji je ponovio da je pretprogram dodana vrijednost ovogodišnjeg RAFF-a osmišljen na način da bude u funkciji najave onoga što publiku očekuje od petka, 19. kolovoza.
– “Radujemo se i tome da nam dolaze dragi gosti, bilo da je riječ o glumcima, bilo o poznatim osobama iz javnog života i onima koji su nas podržavali. Naime, dvije pandemijske godine iza nas iz organizacijskog kuta gledanja ispale su nešto lakše nego ova godina koja ima neku drugu vrstu krize o kojoj ćemo progovoriti i na festivalu. no tu nam je Imperial Riviere i Valamara, njihovo razumjevanje. Konferencija za tisak održava se namjerno ovdje na Pajceti, čije je uređenje za festivalske svrhe osmislila art direktorica RAFF-a Silvija Jonjić, zato što je ovaj trg u središtu grada bio svojevrsno romantično srce festivala i one inicijalne 2019. godine, pa sada kada imamo situaciju simboličnog povratka na te pretpandemijske postavke i Pjaceti smo nastojali vratiti njezinu važnu ulogu.Veseli nas da glavni dio programa otvara laureat ovogodišnjeg Cannes film festivala za najbolju režiju, igrani film „Dvostruka prijevara“ redatelja Park Chan-wooka, tu je i superaktualni ruski disidentski dokumentarac „Novi imperij“. Radujemo se dakako i projekciji hrvatske uspješnice „Baci se na pod“ redateljice i glumice Nine Violić, nakon čega će uslijediti i koncert TBF-a koji potpisuje naslovnu pjesmu iz filma, a sve završava nastavkom tradicije realizacije jedinstvenog morskog kina – Seaplex Kaichem u Uvali I. Padova, festivalskom poslasticom ‘Heroji radničke klase'”, kazao je Robert Tomić Zuber.


Valja dodati da RAFF i ove godine ostvaruje suradnju sa Sarajevo film festivalom i njihovim programom Dealing with the past, a posebno veseli to što će RAFF Generation s novim partnerom Zakladom Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) čitav jedan dan posvetiti temi – Goli otok, u sklopu koje će biti prikazan i film „Goli“, redateljice Tihe K. Gudac, uz održavanje okruglog stola na temu suočavanja s prošlošti.


Tri koncertne poslastice u tri dana


O doista jakom line up-u koncertnog dijela Rab film festivala govorio je umjetnički direktor glazbenog programa RAFF-a Zoran Kekić napomenuvši da su nakon dvije pandemijske godine “igranja” s onim što je moguće, odlučili Rab film festivalu, njegovom zabavnom segmentu, podignuti nivo produkcije i na neki način, s dva velika koncerta proslaviti ovaj povratak u normalnost.


– “Rabljani će tako u sklopu Rab film festivala u tri dana moći vidjeti tri vodeća imena na domaćoj glazbenoj sceni – Hladno Pivo, Massima i TBF. Posebno je zanimljiv koncert Hladnog piva u sklopu njihove “Greatest Hits” turneje koju bend radi nakon 35 godina karijere pa su tako odlučili napraviti samo 35 koncerata ove godine, među kojima je i ovaj rapski. Igrom slučaja dogodilo se i to da je koncert na Rabu jedini koncert Hladnog piva u Primorsko-goranskoj županiji, pa je već samim time poseban, a bend najavljuje koncertni presjek karijere što je sjajna pozivnica za sve njihove fanove. Posebna će biti i nedjelja s Massimovim ekskluzivnim koncertom na Novoj rivi. Naime Massimo ove godine priprema veliki koncert u zagrebačkoj Areni, zbog čega je bitno smanjio koncertne nastupe ovoga ljeta. Rapska će publika tako imati rijetku priliku čuti jednog posebnijeg Massima jer je i ovaj rapski koncert dio priprema za prestojeći koncert u Areni kojeg je i sam Massimo nazvao koncertom svoje karijere.Ono što nas posebno veseli je taj spoj filma i glazbe kojem ćemo ovdje na Rabu svjedočiti zahvaljujući glazbeno-filmskoj suradnji Nine Violić i TBF-a koji će svoj koncert održati u ponedjeljak 22. kolovoza u 22.30h na Giardinu, odmah nakon projekcije Nininog filma “Baci se na pod”. Nadamo se da će se momcima iz TBF-a na pozornici prilikom izvedbe naslovne pjesme “Pas sa plastičnim plaštom” pridružiti i sama Nina Violić.


Ova konferencija za tisak bila je prigoda za poziv svima da dođu do Pjacete na otvaranje Festivalskog trga uz glazbene goste iznenađenja.